Jaj az autósoknak Brüsszelben!

Ha autóval utazik Brüsszelbe, figyeljen oda a LEZ-zónára. Komoly büntetésre számíthat, aki nem teszi.

A LEZ (Low Emission Zone) zónát 2018 januárjában mutatták be Brüsszelben. Ez a városnak az a része, ahonnan fokozatosan kitiltják a régi, nagy szennyezést okozó járműveket. Január óta nem hajthatnak be a LEZ-zónába azok az autók, amelyeknek nincs EURO standard minősítésük, vagy EURO 1 a besorolásuk. Az átmeneti periódus után a külföldi járműveknek kötelező regisztrálni a lez-belgium.be oldalon, ha be akarnak hajtani erre a területre, amivel bekerülnek a LEZ-adatbázisba. Regisztrálás után mindenki egy személyre szabott online matricát kap, ami tartalmazza a belépési engedéllyel kapcsolatos összes információt.

Amikor valaki autóval megérkezik a városba, az intelligens kamerák leolvassák a rendszámtáblát, és összevetik a LEZ-adatbázissal. Ha túl idős a járműve a belépéshez, mégis megtette, lakcímére fogja kapni a büntetést. Ezt úgy előzheti meg, hogy vásárol egy napijegyet – maximum nyolcszor egy évben. Ha nem regisztrált, mielőtt belépett volna a védett zónába, 150 eurós büntetést kap.

Minden információ megtalálható kilenc nyelven a lez-belgium.be portálon, ahol egyébként nemcsak Brüsszelbe, hanem Antwerpenbe is lehet regisztrálni. A legjobb, ha letölti a Green-Zones elnevezésű applikációt, aminek segítségével tájékozódhat a belgiumi és az európai LEZ-zónákról is.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.