Ez a börtön népszerűbb, mint az Eiffel-torony

Második éve vezeti az európai turisztikai nevezetességek népszerűségi listáját egy írországi börtönsziget.

A World Travel Awards idei versenyén a legnépszerűbb európai nevezetességnek ismét az írországi Spike szigeten épült börtön bizonyult. Az európai Alcatraznak is nevezett erősség az ír partoktól délre, Cork városa közelében található – írta a turizmus.com.

A Spike szigeten a 6. századtól kezdődően szerzetesek telepedtek le. A 19. század elején a kolostort kibővítették, falait megerősítették. Később erődöt hoztak létre olyan elítélt brit fegyencek részére, akiket a túlzsúfolt börtönök és gazdasági okok miatt Ausztráliába akartak deportálni.

börtön
A Spike-erőd, az európai Alcatraz. Fotó: www.spikeislandcork.ie

A börtönben működésének második évében volt a „csúcs”, amikor több mint 2300 fegyenc várt elszállításra. Az ide bezárt elítéltek viszonylag könnyen viselték a mostoha viszonyokat, mert arra számíthattak, hogy Ausztráliában már szabad emberek lesznek. Miután befejezték a fegyencek áttelepítését, a börtönt katonai erősséggé alakították át.

Élelmes befektetők 2016-ban 6 millió eurós átalakítással egy turisztikai látványosságot rendeztek be az egykori börtönben, amely a nagyobb borzongás miatt csak éjszaka és csónakkal megközelítve látogatható. Az erősebb idegzetű látogatók az erődben éjszakázhatnak, bár aludni nem fognak a különféle zajok és sikolyok miatt. Ehelyett megnézhetik az Írország poklának nevezett büntető részleg válogatott kínzó berendezéseit, ízelítőt kaphatnak a szinte ehetetlen börtönkosztból és „élvezhetik” az őrszemélyzet egyedi modorát is.

A belépődíj magában foglal egy különleges biztosítást is arra az esetre, ha valaki a látottaktól rosszul lenne. A fokozott érdeklődés miatt már több hetes várólisták alakultak ki.

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.