Elmaradnak a turisták

Görögországban jelentősen csökkentek az idegenforgalmi bevételek az elmúlt években: a nemzeti bank szerdán ismertetett adatai szerint idén január-június között 2,78 milliárd eurót költöttek az országban nyaraló külföldiek.

Görögországban jelentősen csökkentek az idegenforgalmi bevételek az elmúlt években: a nemzeti bank szerdán ismertetett adatai szerint idén január-június között 2,78 milliárd eurót költöttek az országban nyaraló külföldiek. Ez 11,9 százalékkal kevesebb, mint egy éve, és 23,3 százalékkal marad el a két évvel korábbitól.

 

Az ország gazdaságában létfontosságú ágazatot nemcsak a halálos áldozatokkal is járó utcai zavargások rendítették meg, hanem például az is, hogy az idén 4 százalékponttal 23 százalékra emelte a kormány az áfát a bevételek növelése végett. Ezzel a többi déli országhoz képest drágább görögországi nyaralás még drágább – és a sztrájkok miatt bizonytalanabb – lett, így sok turista inkább az olcsóbb Horvátország és Törökország felé vette az irányt.
A legrosszabb hónap június volt, amikor Görögország-szerte pangott az üzlet, később azonban valamelyest javult a helyzet: a görög idegenforgalmi szövetség vezetője szerint júliusban már csak 1,3 százalékkal kevesebb turista érkezett az országba az egy évvel korábbihoz képest, míg májusban-júniusban a csökkenés elérte az 5,5-6,0 százalékot. Augusztusban nagyjából a tavalyi szinten fog mozogni a beutazók száma, vélte a szakember, aki szerint az idegenforgalomból származó bevételek azonban még így is várhatóan 10 százalékkal elmaradnak majd a 2009. évitől.

 

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.