Málta egyre népszerűbb a magyarok körében

2017-ben már közel 27 ezer magyar turista érkezett Máltára, mintegy 28 százalékkal több, mint az azt megelőző évben.

Málta fővárosa, Valletta 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa, részint ez adta az apropóját annak a Corinthia Budapestben tartott szakmai reggelinek, amelyen a Máltai Idegenforgalmi Hivatal a mediterrán szigetország turisztikai újdonságait és szakmai híreit osztotta meg a meghívottakkal.

A legutóbbi adatok alapján 2017-ben 16 százalékkal többen érkeztek a szigetekre, mint az előző évben, és ezzel tavaly már 2,3 millióra emelkedett a beutazó turisták száma, akik összesen 16,5 millió vendégéjszakát töltöttek az országban. Ehhez mérten a szálláshelyek is folyamatosan bővülnek: 2017-ben közel 700 új ágyat adtak át, a közeljövőben pedig további 20 ezerrel emelkedik a férőhelyek száma.

Málta

A legfőbb küldő piacok továbbra is az Egyesült Királyság, Olaszország, Németország és Franciaország, de Kelet- és Dél-Európából is évről évre többen választják úti célnak az évi 300 órányi napsütéssel büszkélkedő országot. A kedvező éghajlatnak köszönhetően a Máltai-szigetek turisztikai szempontból „négy évszakosnak” tekinthetők, ami a vendégéjszakák kiegyenlített éves eloszlásában is megmutatkozik. Málta továbbra is főként a nyaralóvendégek körében népszerű (ők teszik ki a beutazók 85 %-át), de 2017 első félévében az EU soros elnökségének köszönhetően az üzleti utazások száma is jelentősen megnőtt (8 %).

 

Rekordszámú magyar vendég

Hangya Edina, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviseletvezetője elmondta, hogy bár a magyar utazók mindössze 1,5 %-os részesedéssel vannak jelen a máltai turisztikai piacon, a 2017-ben elért 27 ezres utazószám rekordnak számít. A legfrissebb mutatók is ezt a tendenciát erősítik: a 2018 első negyedéves adatok szerint 47 százalékkal emelkedett a vendégszám 2017 azonos időszakához képest.

Hangya Edina szerint bár sokáig elérhetetlennek tűnt ez az eredmény, a fapadosok 2013-as piacra lépésének köszönhetően az elmúlt években megnégyszereződött a magyar utazók száma. A téli időszakban heti három, a nyári szezonban heti öt-hét közvetlen járat köti össze Budapestet és Vallettát. Málta népszerűségét tovább növeli, hogy az egyik legbiztonságosabb desztináció a mediterrán térségben. Emellett a kétnyelvű ország angol nyelvtanfolyamai is egyre népszerűbbek, miközben esküvői helyszínként és nászútra is mind többen választják a témában speciális kínálatot nyújtó Máltát.

Málta

Mivel a magyar utazók körében évről évre nagyobb hangsúlyt kapnak a hosszú hétvégék, és Valletta mindössze kétórás repüléssel elérhető, gyarapodik azoknak a száma is, akik nem egy egész hetet, hanem csak egy-egy hétvégét töltenek a szigeten.

 

Az elmúlt években megnégyszereződött a magyar utazók száma

Valletta 2018-as Európa Kulturális Fővárosa programja idén ugyancsak további apropót kínál az utazáshoz. A kínálat alapját a kulturális ágazatban megvalósult 10 millió eurónyi közvetlen befektetés képezi, több olyan infrastrukturális fejlesztéssel, amelyek a tervek szerint 2018 után is tovább bővülnek majd. Ilyenek például a Máltai Művészeti Múzeum, a Valletta dizájn Klaszter, az IS-Suq tal-Belt (piac) és a kulturális negyeddé váló Strait Street projektek – mindez sok-sok, helyi kezdeményezésen alapuló programmal.

A programokról és helyszínekről a Valletta 2018 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos weboldala ad tájékoztatást.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.