Győr – A folyók és találkozások városa

Győr egyszerre adja egy pezsgő nagyváros és egy nyugalmat árasztó kisváros élményét, ahol kifejezetten jólesik elidőzni néhány napig.

Győr folyamatos megújuláson ment keresztül az elmúlt években. Megőrizte egyedi barokk hangulatát, ugyanakkor bővültek a szolgáltatások, szépültek a közterek. Egyszerre adja egy pezsgő nagyváros és egy nyugalmat árasztó kisváros élményét, ahol kifejezetten jólesik elidőzni néhány napig.

 

Győr tipikusan az a város, ahol minden korcsoport megtalálja a neki való programot, a város minden szegletét a sokszínűség és a nyitottság hatja át. Felújított főterek, turistacsalogató programok, virágos teraszok, sport és kultúra, óriási egyetemfejlesztés – Győrben mindez együtt van, és a „Találkozások városa” szlogennel mindenkit felfedezésre invitál. Sokan nem tudják, hogy Győr a folyók városa is, különleges karakterét meghatározza a Rába, a Rábca, a Mosoni-Duna és a Marcal találkozása.

 

Érdekesség, hogy szakrális értékekben hazánk egyik legjelentősebb kincsekkel bíró városa, a bazilikában őrzik Szent László király hermáját, amelyet a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emlékeként tartanak számon. Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, 2010-ben a Kultúra Magyar Városa címet is elnyerte nem sokkal azután, hogy olimpiai bajnok polgármestere, Borkai Zsolt átvehette a Legsportosabb város kitüntető címet is.

 

A város kulturális életét a Négy Évszak Fesztivál rendezvényei fogják össze. A világhírű Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház művészei vagy az AUDI ETO kézilabdás lányai nemzetközi szinten is gondoskodnak a város hírnevének öregbítéséről.

 

Saját utakon

 

Ha valaki egyedül szeretné, vagy üzleti utazó lévén egyedül kénytelen Győrt felfedezni, tájékozódjon a hangulatos éttermekről és pubokról a helyszínen, és az aktuális programokról, hiszen a város rendezvényekben is gazdag, egész éven át van miből válogatni.

 

Egy fontos tárgyalás után, a belvárosi utcákon járva gyönyörködhet a barokk utcaképben, a látnivalók sokasága tárul elénk egy egyszerű és rövid frissítő séta alkalmával is. És ha már erre járunk, valamelyik kávézóban álljunk meg egy sütire, a klasszikus Mozart kávéház például egész közel van a sétálóutca Városháza felőli végéhez. Megtekinthetjük a Városháza díszes épületét, a barokk Széchenyi teret vagy a Káptalandomb egyházi értékeit.
Ha a kultúra iránt érdeklődünk, keressük fel a város kiállítóhelyei közül valamelyiket, megtekinthetjük Kovács Margit győri születésű kerámiaművész életmű-kiállítását, Borsos Miklós szobrászművész kiállítását, a Radnai-gyűjteményt, de Vasilescu János kortárs gyűjteménye is érdekes kikapcsolódást ígér.

 

De ha csak egy nagy sétára vágyunk, csináljuk úgy, mint sok helyi diák: vegyünk egy fagyit például az Arrabona áruház melletti Bécsi udvarban megbúvó fagyizóban, és sétáljunk le kicsit a Rába-partra. Közel van, csak egy téren kell átvágnunk, s máris ott vagyunk. Akkor is érdemes ide kisétálni, ha korán kelők vagyunk, az áruház melletti téren ugyanis reggelente virágpiac ontja bódító illatát.

 

A központ egyébként mintegy 10 perc sétával elérhető akkor is, ha esetleg tömegközlekedéssel érkezünk a városba. Ez egyébként mindenkinek ajánlott, legalábbis a főváros irányából, hiszen az InterCity és a RailJet vonatok az 1 óra 20 perces menetidejükkel felveszik a versenyt az autók kényelmével és gyorsaságával is. A vonatokon gyakori vendégek az üzletemberek, hiszen az első osztály kényelmes, általában rendelkezik hálózati csatlakozóval a laptopokhoz, telefontöltőkhöz, és szinte minden vonaton van büfékocsi, ahol egy kellemes kávé vagy üdítő kíséretében kedvünkre intézhetjük ügyeinket, kihasználva az utazásra fordított időt.

