Már májusban „kinyit” a Balaton

Ne csak a június és az augusztus jusson eszünkbe a lángos, a palacsinta és a hekk mellett – ez a célja a Nyitott Balaton akciónak, felhívva a figyelmet arra, hogy a tó és környékén már az első napsütéses napok is kiváló alkalmat jelentenek a programokhoz.

Közel 400 vállalkozás és nonprofit-szervezet fogott össze a Balaton körül a Balatoni Regionális TDM Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. közös programjában, hogy a Nyitott Balaton akció keretében már tavasszal is létrejöjjenek olyan programok, amelyek miatt érdemes a tóhoz utazni.

A projektben résztvevő partnerek célja, hogy a Balatonon elindítsanak egy új tavaszi szezont, mely elsősorban az aktív turizmus iránt érdeklődőknek szól a téli hónapok után. Az akció segítségével megmutatják, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ide utazni. A részt vevő vendéglők, büfék, strandok, múzeumok, galériák és egyéb szolgáltatók már május 1-jén kinyitnak, bizonyítva, hogy a Balatonra már tavasszal is érdemes ellátogatni.

A „Nyitott Balaton” projekt ideje alatt, azaz május 1. és 11. között 24 különböző helyszínen várják rendezvények a látogatókat. A programelemek között kerékpártúrák, hagyományos és nordic walking túrák, gasztronómiai élmények is szerepelnek, valamint helyet kaptak a kiállítások, koncertek is. A számos program jó része ingyenes, így például Balatonföldváron az az oknyomozós kalandtúra, amelynek keretében megismerkedhetünk a város nevezetességeivel. Vezetett gyalogtúrán ismerhető meg a somogyi Nagyberek madár- és növényvilága és a védett Fehérvízi Láp. Tihanyban az akció minden napján ingyenes audiogiude túra indul az Infopont elől, két városnéző és egy természetjáró túra közül választhatnak az érdeklődők. A felsőörsi majális  a ’80-as évek hangulatát idézi, a Szerelmesek kerékpáros túrája pedig Siófokról indul. Balatonfüreden Keserű Ilona kiállítás és a XXIII. Jókai Napok várja a vendégeket.

A Nyugat-Balatonon, Keszthelyen a környék legnagyobb majálisára, míg Balatongyörökön Palacsinta Fesztiválra várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Keszthelyen, a múzeumok városában a múzeumok és kiállítóhelyek akciós jegyárakkal, szünnap nélkül tartanak nyitva, hasonlóképpen Badacsonyban az Egry József múzeum, illetve a Szegedy Róza Ház. Szigligeten naponta kétszer várjátékot rendeznek, Vonyarcvashegyen kinyitják a Szent Mihály kápolnát, Gyenesdiáson újjáéled a Biopiac, melynek egyik különlegessége a balatoni halak sütödéje.

A Nyugat-Balatonon naponta indul ingyenes vezetett kerékpáros túra, amihez a kerékpárokat fél áron biztosítják a Tourinform irodák, de saját kerékpárral is lehet nevezni. Akik gyalogosan fedeznék fel a Keszthelyi-hegységet, azok a most átadott impozáns kilátókat hódíthatják meg, vezetett gyalogtúrák keretében.

Az is megtalálja a számítását, aki csak gondtalan napfürdőzésre vágyik a Balaton-parton: számos településen biztosítanak ehhez ingyenes nyugágyakat a „nyitott strandok”.

Az akció ideje alatt a szállásadó partnerek számos kedvezményes ajánlattal igyekeznek maradásra bírni a vendégeket.

 

Budapesti bemutatkozás

A fővárosiakat kedvcsináló hétvégével csábítják a Balatonhoz a szervezők: április 26. és 28. között ízelítőt hoznak az Erzsébet téri Akváriumba „kicsiben” mindabból, amit a régió májusban kínál: a Nyitott Balaton Hétvége ideje alatt napágyakban heverészhetnek az arra járók, balatoni hangulatot idéző zenéket hallgathatnak, és Balaton menüvel csillapíthatják éhségüket. A szervezők  tájékoztatják a helyszínen az érdeklődőket a programkínálatról, akár konkrét útvonaltervet is segítenek összeállítani.

Akinek nincs ideje ellátogatni a húsvét utáni hétvégén az Erzsébet térre, a www.nyitottbalaton.hu oldalon könnyen tájékozódhat a Nyitott Balaton programsorozat eseményeiről, akciós szálláslehetőségeiről, garantált és egyedi programjairól.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.