Izrael arcai

Mítoszok földje, a monoteista világvallások bölcsője, multikulturális tégely, melynek több ezer éves történelme mellett fő vonzereje a napsütés, a tenger és az aktív nyaralás egyedülálló kombinációja – mindössze húszezer négyzetkilométeren.

Bevallom, kevés meghökkentőbb jelenetet láttam, mint amikor a tevéjével magányosan álló beduin mellett túrakerékpárosok csapata vonul el a Júdeai-sivatag köves-homokos buckáin, de az a bizarr kép is retinámba vésődött, amikor az ókori Caesarea romjait díszletként használva, a Földközi-tenger partjainál feltűntek a túrakajakosok. Ezután már nem is csodálkoztam azon, hogy a világ legősibb városában orosz–angol–arab nyelven Dmitrij Medvegyev feliratú utcatáblát fotóztam le. Izrael telis-tele van meglepetésekkel, s az utazó sokféle elvárásának megfelel: nem fog csalódni a hívő zarándok, a természet változatosságát kereső túrázó, de az éjszakai életet, a napfényes örömöket és a homokos tengerpartot előnyben részesítő turista sem. Sőt, az a látogató is elégedett lesz, aki a Holt-tenger vizében szeretné kúrálni magát, vagy akit a történelmi érdeklődés vezérel erre a mítoszokkal övezett vidékre, hiszen bármerre járunk, bibliai, római és keresztes időkből fennmaradt emlékekbe botlunk.

Régi és modern

Míg az ősi Jeruzsálem a több ezer éves bibliai gyökereit kereső zsidóság múltba révedésének és messiásvárásának mintegy jelképe, addig Tel-Aviv a modern Izrael arca, a fejlett, világszínvonalú technikával büszkélkedő jelen letéteményese, az ország gazdasági és kulturális központja. A város „skyline”-ja lenyűgöző, 14 kilométeres földközi-tengeri partszakaszával leginkább a vele egybeolvadt Jaffából fotózható. A 3 ezer éves múltat magáénak mondható Jaffa érdekes elegye a múltnak és jelennek, sajátos középkori hangulatot árasztó szűk utcácskáit apró boltok, galériák, kiváló haléttermek teszik hangulatossá.

A múlt és a jelen találkozása persze Jeruzsálemben is lépten-nyomon tetten érhető, de leginkább az Olajfák hegyéről figyelhető meg. Senki nem hagyhatja ki a látványt, amely összegzi bennünk jeruzsálemi túránk minden egyes szakaszát, de többet is felmutat: miközben szemünk mindannyiszor az aranykupolás Sziklamecsetre téved – a helyre, ahol Ábrahám fel akarta áldozni Izsákot, ahol 3 ezer éve Salamon, s majdnem egy évezreddel utána Heródes emeltetett templomot, s 700 évvel később, a muszlim hit szerint Mohamed próféta a mennybe emelkedett. Egyszerre látjuk a mecset mögötti jellegzetes kupolákat, de a modern épületeket is – a Village People dalából is ismert YMCA szállodát, vagy a város legújabb luxushotelét, a Waldorf Astoria Jeruzsálemet, sétatávolságra a Jaffa-kaputól –, a folyamatos építkezés, fejlődés jeleit.

Vallásos

Az országban elsöprő erejű a vallási buzgalom: Jeruzsálemben a Siratófalnál zsidók, a Szent Sír-bazilikánál keresztények, az Al-Aksza-mecsetnél muszlimok imádkoznak, s a figyelmes szemlélő a kereszténység lenyűgöző sokszínűségét is felfedezheti: láthat görögkeleti ortodox szerzetest, az etióp kopt egyház tagjait, örmény katolikusokat, s a protestáns egyházakhoz tartozókat. Különleges és egyedülálló az a jelenség, hogy az itteni keresztények többsége felekezetek százaiba tömörült arab, s mint arab keresztény a zsidó társadalmon belül igyekszik egyensúlyt teremteni az arab nacionalista vagy a muszlim szomszédokkal ápolt kapcsolataiban.

Történelem előtti

Élő történelemórának tekinthető két különleges hely felkeresése, az egyik az esszénusok egykori lakóhelye, Qumran, ahol a puszta véletlennek köszönhetően találtak rá földbe ásott agyagedényekben a holt-tengeri tekercsekre, melyek az Ószövetség szövegeit tartalmazzák. A helyszínen látogatóközpontot hoztak létre, ahol az ásatások során előkerült településmaradványok sokat árulnak el az esszénusok életmódjáról, hitvilágáról, vallásgyakorlásáról. (A restaurált tekercsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumban tekinthetők meg.)

A másik különleges hely a Bet Shean Nemzeti Park területén található úgynevezett izrae­li Pompei, mely hatezer év történelméről tanúskodik. A római Decapolis tagjaként Bet Shean volt hajdanán egyike a tíz legfontosabb városnak a Földközi-tenger keleti partvidékén.  A város kőrengetegében található a kiváló állapotban megmaradt, nyolcezer férőhelyes amfiteátrum, valamint az oszlopsor és a római fürdő, melynek maradványai fejlett fürdőkultúráról tanúskodnak.