 

Konferenciavendégként

 

A lendületesen fejlődő gazdasággal és kereskedelemmel rendelkező várost pezsgő üzleti élet jellemez, nem csoda hát, hogy fel van készülve e téren is, kiváló lehetőségeket kínál a találkozásokra, megbeszélésekre, konferenciákra.

 

Konferencia- és rendezvénylehetőségei miatt, továbbá kiváló étterme kapcsán is figyelemre méltóak a Hotel Famulus lehetőségei, mely a város egyik legújabb busines- és konferencialétesítménye 118 férőhellyel, a város legújabb bevásárlóközpontja szomszédságában. Szintén viszonylag új, és kifejezetten üzleti szálloda a Hotel Ibis Győr, mely a kereskedelmi és iparkamara épülete mellett található közvetlen átjárással.

 

A Rába Hotel központi fekvésével vívta ki népszerűségét, felszerelt rendezvénytermeivel és éttermével jó helyszín a konferenciák, tréningek, meetingek lebonyolításához.

 

Kisebb konferenciák, tréningek, megbeszélések lebonyolítására szinte minden szálláshelyen lehetőség van. A Hotel Kálvária, az Aranyszarvas Fogadó színvonalas termei jól felszerelt technikával várják az érdeklődőket. A Klastrom Hotel érdekessége, hogy Barokk terme egy kolostor könyvtáraként működött, jelenleg 50 fős konferenciák, szemináriumok megrendezésére, exkluzív sajtótájékoztatók megtartására alkalmas.

 

Tíz éve épült meg a Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére. A szolid eleganciájú modern konferenciatermek és azok tágas előtere ideális helyszínei számos rendezvénynek. A Baross Gábor konferenciaterem két vagy három hangszigetelt, önálló prezentációs eszközökkel rendelkező szekcióra bontható.

 

A 2002-ben átadott Győr Városi Egyetemi Csarnok nem csupán sportlétesítmények, hanem kulturális és szórakoztató rendezvények, kiállítások és konferenciák lebonyolítására is kiválóan alkalmas.
A Győrben található két egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar épületeiben szintén lehetőség nyílik konferenciák szervezésére.
A konferenciák kísérőrendezvényeként a Tourinform-irodában rendelhető győri idegenvezetés, vagy érdemes kirándulást szervezni a Pannonhalmi Főapátságba.

 

Az ETO Parkban található Mextrém Park, Taktikai Ház a céges csapatépítő tréningek részére kiváló helyszín.
A konferencia vagy céges meeting után a városban több helyen lehet bowlingozni, biliárdozni vagy egy karaoke¬bárban az énektudásunkat csiszolni, mindenkinek kedve szerint.

 

Kéz a kézben andalogva

 

Győr a párok számára emlékezetes élményeket kínál. Kéz a kézben meghitt sétákat tehetünk a várfal körül, az ágyúk mellett a Rába-parton, ahol kacsákat etethetünk, vagy a Radó-sziget virágos promenádjain. Ez az idilli környezet a nyári estéken mindig életre kel. A Rába folyón felállított vízi színpadon színházi előadások és koncertek szórakoztatják a közönséget, ha ebben az időszakban járunk a városban, vessük bele magunkat az estébe! A Rába és a Mosoni-Duna találkozásánál álljunk meg egy pillanatra, de a folyókat ne csak a hídról szemléljük! A Zátony étterem kikötőjéből sétahajós kirándulást tehetünk a Mosoni-Dunán, az ódon várfalak, a csodálatos zöld környezet és az öreg fák árnyékában felbukkanó vendéglőket vagy a szerelmesek szigeteként számon tartott Radó-szigetet akár tutajról is megcsodálhatjuk.

 

Aki aktívan szeretné szabadidejét tölteni, kocoghat a Püspökerdőben a friss levegőn, s ha a testmozgásban elfáradtunk, térjünk be a Győri Nemzeti Színház vagy a világhírű Győri Balett előadására, hallgassuk meg a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjét, menjünk el moziba vagy egyszerűen csak élvezzük a teraszok hangulatát a kivilágított belvárosban, amely egyébként advent idején is kifejezetten magával ragadó!
A Kelet-Közép-Európa legszebb barokk tereként számon tartott Széchenyi tér teljesen megújult, a sétálóutcákat és tereket ellepték a kávéházak teraszai, a romantikus közök virágos ablakaikkal mindenkit andalgásra csábítanak.

