Fejlesztések Demjénben

Kerékpárút, sétaút, pihenőhely, kilátó, kötélpálya – a tervek szerint ezek a turisztikai fejlesztések valósulnak meg Demjénben a közeljövőben.

A településen működő termál-tó gyógyfürdő a környék legjelentősebb turisztikai látványossága. Érdekessége, hogy mediterrán jellegű tengerpartot idéz a látogatókban, ahol a vendégek aktív kikapcsolódást találhatnak. Csúszdát, szaunát, wellnesst, ülőmedencét és sportpályát is találhatnak a pihenéshez.

A demjéni gyógyvölgy kedvező természeti adottságokkal és a vízzel párosul, amelyet az is jelez, hogy ezeket kihasználva az elmúlt időszakban hazánk különböző helyeiről Demjénbe költöztek az érdeklődők.  A több száz millió forintos fejlesztéssel, magánvállalkozásban létrehozott tófürdő pedig 2017-ben zárta első teljes évét, és a várakozáson felül több ezren keresték fel a létesítményt.

Fodor  Géza polgármester elmondta, hogy a nagy érdeklődés hatására már az első évben bővítették az autóparkoló helyeket. Az idén tavasszal pedig folytatódik a kerékpárút építése is a településen, amire 93 millió forint pályázati támogatást nyertek el. Ugyanakkor a közeli Kerecsend irányába is hozzálátnak a bringaút kialakításához, amelyre 136 millió forintot költenek. Ezekkel a munkálatokkal a csapadékvíz elvezetését is megoldják a faluban.

 

Panorámás pihenő és napozóterasz a demjéni tó partján

Fotó: Mentusz Károly

 

Demjénben az idén is folytatják a fejlesztéseket. Az önkormányzat a szomszédos Andornaktályával közösen 80 millió forint pályázati támogatást nyert el a két települést összekötő, öt kilométer hosszú sétaút kialakítására. Ezen végighaladva a bakancsos turisták a két település nevezetességeit  ismerhetik majd meg. A sétaút mentén pihenőhelyeket és tájékoztató táblákat helyeznek el. Azt is tervezik, hogy a Demjénben látogatható és a kőkultúrát bemutató tanösvény is része legyen a leendő sétaútnak. A munkát tavasszal kezdik el, és várhatóan év végére be is fejezik.

Emellett arra is törekszenek, hogy ez a sétaút a már nem működő kőbányát is érintse, ahol egy hatalmas sziklafalat találhatnak a sportolni vágyók. Azt szeretnék, ha a jövőben a sportolni vágyók minél nagyobb számban fedeznék fel ezt a helyet. Ezért az önkormányzat kapcsolatot alakított ki a Magyarországi Szikla- és Falmászók Egyesületével, hogy túrákat szervezzenek Demjénbe.

Az egykori bányaudvaron pihenőhelyet és szalonnasütőt is létesítenek és ezt a helyet mielőbb az iskolásoknak, a családoknak ajánlják, hogy a szabadidejüket ott töltsék el. A sétaúton egyébként idegenvezetéssel túrákat szerveznek. A bányaudvar tetejére pedig panoráma kilátót terveznek, hogy az érdeklődők ezzel is minél jobban megismerhessék Demjént és a környékét.

 

Kötélpálya két domb között

A jövőbeni elképzelések között az is szerepel, hogy az extrém sportokat kedvelők felkarolására a falut határoló két dombot kötélpályával kössék össze, ahol a biztonsági felszereléssel rendelkezők könnyen eljuthatnak majd az egyik oldalról a másikra. Így is gyönyörködhetnek majd a környék szépségeiben.
A polgármester azt sem titkolta, hogy a fejlesztések megvalósításával szeretnék, ha Demjén mielőbb felkerülhetne az Országos Kéktúra útvonalra. Ezáltal még ismertebbé válhatna a település.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.