Nyílik az Ökocentrum

Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere készült el a Heves megyei Poroszlón. Az április 28-án Tisza-tavi Ökocentrum falai között olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnánk, s közvetlen közelről szemlélhetjük az élővilágot.

Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere készült el a Heves megyei Poroszlón. Az április 28-án Tisza-tavi Ökocentrum falai között olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnánk, s közvetlen közelről szemlélhetjük az élővilágot.

A 2,2 milliárdos beruházással készült egyedülálló létesítményt Kertai László, Ybl-díjas építész tervezte, a leszálló vízi madárra emlékeztető központi épület már messziről látható 30 méteres kilátójával. Az egyelőre próbaüzemmel nyitó építmény tornya ettől fogva Poroszló jelképének számít.
Ez az a hely, ahol mostantól a Tisza-tó elképesztően gazdag, ám kevéssé ismert vízi világát mutatják be, ahogy még senki sem láthatta. Mellettünk és felettünk is halak úszkálnak az egymillió liternyi vízzel feltöltött, kétemeletnyi magas, 15-20 centi vastagon üvegezett, négy méter mély medencékben, ahol majd búvárkodni is lehet: óriás, 1,5-2 méteres (400-500 kilósra is megnövő) vizák, 70-80 kilogrammos bajuszos harcsák, hihetetlen méretű pontyok, csukák, kecsegék, összességében negyvenféle hazai halfajta. Újdonságnak számít, hogy a víz alatti alagútnak egyenes oldalfala van: ez az egyetlen ilyen Magyarországon. Nem torzít, és másfél méter magas fölötte a víz.
A főépület két föld alatti és két föld feletti szintjén több tárló is helyet kapott: a terráriumokban 15 féle kétéltű és hüllőfaj figyelhető meg (teknősök, kígyók, békák, hüllők), egy óriástérképen „madártávlatból” kel életre a Tisza-tó, a vízben élő, szabad szemmel nem látható élőlényeket pedig mikroszkóppal fedezheti fel a látogató.
Mivel a kétéltűek nappal rejtőzködő életmódot folytatnak, ezért azt találták ki, hogy a kiállítás fordított világítási programmal éri el, hogy azt is láthassuk, amit máskor nem, vagyis mikor indulnak vadászni az unkák, ásóbékák, gőték és szalamandrák.
Nem kevésbé érdekes a jégmadár számára kialakított élőhely: a természethű környezetben megcsodálhatjuk, amint a halászkirálynak nevezett, ragyogó kék-narancs tollazatú, nagy csőrű kis madár vízbe bukva megragadja zsákmányát. Az üvegfolyosón keresztül mozgását a víztükör alatt is figyelemmel kísérhetjük.
Az Ökocentrumot tízhektáros park veszi körül. Itt találkozhatunk majd mocsári teknősökkel, dámszarvasokkal, rackajuhokkal, réce- és gémfélékkel vagy épp a Toldiból ismert toportyánnal, más néven nádi farkassal is. „Állati” élményt ígér a naponta több időpontban is bemutatásra kerülő örökmozgó vidrák showja, valamint a kormoránok és a ragadozó halak etetése. A kézi erővel hajtott tutajozást és a favárakkal is gazdagított rönkfa játszóteret bizonyára egyetlen gyermek sem fogja kihagyni.
Egy fahíddal összekötve bekapcsolták a projektbe a régi Tájházat is, ahol majd régi halászati eszközök szabadtéri tárlata nyílik.
Az Ökocentrum szomszédságában kiépített, motoros csónakokkal megközelíthető, a nádas rejtelmeibe vezető Tisza-tavi vízi sétányon, vagyis a víz fölött kiépített pallón 1500 méter hosszan vezet az út a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez. A tó rejtettebb területeinek felfedezéséhez egyénileg vagy túravezetővel járható végig tizenkét, előre beprogramozott útvonal GPS-szel felszerelt, ötszemélyes motorcsónakokon.
Az Ökocentrum látványosságainak megtekintésére többféle jegykonstrukciót dolgoztak ki, ezek május 31-ig 30 százalék kedvezménnyel vásárolhatók meg.
Információ: www.tiszataviokocentrum.hu

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.