--- Hirdetés ---

Drágább lett a baleári nyaralás

A turistáknak ettől a hónaptól kétszer annyi idegenforgalmi adót (Ecotasa) kell fizetniük a Baleár-szigeteken, mint tavaly.

Mostantól a tavalyihoz képest a duplájára emelkedett a a Baleár-szigetek idegenforgalmi adója (Ecotasa). A május elsején életbe lépett intézkedést az El Mundo című napilap beszámolója szerint meglepetéssel fogadták az épp a szigeteken nyaralók, akik közül sokan arra panaszkodtak, hogy nem tudtak az emelésről.

Volt, aki nem akarta kifizetni

Palma városának egyik hoteljében egy szállóvendég nem volt hajlandó kifizetni a megemelt összeget arra hivatkozva, hogy arról nem kapott előzetesen tájékoztatást. Végül a szálloda átvállalta a különbözetet.

A turisztikai főszezonra, azaz novemberig érvényes emelt összegű adó fejenként, naponta 1 és 4 euró közötti többletköltséget jelent szállástípustól függően. Például egy ötcsillagos hotelben 4 eurót, míg egy kempingben 1 eurót kérnek idegenfogalmi adóként.

Baleár-szigetek
Menorca, a szigetcsoport második legnagyobb tagja

A baleári autonóm kormány 120 millió euró (37,5 milliárd forint) bevételt remél az intézkedéstől, a szállodai szektor képviselői szerint azonban az adóemelés a kereslet csökkenéséhez fog vezetni. Tavaly augusztusban az emelés bejelentésekor a helyi kormány azzal érvelt, hogy az idegenforgalmi szakma már korábban, az adó bevezetése előtt is ezen az állásponton volt, ám félelme nem vált valóra.

Kapcsolódó poszt

Az ökoadóként emlegetett, de hivatalosan a fenntartható turizmusadó nevet viselő közterhet két évvel ezelőtt vezették be a Baleár-szigeteken azzal az indokkal, hogy a kormányzat anyagi forrásai szűkösek, miközben beruházásokra, a kulturális örökség védelmére, a turisztikai ágazat minőségének javítására van szükség ahhoz, hogy a turizmus növekedése tartós lehessen.

A Baleár-szigetek Spanyolország harmadik legnépszerűbb turisztikai úti célja volt 2017-ben, a dél-európai országba látogató 81,8 millió turista közül 13,8 millió érkezett ide. A szigeteken kívül Katalóniában kell még idegenforgalmi adót fizetni Spanyolországban.

Ez is érdekelheti

Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.