Szent

A zarándokok a Szentföldet látják Izraelben, s az Újtestamentummal a kezükben keresik fel a helyeket, ahol Jézus született, élt és tanított Betlehemtől Názáreten át a Genezáreti-tó környékéig, s jelképesen elkísérik őt utolsó útjára is a világ egyik leghíresebb útvonalán, a jeruzsálemi Via Dolorosán, hogy végül a megfeszíttetés és a feltámadás helyszínén, a Szent Sír-bazilikában imádkozhassanak érte. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a szent helyek felkeresése mindenkire hatalmas hatást gyakorol, a vallásos embert hitében erősíti, a nem hívőt pedig olyannyira megérinti, hogy ő is közelebb érzi magát Istenhez. A betlehemi Születés-bazilika piciny Születésbarlangja, a názáreti Angyali Üdvözlet-bazilika – amely modernségében is lenyűgöző, s az ősi romokat is láttatva Mária vélt háza köré épült –, a galileai Capernaum, a Boldogmondások hegye vagy a kenyér, és halszaporítás csodájának színhelye, En Tabgha mind-mind egy újabb fejezet Jézus életének megismerésében. Ugyanakkor – a világ minden tájáról érkező látogatókat figyelve – azt is megtapasztalhatjuk, milyen hatalmasra duzzadt a keresztény világ Japántól a Fülöp-szigeteken és Afrikán át Amerikáig.

Természetes

Az épített emlékek mellett Izraelben a változatos természeté a másik főszerep. Talán nincs is még egy olyan ország a világon, ahol ilyen kis területen a tájnak és növényzetnek ennyiféle megnyilvánulásával találkozhatunk. Izraelben összesen 80 hivatalos természetvédelmi terület található mindössze négyezer négyzetkilométeren, vagyis az ország területének közel egyötödén. Galilea és a Golán-fennsík vidéke számos szabadidős program úti célja: a Hemron-hegy télen hófödte csúcsai síelésre invitálnak, de lehet itt túrázni, lovagolni, kerékpározni és akár raftingolni is, valamint a vidék gyönyörű túraútvonalakat is rejt. Az egyik ilyen a Jordán folyó forrásvidékénél a Banjasz-vízeséshez vezető út. A szerencsés természetbarátok ritka növényeket, madarakat és emlősöket (nyestet, vidrát, vadmacskát) figyelhetnek itt meg. Az ország két sivatagja, a Júdeai és a Negev számos extrém sportnak – sziklamászás, hegyi kerékpározás, dzsipes túra – ad otthont.

Édes és sós vizes

A Jordán folyó vizében – főleg Jardenitnél, valamint az eredeti keresztelőhelyen, Betániában – csak rituális céllal mártóznak meg a zarándokok. Sokkal többeket vonz viszont az egész évben látogatható Holt-tenger: 400 méterrel a tenger szintje alatt, UV-sugárzás- és pollenszennyeződés-mentesen élvezhetjük a 27 százalékos sótartalmú víz és a bőrt megfiatalító iszap áldásos hatásait. De még mindig jó 200 méterrel a tenger szintje alatt maradva, a Genezáreti-tó is kedvelt nyaralóhely, legnagyobb partmenti üdülője pedig Tiberias. Tőle délre, a Hamat Tiberias Nemzeti Parkban meleg vízű források nyújtanak lehetőséget gyógyulásra, regenerálódásra. Nem feledkezhetünk meg Izrael vörös-tengeri kijárójáról sem. A hegyek és tenger övezte Eilat valódi turistaparadicsom, melynek legnagyobb attrakciója, a korallzátony trópusi halak színes világával fogadja a búvárkodás szerelmeseit. De a leginkább élő és felkapott a Földközi-tenger partszakasza, kiváló fürdési és vízisport-lehetőséget biztosítva Haifától Netanyán át Tel-Avivig.

Multikulturális

Igaz, számtalan ultramodern bevásárlóközpont várja minőségi áruival az Izraelbe érkezőt, ám a Közel-Kelet hamisítatlan világát, valódi ízét, zamatát, kulturális sokszínűségét a hagyományos piacokon fedezhetjük föl, legyen az Jeruzsálem óvárosának kihagyhatatlan muszlim negyede, vagy az impozáns Damaszkuszi kapu előtti, olcsó portékákkal teli piac, a jaffai bolhapiac régiségei, vagy a keresztesek egykori székvárosa, Akkó forgatagos arab piaca.

Ha pedig a kultúra magasabb régióiban nézünk körül, akkor is változatosságot találunk, Izrael a zenei és színházi élet, valamint az alternatív művészetek valódi fellegvára, ahol az év minden hónapjára jut egy-egy nemzetközileg is elismert fesztivál Haifától Eilatig.

Paradox módon békés

A közel-keleti feszültségről, a tartós béke hiányáról szóló hírek ellenére mindenki békére, nyugalomra áhítozik. Utunk során békés, barátságos, a turistákra maximálisan nyitott emberekkel találkozunk akár izraeli, akár palesztin, akár vegyes lakosságú területen járunk, jómagam egy percig sem éreztem, hogy ne lennék biztonságban, pedig négy ország határvidékét is bebarangoltuk. A lakosság jó része közvetve vagy közvetlenül a turizmusból él, nem lehet tehát érdekük a békétlenség. Aki hossza­sabb beszélgetésbe fog arabokkal vagy zsidókkal, csak azt tapasztalja, hogy mennyire sóvárognak a kompromisszum megtalálására, hiszen saját bőrükön tapasztalják, hogy nincs másik alternatíva.

Vajk Brigitta

Az izraeli körutazásért köszönet az MSE Toursnak.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.