Közel Afrikához

Tunézia a tenger szerelmesei mellett a kulturális örökségek, a golf és a különleges tengeri kezelések kedvelői számára is igazi paradicsom. A télen is kellemes  klíma ideális a keleti partvidék városaiba tett kirándulásokhoz.

Tunézia a tenger szerelmesei mellett a kulturális örökségek, a golf és a különleges tengeri kezelések kedvelői számára is igazi paradicsom. A télen is kellemes észak-afrikai klíma ideális a Cap Bon félszigetre és a keleti partvidék városaiba tett kirándulásokhoz.

Szikrázó napsütés, szinte nyári meleg fogadja az október végén Tuniszba érkezőket, a közel másfél milliós főváros ütőerének számító, az ország korábbi elnökéről, Habib Bourguibáról elnevezett sugárúton egymást érik az éttermek, kávéházak nyitott teraszai.

Az átlaghőmérséklet itt novemberben, decemberben is 15-20 fok körüli, így napközben érdemes hosszú sétákat tenni a francia gyarmati időkben épült, 19. századi paloták között, a fákkal szegélyezett tágas utcákon és tereken.

Tunisz szívében található a 8. században alapított óváros, a medina is, amelynek jelentős részét a szuk, azaz a bazár foglalja el. Szűk sikátoraiban szinte mindent lehet kapni: a turistákat különféle stratégiákkal üzletükbe csalogató kereskedők a szőnyegektől, ruhaneműktől kezdve az ékszereken, porcelánon át az élelmiszerig, fűszerekig mindenfélét kínálnak.

A színes, változatos bazári kavalkádot nehezen lehet megunni, a medina kanyargós útvesztőjében akár órákat is könnyedén el lehet tölteni nézelődéssel, alkudozással. Itt található a Souk El Attarine, a parfümkészítők utcája is.

Az 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján is szereplő tuniszi medinában áll a 703-ból származó Ez-Zitouna mecset vagy Nagymecset, illetve az óváros legrégebbi épületének számító Aziuna mecset, amelynek kialakítása során 200 Karthágóból származó oszlopot is felhasználtak. Érdemes itt meglátogatni a Bardo Múzeumot is, amely hatalmas római kori mozaikgyűjteménnyel rendelkezik.

Olajfák árnyékában

Tunisztól nem messze nyúlik a Földközi-tengerbe az autóval könnyen elérhető Cap Bon félsziget, amely gyönyörű tengerpartjairól, halászfalvairól és pun maradványairól ismert. Hatalmas olajfaültetvények között kanyargó úton érjük el El Haouaria falut, amely a Szicília partjaitól mindössze 140 kilométerre fekvő félsziget északkeleti csücskében fekszik.

A helyi solymászok minden júniusban megtartott fesztiváljáról ismert település közelében, a tengerparton találhatóak a Római Barlangok, amelyek egykor bányaként funkcionálva homokkővel látták el a lerombolt Karthágó helyén építkező rómaiakat.

 

 

 

A félszigeten tovább haladva jutunk el Kerkouane egykori pun kikötővárosának maradványaihoz, amelyet 1985-ben az UNESCO világörökségnek nyilvánított. A Kr.e. 3-4 században épült település szerkezete ma is tisztán kivehető az utcákkal, az épületekkel, az oszlopokkal, itt-ott a színes agyagborításokkal együtt. Az egyik legfontosabb pun várost a rómaiak a Kr.e. 2. században lerombolták, és helyén római várost emeltek.

Dél felé továbbautózva feltűnik Kelibia dombtetőre épült bizánci erődítménye, amely az 5. századtól biztosította a helyi kikötő és a messzinai szoros védelmét is. Az erődből kivételes kilátás nyílik a tengerre és Kelibia mai kikötőjére, amelyben érdekes látvány a napi fogással hazatérő kis halászhajók tömege, illetve a helyi halászok „halárverése” is.

Riviéra másképp

A Cap Bon félszigettől délre terül el a Sahel, Tunézia keleti partvidéke, amely a magyar turisták körében is népszerű tengerparti üdülővárosairól ismert. A Tunisztól mintegy 60 kilométerre fekvő Hammamet úttörő szerepet játszott Tunézia idegenforgalmának fejlődésében: itt nyíltak meg az első nagy szállodák az 1960-as években, ma pedig a település az észak-afrikai ország egyik legnagyobb üdülőközpontja.

A város mellett néhány éve kezdték el építeni közel-keleti befektetők a Yasmine Hammamet névre keresztelt új integrált üdülőközpontot, amely közel 300 hektáros területen, egy 4 kilométeres partszakaszon terül el.

A központban 44 – többségében négy- és ötcsillagos – szálloda működik összesen 19 ezer férőhellyel, de apartmanok is épülnek itt, amelyeket részben time share programok keretein belül vehetnek igénybe az ide látogatók. A másfél kilométeres, pálmafákkal övezett tágas parti sétány a nizzai Promenade Des Anglais mintájára készült el. 

