Kecskemét – Kis város nagy szívvel

Karnyújtásnyira a fővárostól, mégis az alföldi tanyavilág rejtekében bújik meg Kecskemét. Amilyen pici, olyan nagy szívvel fogadja vendégeit, a környezetében lévő kis falvak pedig még mindig tudnak eldugott látnivalókat és hangulatot kínálni.

Karnyújtásnyira a fővárostól, mégis az alföldi tanyavilág rejtekében bújik meg Kecskemét. Amilyen pici, olyan nagy szívvel fogadja vendégeit, a környezetében lévő kis falvak pedig még mindig tudnak eldugott látnivalókat és hangulatot kínálni. Így akár kíváncsiságunktól hajtva, akár üzleti szándékkal érkezzünk, kellemes napok elé nézünk.

Kecskemét történelmére érdemes pár szót áldozni, mert múltja jelentősen meghatározza mai arcát. A majdnem hat és fél évszázada városi rangú település a feudalizmusban királynéi birtokként, majd földesúri hatalom alatt álló mezővárosként jelentős szabadságjogokkal bírt. A török időkben különleges jogi státusa tette lehetővé megmaradását, majd a pusztai nagy állattartás és marhakereskedelem alapozta meg fejlődését. A nagy mezőgazdasági kultúraváltás után a szőlő- és gyümölcstermelésben, a kertes tanyák elterjesztésében játszott szerepe különböztette meg a többi várostól. A sívó futóhomokot „aranyhomokká” változtató szorgalom, tudás, a nyitottság az újra, a befogadásra, az adaptivitásra való képesség, a hihetetlen élni akarás jellemezte mindig Kecskemétet és a kecskemétieket.

Üzlet régen és ma

A török hódoltság alatt Kecskemét a megszállt középső országrész legjelentősebb településévé vált, ekkor alakult ki a város sajátos karaktere, és ebből az időből származik a „csodatévő kaftán” évszázadokon át fennmaradt legendája is. Eszerint a török uralkodótól ajándékba kapott díszes köntöst felvéve állította meg a főbíró a városra támadó muzulmánokat, akik megrettentek a császári kaftán viselőjétől.

Kicsit humorizálva azt mondhatnánk, hogy a városban az üzleti turizmus kiemelkedő szerepe már a középkorban megmutatkozott, csak akkor másképp hívták, mindenesetre már ekkor tartottak itt országos vásárokat.

Kecskemét ma is fontos üzleti csomópontnak számít, s a cégeknek nemcsak a tárgyalások alkalmával, de a csapatépítések, incentive vacsorák, programok során is gyakran eszébe jut a térség, amely kedvelt helyszíne ezeknek a programoknak. Tavasztól őszig számos nagyszabású kereskedelmi árubemutatót és vásárt rendeznek, a különböző kongresszusok, tudományos tanácskozások, továbbképzések lebonyolítását pedig felkészült, tapasztalt szakemberek segítik.

A Mercedes gyár költözése hamarosan több tízezerrel is megnövelheti a város létszámát, s ilyen módon még inkább felpezsdül a konferenciák, meetingek, tréningek világa.

A város igyekszik lépést tartani ezekkel az igényekkel. Az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia-központ (Deák tér 1.) egy nagy színházteremmel és 5 szekcióteremmel várja a vendégeket, a színházterem 600, a többi összességében 590 fő befogadására alkalmas, az épület akadálymentesített. De a város több szállodája is eleve úgy rendezkedett be, hogy a konferenciáknak és a tréningeknek is helyet adjanak, közülük a teljesség igénye nélkül kiemelhető például az Aranyhomok Wellness Hotel a Kossuth téren a maga 460 fős konferenciakapacitásával, a Granada Konferencia, Wellness és Sport Hotel (Harmónia u. 12.) 260 konferencia-férőhelyével vagy a Hotel Három Gúnár és Rendezvényház (Batthyány u. 1-7.), amely éppen a megnövekvő igények nyomán döntött és valósított meg nemrégiben jelentős bővítéseket. A szálloda 54 szobája kívül-belül megújult, az új épületszárnyában 23 darab tágas, kétágyas szobát alakítottak ki négycsillagos színvonalon, közülük kettő a mozgáskorlátozottak számára kerekes székkel is lakható. A már meglévő szobák is teljesen új arculatot kaptak, valamint zajszűrő nyílászárókat, korszerű fűtés- és légtechnikát építettek be. A „kényeztetés” jegyében wellness-szolgáltatásokkal is bővült a szálloda, a korábbi étterem helyén egy új, modern vendéglátóegység épült hangulatos bárhelyiséggel, nyári terasszal, ahol a szállóvendégek mellett családok, baráti társaságok, üzletemberek meghitt hangulatban élvezhetik a kiváló ízeket. A fiatalok kedvelt sörözője – a biliárddal és a dartsgépekkel – új köntösben az alagsorból a földszintre költözött át.

