Elő a túracipővel!

Az őszi napok szelídebb fénye, a friss, avarillatú levegő szinte mágnesként vonz a természetbe. Mindegy, hogy gyalog, kerékpárral vagy éppen lóháton gyűrjük le a kilométereket, a túrázás az egyik legjobb stresszoldó. Aktív és ökoturisztikai tippek következnek a Közép-Dunántúlról.

Vadlesen Soponyán

Több mint száz éven keresztül a mindenkori politikai elit zárt vadászterülete volt Soponya a Sárvíz völgyében. A nagyközönség előtt csak 2007-ben megnyílt „vadvízország” Ökoturisztikai Központjában ma már tanösvények, madárlesek, kerékpárutak, állatsimogató, horgásztó, világrekord trófeákkal büszkélkedő vadászati kiállítás, erdei hotel kínál természetközeli programokat, de a lovas kocsis vadmegfigyelésen a gímszarvasok és a vaddisznós kert lakói is megmutatkoznak. A vadászokat szervezett fácán- és vaddisznóhajtásra várja a VADEX Mezőföldi Zrt., de akár vadpulykát is becserkészhetnek itt. A méretes madarakat a szárnyasvad-bemutatón vehetjük közelebbről szemügye, ahol emu és fehér fácán is él.

 

Echós szekérrel a pusztában

A Vértesi Natúrpark varázslatos vidékét már a filmesek is felfedezték, olyan nagyszabású kosztümös filmeket forgattak itt, mint a Herkules, vagy az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát. Kiindulópontnak javasoljuk a külvilágtól elzárt Fornapuszta Dohányos-házát, Csákvár mellett. A hajdani Esterházy-majorság cselédházát falusi szálláshellyé alakították, földszintjén hamisítatlan pusztai fogadóval. Feltétlenül kóstolják meg a helyi ízeket, a Csíkvarsai Csípős Csodafalatot (ridegen tartott szürke marhából készült szalámi) és a házigazda saját készítésű pálinkáit. A környéket pedig echós szekérre ülve a legautentikusabb bejárni, miközben fejünk fölött sasok, sólymok, ölyvek köröznek, odébb szürke marha-gulya legelészik komótosan. Az alföldi tájat idéző Csíkvarsai-rét európai hírű védett madárélőhely, a rajta átvezető Vidrafű tanösvény egyik állomása az őshonos állatokat felvonultató Pusztai Állatpark. A madárvártáról elénk táruló mocsárvilág látványára még sokáig emlékezni fogunk az álmatagon dagonyászó hatalmas vízi bivalyokkal, a horgászó fattyúszerkókkal, a vízen tutajfészket rakó vöcskökkel.

 

Via ferrata a Turulhoz

Nem kell szilamászónak lenni ahhoz, hogy meghódítsuk a függőleges falakat. A Tatabánya melletti Kő-hegyen (amelynek tetején áll a Turul-emlékmű) idén májusban megnyílt második hazai via ferrata a szilamászás könnyített változatát kínálja, de az adrenalinlöket garantált: a három különböző nehézségű „vasalt út” a sziklafalhoz rögzített drótkötélbe kapaszkodva, speciális felszerelésben járható be, a legkönnyebbnek sportos kezdők is bátran nekivághatnak, míg az extrém pálya csak gyakorlott mászóknak ajánlott. A mozgásformát negyedóra alatt el lehet sajátítani, felszerelés a hét minden napján bérelhető a Tatabányai Alpin Sport Klubtól, de minden szombaton és a vasárnap vezetett túrák is indulnak.

 

Száraz lábbal a láp felett

Az ember mindig is tartott a rejtelmes, félelmetes lápi világtól, de Tatán ez év óta biztonsággal bemerészkedhetünk akár a legmélyére is, a cölöpökön futó, több mint 1,3 km hosszú Fényes Tanösvényen. A zöld békelencse-szőnyeggel borított vízben a megfulladt égerfák égnek meredő csonkjai egyszerre lenyűgözőek és kísértetiesek. A zsombékon teknősök, békák napoznak, s ha szerencsénk van, egy nutria is felbukkan. Máshol kristálytisztán és ezüstösen csillog a víz, amint a „pipáló”, azaz fel-feltörő langyos karsztforrások felkavarják a kvarchomokot – innen ered a „fényes” név. A mindig más arcát mutató, egyedi mikroklímájú láperdő remek fotótéma, különösen a lombkorona szintjén kiépített kilátóból. A gyerekeket a vízi játszótér ejti bizonyosan rabul.