 

Családi pihenés

 

A családi nyaralás helyszíneként új arcát mutatja Győr, a gyerekeknek is találhatunk jobbnál jobb programokat. A kicsik ellátogathatnak a Gyermekek Házába, megnézhetnek egy előadást a Vaskakas Bábszínházban. A nyári Győrkőcfesztivál ideje alatt elmondható, hogy minden a gyermekekről szól, játékok várnak minden korosztályt mesés környezetben, és a belépő mindössze egy mosolygós fotó. A múzeumok között a gyermekek is találnak maguknak tetszőt, a Gyermekmúzeum és az Állandó Babakiállítás nemcsak a gyerkőcök számára lehet vonzó.
Győr fesztiválváros, ahol a művészetek barátai, az igényes kikapcsolódásra vágyók egész éven át vonzó programokra lelhetnek a Négy Évszak Fesztivál keretében. A legtöbb nyári fesztiválon gondoltak a családosokra, hiszen szinte minden rendezvénynél szerepel gyermekprogram a kínálatban.

 

Ha pedig tartalmas programokon elfáradnánk, lazítsuk ki izmainkat a 2003-ban átadott Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdőben, amely a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál levő félszigeten a kétezer méter mély termálkútból feltörő, 67 ºC-os gyógyvizet hasznosítja. Óriási élmény minden évszakban, s a téli szezonban például különösen érdekes, hogy kúszhatunk a szabad ég alá a meleg vízben. A család legkisebb tagjait vigyük el a Xántus János Állatkertbe, ami egész napos kikapcsolódást nyújt az állatokat szeretőknek.

 

Sportkedvelőknek ajánljuk a Győri ETO FC focimeccseit, a Győri Audi ETO kézilabda-mérkőzéseit. Ha aktívan szeretnénk pihenni, elmehetünk teniszezni, vagy a szomszédos faluban, Ikrényben próbálkozhatunk a wakeboard alapjainak elsajátításával. Az Audi nemrégiben nyitotta meg látogatóközpontját, ami szintén érdekes kikapcsolódást ígér – elsősorban a család férfi tagjainak.

 

Fejlesztések, újdonságok

 

Győr 2006 óta óriási fejlődésén esett át. Kiemelt beruházás a 2010-es esztendőben a győri jégpálya felújítása, mely a téli sportok szerelmeseinek kedvez majd az idei téltől. A legnagyobb beruházás a város egész közlekedési koncepcióját átalakítja, hiszen közel 5 milliárd forint értékben, tisztán önkormányzati finanszírozásban új híddal gazdagodik Győr, mellyel a belvárost is sikerül tehermentesíteni az autós forgalom alól. A hidat Jedlik Ányosról nevezték el a győri polgárok javaslatára.

 

A látványos fejlesztések a magánberuházók kedvét is meghozták, így Magyarország legszebb futballstadionja épült Győrben, melyet ETO Park néven egy óriási bevásárlóközpont, és szállodakomplexum tesz még vonzóbbá.
Magyarországon egyedülálló módon két ingyenes belvárosi parkolóházat vehetnek igénybe azok, akik egyelőre még nem szoktak rá az egyre szaporodó kerékpárutak használatára.

 

A Rába Quelle a szlovák turistákat is meghódította, a buszokkal teli parkolók a színvonalas kikapcsolódást reprezentálják. A győri strand fejlesztése is a küszöbön áll, az építési engedélyek beszerzése után indul az újabb nagy kaliberű beruházás a városban.

 

A pozitív irányt a helyi vállalkozások is észrevették, és a válságra reagálva összefogtak az önkormányzattal. Céljuk a magyar termékek előnyben részesítése mellett az volt, hogy egymást erősítve, egymás szolgáltatásait és termékeit igénybe véve, közösen vészeljék át a válság okozta nehéz hónapokat. A jó példa ragadós volt, a helyi turisztikai és vendéglátó-ipari vállalkozók is együttgondolkodva az önkormányzattal kínálják azt a négy tematikus programcsomagot, melyek aktív felfrissülést, kultúrát, kulináris élvezeteket és családi hétvégét kínálnak a Győrbe látogatóknak.
Info: www.talalkozzunkgyorben.hu,
www.gyor.hu.

 

Németh Andrea


Mit, hol, mennyiért?

