Bor, művészet és gasztronómia Hegyalján

Tokaj-Hegyalja az ország legizgalmasabb és legismertebb borvidéke, amely számos felfedezésre váró települést tartogat. Tarcal és Tállya is egyre intenzívebben, a helyi szolgáltatók összefogásával népszerűsíti magát a hazai turisztikai piacon – mind a szabadidős, mind a céges utazók körében.Minőségi borturizmus

Tarcal, ez a mindössze háromezer lakosú település két felsőkategóriás szállodával (az ötcsillagos Andrássy Residence-szel és a négycsillagos Gróf Dégenfelddel) büszkélkedhet. Az idelátogatók azonban nem csupán kényeztető (és természetesen borra épülő) wellness-szolgáltatásokat, főúri környezetet, hanem kiváló pincészeteket is találnak itt. Ráadásul akár egy helyen is kóstolhatóak termékeik, a tavaly megnyílt Basilicus Borkultúra Központban, amely saját borai mellett a környékbeli borászatok összefogását is elősegíti.

 

A Basilicus funkciója ugyanakkor eltér a többi, a turizmusra építő tarcali egységtől. Az épületegyüttes legfőbb célja, hogy a kultúrtáj értékeit megőrizve, a helyi turisztikai szolgáltatókkal együttműködve (Mádi Kúria, Oroszlános Borvendéglő és Borhotel, Dorogi Testvérek Pincészete, Hímesudvar Pincészet, Barta Pince, Tokaj Kikelet Pince, Bott Pince, Tokaji Borecet Manufaktúra, Bártfay Kúria, Kaláka Pince, Első Mádi Borház, Sárga Borház) lendületet adjon a térségnek. A központ a helyi turizmus és vendéglátás kiemelt támogatásával, a bortematikus programkínálat bővítésével kívánja a helyi borok, élelmiszerek és természeti értékek ismertségét, népszerűségét növelni

A Basilicus partnereitől nem kér semmiféle tagdíjat vagy marketing-hozzájárulást. A vezérelv – ahogy azt a tulajdonos, Basa Richard nyomatékosította – nem a gyors megtérülés, hanem a lokális értékek megőrzése. Kérésre azonban akár ebédet vagy vacsorát is szerveznek, kádárbemutatóval, ami egy egész napos csapaépítés kiváló kiegészítője lehet.

 

Művészet és gasztronómia

A borvidék egyik legnagyobb múlttal rendelkező települése Tállya, ahol számos történelmi személyiség megfordult, a Rákócziaktól Kossuth Lajosig, és borászati, társadalmi, kereskedelmi és kulturális téren egyaránt nagy jelentőséggel bírt egykor. Az utóbbi években a településen elindult fejlődésnek és gondolkodásbeli változásoknak az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel októberi újranyitása nagy lendületet adott: a közösségépítés központja és életben tartója az étterem lett.

Az étterem új vezetése, élükön Márton-Kováts Krisztinával, teljesen új irányból közelít, amely nemcsak a gasztronómiában és az Oroszlános hangulatában, hanem a helyiekkel való együttműködésben is megjelenik, a település életének fellendítését és népszerűsítését egyaránt fontos feladatuknak tartják.

A gasztronómiai megújulásban fontos, hogy az ételek elkészítéséhez csak minőségi, szezonális és helyi alapanyagokat használnak, a konyhában pedig ötvözik a hagyományos és modern technológiákat.

Az étterem a Slow Food-mozgalom követője, gasztronómiai tanácsadója Ruprecht László, aki több hazai neves étteremnél is közreműködik.  Az ő ötlete volt például a főzőasszonyok alkalmazása, ami bevett gyakorlat számos vidéki étteremnél Olaszországban.

Az egyik legfontosabb lépés az együttműködés megkezdése és a kapcsolatok folyamatos építése a tállyai, valamint a környékbeli pincékkel, éttermekkel és vendéglátó helyekkel. Velük összefogva az Oroszlános közös programokat és ajánlatokat kínál vendégeinek.

Az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel 11 kétágyas szobával és 3 családi szobával rendelkezik, a hotelhez fürdőház is tartozik, de tervezik további apartmanok kialakítását, ahol az idelátogató családok hosszabb időt is el tudnak tölteni.

Pár hónappal ezelőtt megalakult a Tállyáért Egyesület, melynek célja Tállya gazdasági, szellemi és kulturális fejlődése. Az egyesület helyi embereket és borászokat keresett meg, és első lépésként megalapította a Taille Borlovagrendet.

Az egyesület jelenleg a Maillot-kastély megnyitásán, felújításán, és a itt működő kiállítása életre keltésén dolgozik. A kastély megnyitásával elindul a faluban a Tállya ART nevű művészeti programsorozat, melynek részeként alkotótáborokat, művészeti, irodalmi eseményeket és sok kisebb kiállítást, előadást, koncertet szerveznek.

Aki pedig boros programot keres Tállyán, a Homoky Pince fiatal borásza, Homoky Dorottya és a dűlőmitológus Alkonyi László a Kaláka Pincészettől egyaránt tartalmas bemutatókat és kiváló kóstolókat kínál.

 

1. Tállya ART Alkotótábor – „Maillot-tér: öt szám” – július 21-26.

A Tállyáért Egyesület pályázatot hirdet fiatal művészeknek a következő kategóriákban: divattervezés, ékszerkészítés, szobrászat, építészet-belsőépítészet, fotó. A Tállyáért Egyesület célja egy olyan alkotótábor létrehozása, ahol a különböző művészetek felől érkező alkotók túrák és bemutatók segítségével megismerik a Tállyát, és a Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi hagyományaival rendelkező településre jellemző történetek, tárgyak, hagyományok felhasználásával tervet készítenek egy művészeti alkotásra. A terveket szakmai zsűri bírálja el. A Tállyáért Egyesület vállalja, hogy finanszírozza a nyertes munkák megvalósítását, illetve széles körben biztosítja azok megjelenését.

Az alkotótábor programja itt érhető el: www.facebook.com/events/249272205273649

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.