Európai látnivalók különcöknek

A The Guardian munkatársai néhány fura európai látványosságot gyűjtöttek össze, amelyek nem olyan híresek mint az Eiffel torony, vagy a londoni Big Ben, mégis nagyon sokan látogatják őket.

Íme a toplista

1. A németországi Schweine Múzeumban minden a röfikről szól. 50 000 tárgy, három szinten,  25 szobában – van nézegetni való. Az egyik legrégebbi háziállat szinte mindenféle  megközelítésben szerepe, mint alapvető élelmiszer és mint művészeti téma is. Természetesen a közeli étteremben is a malacok a főszereplők.

Hellbrunn
A hellbrunni kastély

2. A XVII. században Markus Sittikus fejedelem hellbrunni kastélyában számos rejtett szökőkutat telepített, hogy meglepje vendégeit, ő meg a függöny mögül a hasát fogta, úgy nevetett. A szökőkutak ugyanis váratlanul, figyelmeztetés nélkül mindenki eláztatnak. Ami akkor egy igen drága viccnek számított, most idegenforgalmi látványosság.

 

3. Andorra Grandvalira üdülőhelyén a világ egyik legmagasabban fekvő toalettje található, amiből a dolgát végző mindent láthat  a környezetében, őt viszont nem látja senki.

 

4. A román Salina Turda 100 éves sóbányája 2010-ben turisztikai látványossággá alakult át. A 120 méterrel a talajszint alatt található elhagyott bányában ma már minigolf, tekepálya, óriáskerék és egy földalatti tó is várja a turistákat.

Salina Turda
A Salina Turda sóbánya

5. Franciaországban sok kastély található, de csak egy olyan, ahol  90 nyugalmazott harci repülőgép alussza örök álmát. Savigny-lès-Beaune gyűjteményében a repülőgépeken kívül helikopterek, motorkerékpárok, traktorok, régi tűzoltóautók és még vagy ezer másféle régi járgány várja a gépek szerelmeseit.

 

6. Állítólag világ egyik legrondább épülete Prága régi televíziós tornya, legalábbis így fogalmaz a Guardian hírét átvevő svéd lap. A még erősen szovjet hatást mutató torony 1986-ban épült, és bár közben átalakították, ma sem a szépségéről híres, hanem inkább a kilátásról és  az ott működő kiváló étterméről.

 

7. A francia Tours városától keletre, a Roches-barlangokban található gombamúzeumnál már csak az amszterdami  Kattenkabinet, azaz a macskatárlat bizarrabb.

Kattenkabinet
A macskatárlat Amszterdamban

8. Dél-Litvánia Druskininkai helységében figyelemre méltó szoborpark található, a Szovjetunió hajdani politikusainak szobrával, amely hasonlít a mi Memento Parkunkra. Lenin, Marx, Engels, Sztálin oly sokféle kiadásban szerepel, amely már-már komikus hatást kelt. A parkot Stalinland–nek nevezték el, a helyi múzeum pedig a szovjet birodalom legsötétebb oldalait mutatja be.

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.