Nőtt a belföldi turizmus 2016-ban

A Szallas.hu adatai szerint is rekordévvel zárt a belföldi turizmus 2016-ban, a legnépszerűbb települések rangsorát tavaly is Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló vezette.

Újabb rekordot döntött a belföldi turizmus, a Szallas.hu adatai alapján tavaly a forgalom 10 százalék felett bővült 2015-höz képest. „A 2016-os évben egy kiemelkedő nyári szezon segítette a további növekedést, a szállásadók éves árbevételének több mint fele a nyári hónapokra esett. Adatainkból az is kiderült, hogy több volt az utazásra költhető jövedelem, ami az igényesebb szálláshelyek irányába tolta a foglalásokat, a szálláshelytípusok között a hotelek bővültek legnagyobb mértékben” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. 2016-ban egyébként kiemelkedően jól teljesített a szeptember, illetve tavaly a karácsonyi időszakban is jelentős – a szilveszteri forgalomhoz mérhető – felfutás volt tapasztalható.

2016-ban még inkább jellemző volt a belföldi vendégekre, hogy 1-2 napra iktattak be pihenőt, az átlagos vendégéjszakák számában itt figyelhető meg jelentősebb növekedés. A legnépszerűbb települések dobogós helyein nem volt változás, sorrendben Budapest, Siófok, Hajdúszoboszló vitte a prímet, míg megyék tekintetében Pest, Somogy és Heves bizonyult a legjobb vendégfogónak.

 

A 10 legnépszerűbb belföldi utazási célpont 2016-ban: (zárójelben a 2015-ös helyezések.)

1. Budapest (1.)

2. Siófok (2.)

3. Hajdúszoboszló (3).

4. Eger (4.)

5. Gyula (7.)

6. Szeged (6.)

7. Balatonfüred (5.)

8. Pécs (8.)

9. Hévíz (10.)

10. Debrecen (-)

 

Minden ötödik vendég mobil eszközről foglal

A szállásfoglalások módja és időzítése kapcsán ugyanakkor markáns változások figyelhetők meg: 2016-ban közel kétharmaduk már online csatornákon valósult meg, ráadásul egyre többen intézték nyaralásukat mobil eszközről, minden ötödik vendég okostelefonról, illetve tabletről választotta ki szálláshelyét.

Az átlagárakat vizsgálva a belföldi foglalások közel háromnegyede az 50 ezer forint alatti értéksávba esett, míg 20 százalékuk az 50-100 ezer forintos kategóriába. A Szallas.hu adatai szerint 2015-höz képest közel 25 százalékkal többször került elő a SZÉP-kártya fizetéskor, az átlagos foglalási érték ez esetben 51 732 forint volt. Tavaly egyébként a legnagyobb értékű belföldi kikapcsolódás 1,8 millió forintot kóstált, míg a legolcsóbb mindössze 1100 forintjába került egy honfitársunknak. A szállásadók a legnagyobb kihasználtságot augusztus 8-án tapasztalhatták, míg árbevétel szempontjából az államalapítási ünnepet követő éjszaka hozta a legtöbbet a vendéglátóknak.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.