Luxus a sivatagban

Emberléptékű turistaparadicsom lélegzetelállító kínálattal, világra szóló attrakciókkal és irigylésre méltó turisztikai infrastruktúrával. Jordánia jó úton halad, hogy a térség prémiumdesztinációjává váljon – állítja helyszínen járt munkatársunk.

Emberléptékű turistaparadicsom lélegzetelállító kínálattal, világra szóló attrakciókkal és irigylésre méltó turisztikai infrastruktúrával. Jordánia jó úton halad, hogy a térség prémiumdesztinációjává váljon – állítja helyszínen járt munkatársunk.

Az átalakulás nyugtalanságával terhes arab országokkal körbevett kicsiny közel-keleti királyság a béke és biztonság valóságos oázisa. Ráadásul olyan világszámokkal dicsekedhet, mint a szilkaszurdokba rejtett ókori nabateus főváros, Petra, a szintén a világörökség részévé választott, római emlékeket őrző Jerash vagy a Holt-tenger. Wadi Rum vörös homoksivataga szolgáltatott kulisszát a Csillagok háborúja több jelenetének, Jordánia turista- és egyúttal környezetbarát infrastruktúrával ellátott természetvédelmi területei, bioszféra rezervátumai és nemzeti parkjai nemcsak az ökoturisták de az incentive és csapatépítő programok slágerhelyszínei is.
Jordánia nem véletlenül népszerű MICE desztináció a Közel-Keleten, legnépszerűbb helyszínein jól felszerelt konferencia- és bankett-termekkel várják a rendezvényeiknek helyszínt keresőket. Nagy létszámú presztízsrendezvényekre kiválóan alkalmas az ammani Zara Kongresszusi Központ csakúgy, mint a Holt-tenger partján fekvő, a Hilton lánc által üzemeltetett, háromszintes King Hussein Bin Talal Convention Centre, ahol akár háromezer fős kongresszusokat is tarthatnak.
A Vörös-tenger partján, az Akabai-öböl jordán oldalán elterülő, azonos nevű százezres város is kedvelt úticélja az üzleti utazóknak. Vidékét 2000-ben nyilvánítottak különleges gazdasági övezetté, mely vámmentes státust élvezve a bevásárlóturisták kedvelt célpontjává teszi Akabát. Az elmúlt évtizedben közel 20 milliárd dollárt invesztáltak itt, ilyen adottságok mellett nem véletlen, hogy az ország mágnesként vonzza a pénzüknek új lehetőségeket kereső befektetőket.
Akaba környékén jelenleg három megafejlesztés zajlik. A Saraya Aqaba, az Ayla Oasis és a legnagyobb, a 10 milliárd dolláros Marsa Zayed, mely ötvenezer fővel fogja megnövelni a jelenleg 100 ezres lakosságú Akabát. Az egymilliárd dolláros Saraya project 1,5 km-es partvonalon 5 luxushotel és két kisebb boutique szálloda építését tartalmazza, ezeket a Starwood, illetve a Jumeirah üzemelteti majd, és együttesen 1100 szobával gazdagítják a hotelkínálatot. A 600 millió dolláros Ayla Oasis projekt szállodafejlesztések mellett egy 18 lyukú golfpálya építését is tartalmazza. A Marsa Zayed pedig egy valóságos mini-Dubajt varázsol az Aqabai-öböl partjára, mesterséges lagúnákkal, bevásárló központokkal, rezidenciákkal, irodaparkkal, számos hotelbrand betelepülésével. A projekt prémium yachtdesztinációvá teheti Akabát, új designos cruiser-terminálja is emblématikus épülete lesz a városnak. Bár a globális pénzügyi válság belassította a projekteket, ottjárttunkkor is javában építkeztek, a fejlesztések három ütemben 2030-ig valósulnak meg.

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.