Fordul a trend

Az MKG Hospitality statisztikái szerint megfordult az európai vendéglátóipar csökkenő trendje. Romló eredmények hosszú sorozata után az országok túlnyomó többségének statisztikái végre felfelé ívelnek.

Az MKG Hospitality statisztikái szerint megfordult az európai vendéglátóipar csökkenő trendje. Romló eredmények hosszú sorozata után az országok túlnyomó többségének statisztikái végre felfelé ívelnek.

 

A fordulat különösen Németországban, Franciaországban, és az Egyesült Királyságban szignifikáns, a januári-februári időszak óvatos növekedése után márciusban jóval határozottabban emelkedtek a mutatók. Tavaly december óta a szobák átlagára előbbi két országban növekedésnek indult, részben az ÁFA szabályok módosításának köszönhetően, de Nagy-Britanniában, a Benelux államokban, Svájcban, sőt Spanyolországban is egyre inkább sikerül úrrá lenni az árzuhanáson.

 

Németországban a szobakihasználtság mutatói még mindig elég bizonytalannak tűnnek, de az ÁFA módosításnak köszönhetően alacsonyabb árak mellett is nagyobb bevételekre számíthatnak, ami minden bizonnyal kifejti majd stabilizáló hatását. Franciaországban a kihasználtság 3,5 pontos országos átlagnövekedése segíthet gátat vetni az egyre agresszívabbá váló árversenynek. Az Egyesült Királyságban az átlagár két hónapon át tapasztalt emelkedése után enyhe visszaesés volt tapasztalható márciusban, ez azonban főképp a diszkont szegmens árcsökkentésének tudható be, így hatása vélhetően csupán átmeneti lesz.

 

Spanyolországot komoly túlkínálat sújtotta az utóbbi időben, de az átlagár csökkentésével 5 százalékkal sikerült megnövelni a kihasználtsági mutatókat. Nagyon hasonló az olaszországi helyzet, itt a kihasználtság négy hónapja tartó emelkedését egyértelműen az árak durva esésének lehet betudni, az újbóli emeléssel kapcsolatban mindkét piac roppant óvatos. Portugália teljesen kilóg a sorból, a kihasználtság emelkedése ellenére estek az árak a tavalyi évvel összehasonlítva, a szobánkénti bevétel csökkenése két számjegyű.

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.