A Yasmine Hammamet területén ezen kívül egy 740 férőhelyes kikötő, kaszinók és egy saját, új építésű medina is épült, amelyben az éttermek, kávézók, színház és konferenciakapacitás mellett a Carthage Land vidámpark is helyet kapott.  

Hammamet gazdag történelmi örökséggel is büszkélkedik: a városban érdemes meglátogatni a 15. századból származó, fallal körülvett óvárost, a bástyát és az erődöt. A 20. század első felében Hammamet az európai és észak-amerikai arisztokraták, milliomosok és művészek – például Paul Klee, Oscar Wide vagy Winston Churchill – kedvelt üdülőhelyévé vált.

Itt épített luxusvillát az 1920-as évek elején Georges Sebastian romániai milliárdos, akinek egykori háza ma múzeumként működik – az épületben a látogató bepillantást nyerhet az illusztris látogatók II. világháború előtti mindennapjainak csillogásába.

Mecsetből a kikötőbe

A „tunéziai Riviéra” másik központja Sousse, a Sahel gyöngyének is nevezett város, amely közel 200 ezres lakosságával az ország harmadik legnagyobb települése. A föníciaiak által a Kr.e. 11. században alapított település római, majd a 7. századtól arab irányítás alá került, de a 12. században rövid ideig a normannok birtokolták, később pedig a spanyolok, a velenceiek, illetve a franciák fennhatósága alá került.

A történelem viharai ellenére a 9. században épült ribat (kisebb erődítmény őrtoronnyal), illetve a 8. századból származó Nagymecset is nagyrészt épségben fennmaradt. Sousse medinája – amelynek bazárjában különálló területen dolgoznak az arany ékszerekkel kereskedők – 1988-ban felkerült az UNESCO Világörökségek listájára.

A város történelmi örökségéhez tartoznak még a római korból fennmaradt ókeresztény katakombák, amelyek 240 teremből álló hálózata 5 kilométer hosszan terül el a föld alatt, igaz, ebből ma még csak egy kifejezetten rövid szakasz látogatható.

Sousse modern látványosságai közé tartozik a várostól alig 10 kilométerre, északra található Port El Kantaoui kikötő és turisztikai centrum, amelyet 1979-ben hoztak létre. Az idén 30. születésnapját ünneplő központban 350 férőhelyes jachtkikötő, tucatnyi négy- és ötcsillagos szálloda, két golfpálya, éttermek, üzletek, illetve apartman házak kaptak helyet.

Fincziczki Béla

(Munkatársunk útját a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal támogatta.)

Hasznos linkek
www.tuneziainfo.hu
www.tuneziaiutazas.hu
www.tunisz.hu
www.yasmine.com.tn
www.carthageland.com
www.portelkantaoui.com.tn

A tenger gyógyító ereje
Tunéziában az utóbbi években erőteljes fejlődésnek indult az egészségturizmus: egyre több négy- és ötcsillagos szállodában alakítanak ki thalasszoterápiás központokat, ahol a szépülni, gyógyulni vágyó vendégek szakképzett orvosi felügyelet mellett vehetnek részt az általában tengervizet, iszapot és algákat felhasználó kúrákban. A kezelések között megtalálhatóak a különféle tengervizes fürdők, pakolások, masszázsok, amelyeknek salaktalanító, fogyasztó, relaxációs hatást tulajdonítanak. A tengeri terápiát végző központok szerint a kúrák ezen kívül alkalmasak a dohányzásról való leszoktatásra, a stressz és akár a reuma kezelésére is. Tunéziában 48 központban kínálnak thalasszoterápiás kezeléseket, a kúrák általában 4-6-9 vagy 12 naposak. A központok szakszerű működését az Egészségügyi Minisztérium szabályozza és felügyeli.

Golfpályák Tunéziában

Tunéziában 12 pálya várja a golf szerelmeseit, amelyek többsége a tengerhez közel, szállodaközpontok közelében található. A játékosok a legtöbb esetben a helyszínen is bérelhetnek felszerelést, a transzfert a szállodák biztosítják. A green fee díjak a pályáktól és az évszaktól függően 30 és 50 tunéziai dínár (4200 és 7000 forint) között mozognak. További információk: www.ftg.org.tn

Sousse / Monastir környékén
Port El Kantaoui Sea Course – www.kantaouigolfcourse.com.tn
Port El Kantaoui Panorama Course – www.kantaouigolfcourse.com.tn
Monastir Flamingo Golf Club – www.golfflamingo.com
Monastir Palm Links Golf Club – www.golf-palmlinks.com

Hammamet környékén
Yasmine Golf Club – www.golfyasmine.com
Citrus Golf Club Forest Course – www.golfcitrus.com
Citrus Golf Club Olives Course – www.golfcitrus.com

Egyéb pályák
Carthage Golf Club – www.golfcarthage.com
Tabarka Golf Club – www.tabarka.de
Djerba Golf Club – www.djerbagolf.com
Residence Golf Club – www.theresidence.com
Tozeur Oasis Golf – www.tozeuroasisgolf.com

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.