A szálloda életében a rendezvényturizmus eddig is meghatározó volt a 400 fős Három Gúnár Rendezvényháznak köszönhetően, amely továbbra is a megszokott színvonalon működik. Az újjáépítést követően azonban a hotel épületén belül további öt, különböző méretű különteremmel is bővült a hotel rendezvénykapacitása. A városban több kisebb, 60-100 főt konferenciára fogadni tudó szálláshely is található a fentie¬ken túl, az érdeklődők a kecskemet.hu weboldalon böngészhetnek közöttük. Szintén fontos megemlíteni a Kecskemét határában lévő komplexumokat, melyek befogadóképessége, hangulata és programkínálata is rendkívüli, ilyen például a Régi és Új Tanyacsárda Lajosmizsén, a Gerébi Kúria vagy a Kunsági Major.

Gasztronómia minden formában

Ha csak tárgyalásra, szűk körű megbeszélésekre érkezünk a városba, összeköthetjük valamilyen gasztronómiai élménnyel, erre is rengeteg lehetőség létezik a magyaros konyhától a nemzetközi ízekig, a kisebb kávézóktól a zajosabb pubokig.

A városban és környékén több hagyományőrző étterem várja magyaros konyhával a vendégeket, nem hiába, a tanyavilágban szinte kötelező a tradicionális ízek megkóstolása. A belváros szívében található a Kecskeméti Csárda. A városba vezető utak mentén pedig minden irányból jobbnál jobb csárdák fogadják az utazókat. Az 50-es út mellett a környék legismertebb tradicionális étterme a lajosmizsei Tanyacsárda. A város nyugati bejáratánál a Sasfészek Étterem és a Csalánosi Csárda, a keleti oldalon a Fekete Gólya működik. Szintén kedvelt a Szélmalom Csárda. Főként halételeiről és az itt folyamatosan kapható halászléről híres a Sugovica Halászcsárda.

Kecskemét a bor és a pálinka városa is. A városban és környékén az 1930-as években több mint 15 ezer ember élt szőlő- és bortermelésből. Ma is sokan folytatják a hagyományt. Évről évre megválasztják a város borát. Az egyik legnépszerűbb Fő téri rendezvény pedig az évente több alkalommal megrendezett Borváros. Kecskemét méltán nevezetes itala a barackpálinka. A gyümölcsfákat a futóhomok megfogására ültették a gazdák, s a pálinka nemzetközi hírnévre tett szert. A walesi hercegnek tulajdonítják az első pálinka-szállóigét: „Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum!”

Élményváros a javából

Ha kikapcsolódnánk a munka mellett vagy családunkkal érkezünk a városba, akkor is rengeteg élményt kínál Kecskemét. Igazi kuriózum a planetárium és bolygóközi szobortúra. A Kecskeméti Planetáriumban szórakoztatva tanító, humorral teli élő előadásokat tekinthetnek meg az ötvenfős csoportok – zenei aláfestéssel illusztrálva, látványos képekkel és a csillagos égbolt kivetítésével. Az országban – a fővárosi mellett – egyedülálló intézmény bemutató csillagvizsgáló is. Az érdeklődők távcsövön át, a saját szemükkel láthatják a holdkrátereket, a Szaturnusz gyűrűjét. A csillagrendszer iránt érdeklődők egy bolygóközi szobortúrán vehetnek részt, amelyet a Planetárium munkatársai álmodtak meg. A világon egyedülálló módon bronzszobrokból létrehozták Kecskemét területén a Naprendszer méret- és távolságarányos modelljét 3,3 milliárdszoros kicsinyítésben.

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark is megér néhány órás látogatást. A létesítményben ma hat medence, hatpályás csúszda, mediterrán hangulatú homokos plázs működik 3315 m2 temperált vízfelülettel. A sportos úszás szerelmesei leginkább az 50 méteres, feszített víztükrű úszómedencét kedvelik. A játékos kedvű fiatalok a 70-140 centiméteres vízmélységű aktív medencében érzik magukat otthonosan. Az idősebbek három különböző hőmérsékletű termálmedence közül választhatnak.