Tatára érdemes bringával érkezni, vagy bérelni egyet az Öreg-tó partján idén átadott Új Kajakház Ökoturisztikai Központban. Innen indulva ugyanis nyolc különböző hosszúságú és nehézségű tematikus biciklis útvonalon fedezhetjük fel a Gerecsét. A központban túrakenut, tengeri kajakot, sőt sárkányhajót is bérelhetünk, ha nagyobb társasággal érkezünk. Gondoltak a fogyatékkal élőkre is, ők kézzel hajtható kerékpárt, tandemet és parakenut kölcsönözhetnek. A háromszintes épületben a szervizelést is megoldják, s vállalják csapatépítő programok, céges tréningek szervezését is.

Lovaglás Tündérfarmon

Lovasudvar, falusi állatok, természetközeli szállás – ezeket kínálja a Bakonyi Tündérfarm Zirc Tündérmajorban. A birtokon szabadtartásban élnek a lovak, amelyek futószáras és tereplovaglásra egyaránt bevethetők, a kisebb gyerekek kedvéért pónikat is tartanak. A bakonyi erdőben épített paintball pályájuk egy további outdoor programlehetőség, de lovas kocsizást, szabadtéri sütést-főzést, borkóstolást, télen disznóvágást is ajánlanak csapatépítő tréningekhez. Az üdülőfaluban faházakban, egy nagy vendégházban és apartmanokban lehet megszállni.

 

Romantikus séta az arborétumban

A ciszterci szerzetesek által a 18. század második felében alapított Zirci Arborétumban szabadon szárnyalhat a lélek és a fantázia, amint a már sárguló, vörösbe hajló lombok alatt bebarangoljuk az angolkert stílusú, közelmúltban megszépült parkot. A 400 méteres tengerszint feletti magasságon megerőltetés nélkül tisztulhat ki a tüdőnk. A rajta átfolyó Cuha-patak festői kő- és fahídjai, a romantikus filagória, a 350 méter hosszú hársfasor és 400 éves öreg kocsányos tölgy az arborétum legszebb részei. Aki komolyabb mozgásra vágyik, a város központjában található „0 km-es bakancstól” vághat neki a Magas-Bakonyba vezető túraútvonalaknak.

 

Gurulás a lejtőn

Ahol télen sílécet kötünk, ott máskor a kerékpár a legpraktikusabb közlekedési eszköz. Az Eplényi Bringarénában a nyári hétvégéken felvonóval vihetjük fel a bicikliket az Ámos-hegyi kilátóhoz, s onnan különböző nehézségű – családi, cross country és downhill – pályákon lefelé már csak gurulni kell. Ugyan ilyenkor már a téli szezon előkészületeire koncentrálnak Eplényben, a két kijelölt tanösvényen lehet túrázni, nordic walkingolni, s a libegő is újra kinyit október 24-én, amikor Magyarországon először rendezik meg a világ legjobb akadályfutó versenyének választott, izgalmas és látványos Spartan Race Supert.

 

Bakonyi búvóhely

Magyarország egyik legelbűvölőbb rejtekhelye a bakonyi rengetegben a Szépalma Hotel és Ménesbirtok, amelynek minden négyzetméterén érezhető a szerető gondoskodás. A hely üdítő természetességével, hivalkodó luxus helyett harmóniájával, békességével tölt fel új energiákkal. Szépalmán hagyományai vannak a pihenésnek, a bornak és evésnek egyaránt, lévén ez volt Mátyás király kedvenc vadászterülete. Az erdei kirándulás, kerékpározás vagy lovaglás után napunkat a ház nagyszerű ízeket tálaló konyhája koronázza meg. Csapatépítésre tökéletes helyszín.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.