Megújul a szegedi Dóm és a Dömötör-torony

Szeged legismertebb látványosságait több mint 2 milliárd forint uniós forrás segítségével újítják meg, bővítik a látogatók számára is hozzáférhető tereket. Az új kiállítások, felújított látogatóterek a tervek szerint 2015 nyarától várják majd a látogatókat.

Mobil applikáció segítségével vezetett bejárások, új kiállítások is lesznek a szegedi Dóm és Dömötör-torony felújításának köszönhetően.

„Pincétől a padlásig”, azaz az altemplomtól a tornyokig úgynevezett okostelefonos/visualguide-os vezetés segítségével járhatják majd be a látogatók a szegedi Dómot. A 2 milliárd forintos uniós fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a székesegyház környezete, közösségi terei újulnak meg, hanem a Dömötör-torony mellett a jelenleg galambkároktól, szennyezéstől borított Nemzeti Panteon (a Dóm tér U alakú épületegyüttesének bal oldali árkádsora), valamint a Dóm altemplomi részében új, eddig nem látott kiállítások is nyílnak, jelentős alapterületű közösségi terek létesülnek. Mindezek mellett a Dóm olyan különleges épületrészei is látogathatóvá válnak a turisták számára, mint a kupolakerengő, a fedélszék, vagy a különleges térélményt nyújtó trifórium (a főhajóban az árkádívek felett végigfutó alacsony, nyitott folyosó). Nem utolsó sorban pedig a Dömötör-torony is megnyílik a látogatók számára, a megmentett és bemutatható állapotban konzervált Aba-Novák freskókkal, az eredeti keresztelőkút visszaállításával.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.