Németh Andrea

Információk a Tourinformban

A Fő téren található Tourinform Kecskemét munkatársai segítenek a látogatónak abban, hogy kiismerhesse magát Kecskemét utcáin; részese lehessen a múzeumok által nyújtott művészeti élményeknek; ízelítőt kaphasson a város szecessziós hangulatából, bepillanthasson a főteret övező műemlékek, templomok világába, megkóstolhassa az alföldi táj jellegzetes ízeit, hasznos ötletekkel segítenek esetleg új programlehetőségek felfedezésében.

Az iroda magyar és idegen nyelvű turisztikai kiadványokkal, angol és német nyelvű információszolgáltatással is a vendégek rendelkezésére áll. Ugyanitt találhatunk Kecskemétről és Bács-Kiskun megyéről szóló térképeket, útikönyveket, képeslapokat, ajándéktárgyakat is, valamint ingyenesen hozzáférhető katalógusokat és prospektusokat.

Az iroda egyik új szolgáltatása a kerékpárkölcsönzés, a kínálatban található városnéző-, sport-, illetve gyermeküléssel felszerelt kerékpár is. (Árak: 350 Ft/óra; 2400 Ft/nap)
Kontakt: H-6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.
Telefon/fax: 76/481-065, e-mail: kecskemet@tourinform.hu

Jó tudni

Kecskeméten minden fontos létesítmény gyakorlatilag sétatávolságra van egymástól, ezért jobban járunk, ha letesszük az autót és gyalogosan közlekedünk ott-tartózkodásunk alatt. Az autónkat zárt parkolókban is elhelyezhetjük akár több napra is, kedvező áron. A Malom Plaza parkolóháza például az első órában 200, majd óránként 100 forintot kér. A belvárosban a legdrágább a félóránkénti 130 forintos tarifa, de ha nem fontos a centrum belsejében hagyni a kocsit, kicsit odébb, a Nagykörúton kívül ingyenesen is megállhatunk, innen sincs 5 percnél messzebb a Fő tér.

Találunk több internetkávézót a városban, de a látogatók nagy örömére a Fő téren ingyenes wifi áll rendelkezésre a Polgármesteri Hivatal-Aranyhomok Szálloda-McDolnald’s-Technika Háza-Liberté Étterem által határolt területen.

A városban egy ebédmenü ára 700 és 900, néha 1000 forint között mozog, a belvárosban 8-10 hely közül válogathatunk. Ha vacsorázni indulunk, a fővárosi árszínvonalnál némileg alacsonyabb árfekvésre, ám kiváló minőségre készülhetünk fel tele helyi ízekkel és fogásokkal. Egy kisebb étkű helybéli úgy becsüli, 3000 forintnál biztosan kevesebb lesz a számla, bőségesen jóllakhatunk, ebbe belefér egy kiváló főétel, desszert és egy pohár ital.
Még egy fontos sarokszám: a kapucsínó 300-450 forint.

Szálláshelyekből bőséges a választék, s folyamatban van több, magasabb szállodai kategóriát bővítő fejlesztés is. Vannak panziók, a város külső területein 6000, beljebb 8900-14 000 forintért kapható meg egy szoba. A szállodai árakban nagyobb a szórás, hoteltől, szobatípustól és időszaktól függően 9000-től 36 000 forintig terjednek az árak.

A helyiek fő találkozópontja jó időben a Fő téren található null kilométerkő, illetve a Malom Bevásárlóközpont előtti tér.

Idén áprilistól a város turisztikai kártyát vezet be, melyet minimum 2 vendégéjszaka eltöltése esetén adják át ingyenesen a csatlakozott szálláshelyeken a vendégek részére, így a kártya ajándék szolgáltatásként jár majd a csomagajánlat részeként.

A kártyarendszerhez már több mint 100 elfogadóhely csatlakozott, így egyebek mellett a Kecske-méti Élményfürdő és Csúszdapark, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia-központ, a Katona József Színház, a Tanyacsárda, a Tisza-parti Termálfürdő, a lakiteleki Tősfürdő, Kerekerdő Kalandpark, a Vadaspark, a Kiskunsági Nemzeti Park, szálláshelyek, éttermek, kávézó, cukrászdák, ajándékboltok, termelők, kézművesek, galériák, múzeumok. Az elfogadóhelyek listája megtalálható a kártyához kapott kiadványban, illetve a www.iranykecskemet.hu oldalon.

Az akcióhoz a Kecskemét kistérség települései csatlakoztak: Ágasegyháza, Ballószög, Felső¬lajos, Fülöpháza, Helvécia, Jakabszállás, Kecskemét, Kunbaracs, Kerekegyháza, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Nyárlőrinc, Orgovány, Szentkirály, Tiszakécske, Tiszaug, Városföld.

 

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.