Hygge-túrák a mindfullness jegyében

Eddig főleg a történelmi emlékek, természeti csodák és más látnivalók vonzották a turistákat, de elterjedőben vannak a mindfullness korában az életmódtúrák is.

Pár évtizede kezdődött azzal, hogy Indiába jártak meditálni, valamint gurukat és jógikat csodálni, egyes unatkozó hippik, ám manapság, amikor rendkívüli mértékben felgyorsult a munkatempó és az információáramlás, a dánoktól is érdemes tanulni. A mindfullness jegyében.

Az élet apró örömei

A világ legboldogabb népének titulált dánok alapelve a hygge (ejtsd: hüge), tehát hogy örüljünk az apró dolgoknak, próbáljuk pozitívan szemlélni az életet, valamint lassítsunk, újabban ismert kifejezés lett világszerte.

A stressz korában örülni kell a boldog pillanatoknak, egy szépen berendezett lakásnak, egy jó könyvnek, egy jeges kávénak vagy egy gyertyalángnak is. Aki Dániába utazik, az újabban szinte minden prospektusban olvashat erről a fogalomról, vagy inkább életmódtanácsról, amely ismert dán „termékké” vált, akárcsak a híresen magas minőségű tejtermékek. A Dániába szóló utak és programcsomagok többsége már a hyggével is hívogatja a turistákat, hátha lemásolják otthon is ezt az életszemléletet.

mindfullness
Koppenhágában „tudnak élni”

Koppenhágában hagyománya van a hygge-életmódnak, tudnak lassítani…

Fotó: pixabay

Ehhez persze a túlhajszolt agyat kell átállítani, mert a hyggét mint terméket, szuvenírként megvásárolni nem lehet.

Félre az okoseszközökkel

Látszólag ez teljes ellentmond annak, hogy éppen a skandináv országokban a legfejlettebb a technika, mindenkinek van okostelefonja, sőt akár okosórája és okoslakása is – de a rohanás nem népszerű dolog, amit az is jelez, hogy az emberek többsége kerékpárral közlekedik. Csakhogy ez a szemlélet nem most született, a XXI. században, hanem már évszázadok óta része az itteni gondolkodásnak.

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.