Fociláz Dél-Afrikában

A 2010-es futball-világbajnokság előtt Dél-Afrikában felgyorsultak az előkészületi munkák és egyre több hotellánc, légitársaság mutatja be új dél-afrikai szolgáltatásait.

Kevesebb, mint nyolc hónappal a 2010-es futball-világbajnokság kezdete előtt Dél-Afrikában felgyorsultak az előkészületi munkák, a fejlesztések mellett pedig egyre több hotellánc, légitársaság mutatja be új dél-afrikai szolgáltatásait.

Elégedetten fejezte be legutóbbi ellenőrző körútját a FIFA és a dél-afrikai szervezőbizottság 50 képviselőből álló csoportja, amely szeptemberben végiglátogatta a jövő évi futball-világbajnokság meccseinek otthont adó stadionokat. A delegáció szerint a 2010. június 11. és július 11. között tíz helyszínen 64 mérkőzésnek otthont adó komplexumok 90%-ban már elkészültek és a munkálatok legutolsó szakasza is jól halad.

Stadionok befejezés előtt

A viadalra Dél-Afrika öt már működő stadiont alakít át és modernizál, illetve öt teljesen új stadiont épít. A júniusban elsőként elkészült, 46 ezer férőhelyes Nelson Mandela Bay Stadionban már rögbimérkőzéseket is tartottak, itt jelenleg az épülethez vezető úthálózat teljes körű felújítása folyik.

December 14-én adják át az 55 ezer néző befogadására alkalmas fokvárosi Green Point Stadiont, amelynek már elkészült a tetőszerkezete is. Az állandó és a telepített férőhelyekkel együtt 70 ezres Durban Stadion megnyitóját november végére tervezik, a nelspruiti 46 ezer férőhelyes Mbombela Stadion pedig a környező utakkal együtt jövő év elejére készülhet el teljesen.

Befejezés előtt állnak a munkálatok Polokwane új, 45 ezer nézőre tervezett arénájában is, a világbajnokság nyitómeccsének és a döntőjének is otthont adó, 95 ezres johannesburgi Soccer City Stadion felújítása pedig november végére készülhet el.

Új repterek, megújuló közlekedés

Hajráznak az infrastrukturális fejlesztések kivitelezői is, a befejezéséhez közeledik például Dél-Afrika 10 legnagyobb repülőterének kibővítése, felújítása. Október végére 80%-ban elkészült a Durbantól északra fekvő La Mercy nemzetközi repülőtér, amely várhatóan évi 7,5 milliós utasforgalmat kezelhet majd és 2010 eleji megnyitása után átveszi a közeli Durban nemzetközi légikikötő feladatait.

A építkezés összköltsége megközelíti a 7 milliárd randot (hozzávetőleg 600 millió eurót). Novemberben megnyílik a fokvárosi nemzetközi repülőtér új, központi terminálja, amely belföldi és nemzetközi járatokat is fogad majd. A központi check-in területtel kialakított terminál egy bevásárlóközponthoz, kibővített parkolókhoz, illetve a megújult tömegközlekedési hálózathoz kapcsolódik.

Szeptember elején indultak el első útjukra a Rea Vaya Bus Rapid Transport (BRT) tömegközlekedési hálózat új buszai Johannesburg belvárosában. A teljes kapacitás elérése után a rendszer által lefedett utak hossza 300 kilométer lesz, a járművek pedig naponta összesen 430 ezer utast szállíthatnak majd.

A Gautrain Rapid Rail Link nagysebességű vasúti kapcsolatot teremt Johannesburg és Tshwane/Pretoria között, érintve többek között a szintén felújítás és átalakítás alatt álló O.R. Tambo Nemzetközi Repülőteret is.  

Csomagajánlatok, új hotelek

Bár a világbajnokság csoportbeosztásának sorsolását csak december 4-én tartják, számos utazási iroda, légitársaság és szállodalánc már most bemutatta a vébéhez kapcsolódó speciális szolgáltatásait, termékeit.

Az Emirates légitársaság, amely a mérkőzések szponzora is, már nyilvánosságra hozta csomagajánlatait, amelyek a retúr repülőjegyek mellett szállodai elhelyezést, a meccsekre szóló belépőjegyeket, illetve transzfereket is tartalmaznak. A csomagajánlatok ára a kiindulási országtól, a tartózkodás hosszától és a választott hotel kategóriájától függően változnak. 

Bemutatkoztak az első, a világbajnokság idejére megnyíló szállodakomplexumok is. Az Intercontinental csoport színeiben nemrégiben két új hotel is debütált Dél-Afrikában: a 318 szobás Crowne Plaza Johannesburg-The Rosebank szállodát konferenciakapacitással és spával is ellátták, a pretoriai 304 szobás Holiday Inn Express Sunnypark pedig egy felújított, 20 emeletes toronyépületben nyílt meg. Fokváros központjában nyitotta meg kapuit a Taj Cape Town ötcsillagos, amely 166 szobája mellett kiválóan felszerelt luxuslakosztályokat is kínál.

Az idén megnyílt 290 szobás Radisson Blu Hotel Sandton mellett újabb házzal bővíti kapacitásait jövő év elején Johannesburg üzleti negyedében a Rezidor csoport. A vébé előtt épp időben megnyíló Radisson Blu Hotel Sandton Central 200 szobát kínál majd a futballmérkőzésekre érkező szurkolóknak. A Rezidor csoport mindemellett egy harmadik, 270 szobás hotelt is nyit majd a legnagyobb dél-afrikai városban Park Inn Sandton néven, illetve egy új egységgel Fokvárosban is képviselteti a nemrégiben bemutatott Hotel Missoni márkát.  

Félmillió látogatót várnak
Dél-Afrikában a világbajnokság egy hónapos időtartama alatt hozzávetőleg 450 ezer látogatóra számítanak. A megnövekedett látogatószám a turisztikai szakemberek szerint megállítja majd az idegenforgalom növekedésének 2009-ben tapasztalt lassulását. 2008-ban még 9,5 millió turista érkezett az országba, amely rekordnak számító, 5,5 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbi számokhoz képest.  

Biztonsági intézkedések
A Dél-Afrikai Köztársaság a jövő évi labdarúgó-világbajnokság idején várhatóan 30 000 rendőrt alkalmaz majd a látogatók biztonságának védelméért. A kormány több mint 600 millió randos (körülbelül 14 milliárd forintos) többletforrást biztosít a dél-afrikai rendőrségnek a világbajnokság előkészületeihez, elsősorban a szükséges felszerelések beszerzésére. A mérkőzéseknek otthont adó városokban rendőrségi központok működnek majd, a rendezvényen futballcsapattal résztvevő országok pedig saját rendőri erővel is jelen lesznek.

Fincziczki Béla

Hasznos linkek
www.fifa.com/worldcup
www.sa2010.gov.za
www.southafrica.net
www.worldcup2010southafrica.org.uk

Belépők, jegyárak
www.pegazus.hu
www.qutazas.hu
www.broadwayholiday.hu

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.