Szállás és étkezés

Legkedvezőbb szállást és színes programokat egész évben a városi programcsomagokhoz csatlakozott szálláshelyeknél találhatunk. (Famulus Hotel, Romantik Hotel Schweizerhof, Hotel Kálvária, Fonte Hotel, Golden Ball Club, Hotel Ibis, Klastrom Hotel, Hotel Rába, Amstel Hattyú Fogadó, Aranyszarvas Fogadó, Hunyadi Panzió, Kiskút liget Panzió, Soho Panzió, Fehér Hajó Panzió). Négy tematikus programcsomag, mindegyike tartalmaz félpanziós ellátást és tapasztalt idegenvezető által vezetett városnézést.

A belvárosban egymást érik a jobbnál jobb éttermek, kávéházak és sörözők. Ha kulináris élvezetre vágyik, érdemes kipróbálni a Romantik Hotel Schweizerhof éttermét vagy a megújult Széchenyi téren található éttermek valamelyikét. A kávézók hangulatos teraszain jólesik meginni egy pohár kávét, bort vagy éppen a győri hungarikumot – egy pohár fröccsöt. Az éttermekben egy komplett étkezés ára 4000 Ft körül van, de napi menüt választva 600 és 1000 Ft körül már kiadósat ebédelhetünk.

Parkolás

Győr belvárosában a parkolóhelyek fizetősek. A centrális díjövezetben az első félóra 200 Ft, a második félóra 210 Ft, és így a további megkezdett félórák díja egyre növekszik. Jó hír az autósoknak, aki fedett helyen szeretné tudni autóját, igénybe veheti a Jókai úti és a Révai Parkolóház szolgáltatásait, ahol 14 óra hosszan ingyen lehet parkolni. Ingyenes parkolót találunk még a Móricz Zsigmond rakparton és a Petőfi híd környékén.

Internet – wifi

A belvárosban az internetezni vágyóknak nem kell sokat keresgélniük. A Széchenyi tér közelében található a Polaris Netcafe, ahol az emeleten kialakított géppark naponta késő estig áll a vendégek rendelkezésére. A másik irányba elindulva az Apáca utcában található a Nem Szingli Cafe Net kávéház, ahol egy pohár kávé vagy jófajta bor mellett netezhetünk. A Rába Hotel Belga éttermében ingyenes free-lan internetelérés működik.

Közlekedés

Győr földrajzi fekvése kedvező, egyaránt könnyen megközelíthető közúton, autópályán, vasúttal és busszal. Taxit a város frekventált pontjain könnyű fogni. Helyi közlekedéssel eljuthatunk mindenhová, az autóbuszon a menetjegy ára 305 Ft, de sokkal jobban járunk, ha utazás előtt az újságosbódéknál vásároljuk meg.

 

Info (címek, elérhetőségek)
Tourinform Iroda
9021 Győr, Árpád u. 32.
Tel./fax: +36-96/311-771, +36-96/336-817
E-mail: gyor@tourinform.hu
www.talalkozzunkgyorben.hu
www.gyor.hu
Győri Nemzeti Színház
9022 Győr, Czuczor Gergely u. 7.
Tel./fax: +36-96/520-600
www.gyoriszinhaz.hu
E-mail: titkarsag@gyoriszinhaz.hu
Győri Balett
9022 Győr, Czuczor Gergely u. 7.
Tel./fax: +36-96/523-217
www.gyoribalett.hu
E-mail: info@gyoribalett.hu
Győri Filharmonikus Zenekar
Richter János Hangverseny- és Konferenciaterem
9021 Győr, Aradi vértanúk útja 16.
Tel.: +36-80/205-015
Tel.: +36-96/312-452
Fax: +36-96/319-232
www.gyfz.hu
E-mail: office@gyfz.hu
Vaskakas Bábszínház
9021 Győr, Aradi vértanúk útja 23.
Tel.: +36-96/512-690
Fax: +36-96/512-693
www.vaskakas.hu
E-mail: vaskakas@vaskakas.hu
ÁRKÁD Győr bevásárlóközpont
9027 Győr, Budai út 1.
Tel.: +36-96/555-000
Fax: +36-96/555-015
www.arkadgyor.hu
Xantus János Állatkert
Győr, Kiskút liget
Tel./fax: +36-96/618-367, +36-96/618-368
www.zoogyor.com
E-mail: zoogyor@zoogyor.com
Rába Quelle Gyógy-, Termál-
és Élményfürdő
9025 Győr, Fürdő tér 1.
Tel.: +36-96/514-900
Fax: +36-96/514-909
www.gyortermal.hu
E-mail: info@rabaquelle.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.