Bohém arisztrokraták nyomában

Csehország egykori nemesei nem garasoskodtak lakóhelyük kinézetén, utódaikra kétezer várat és kastélyt hagytak örökül, melyek egytizede ma is látogatható. Az elmúlt évek fejlesztései nyomán a történelmi rezidenciák megszépülve, korszerű infrastruktúrával, s nem utolsósorban ötletekkel megtöltve várják a turistákat és az üzleti utazókat egyaránt.

Csehország egykori nemesei nem garasoskodtak lakóhelyük kinézetén, utódaikra kétezer várat és kastélyt hagytak örökül, melyek egytizede ma is látogatható. Az elmúlt évek fejlesztései nyomán a történelmi rezidenciák megszépülve, korszerű infrastruktúrával, s nem utolsósorban ötletekkel megtöltve várják a turistákat és az üzleti utazókat egyaránt.

A cseh fővárosból a szélrózsa bármely irányába is induljunk, fél-egy órán belül rábukkanunk egy elbűvölő várra vagy kastélyra, amely joggal tarthat igényt az új helyszínekre és élményekre vadászó rendezvényszervezők és céges utaztatók figyelmére.

 

 

 

 

 

Környezetbarát ötcsillagos

Egyórányi útra Prágától keletre, a legendás Szent György erdőben, egy magaslaton fekszik a Chateau Mcely Spa Hotel & Forest Retreat, melynek különlegessége, hogy az ötcsillagos kastélyhotel a minőséget környezetbarát és energiatudatos üzemeltetéssel fejeli meg. A híres Thurn und Taxis arisztokrata család klasszicista stílusú vidéki uradalmát a lebontás fenyegette, amikor 2001-ben megvásárolta egy amerikai-szlovák házaspár. Öt év múlva Európa második ötcsillagos ökoszállodáját nyitották meg benne. A Small Luxury Hotels of the World tagjaként a kastély 23 egyedi berendezésű szobájával és lakosztályával, öthektáros angolparkjával igazi gyöngyszem. Céges rendezvények, üzleti tárgyalások, kisebb konferenciák, csapatépítő tréningek, gálavacsorák megrendezéséhez keresve sem találni exkluzívabb és megnyugtatóbb környezetet. Rendelkezésre állnak a legmodernebb technikai feltételek, benne a vezeték nélküli internet, házon belül és a kertben egyaránt. A kávészünethez nehéz tökéletesebb helyet elképzelni, mint a keleties kényelmet kínáló patió. Egy hosszú üzleti nap kellemes lezárását segítheti a 17. századi pincében kialakított Alkímista Club bor-, konyak- vagy szivarkóstolója, a Honey, Silk & Pearls wellnessrészleg kényeztető masszázsa vagy a kerti jacuzzi. Egyéb kikapcsolódási lehetőségként a kastély agyaggalamb-lövészetet, krokettet, golfot, lovaglást, lovas kocsizást, hárfakoncertet, oldtimer autós túrát, mi több: házi obszervatóriumában csillagmegfigyelést ajánl. A szálloda 2008-ban elnyerte a World’s Leading Green Hotel címet, és jogosult az EU Ökocímkéjét is viselni.

 

www.chateaumcely.com

 

Zártkörű madarászparadicsom

 

A fővárostól mindössze 20 kilométerre fekvő Bon Repos-kastély renoválása ugyan még nincs teljesen kész, de ottjártunkkor az egyedi hangulatú – falára vadászjeleneteket és egzotikus madarakat festettek – Kínai pavilonban már megtapasztalhattuk a vendégfogadás lehetőségeit. A padlófűtéses, így egész évben használható 230 négyzetméteres pavilonban 80-150 személyt tudnak leültetni, igény esetén biztosítják a konferenciainfrastruktúrát és a cateringet is. A 80 hektáros erdővel övezett birtokra – melyet előzőleg a hadsereg használt – skót tulajdonosa nyilvános szálloda helyett olyan helyet álmodott, ahol teljes háborítatlanságban lehet zártkörű privát vagy céges rendezvényeket tartani. A környező erdő a vándorló madarak kedvelt pihenőhelye, a madarászok paradicsoma. A 18. század elején vadászlaknak épült Bon Repos két földszintes kastélyépületből áll, melyek ékességei a hely szelleméhez illeszkedő allegorikus freskók. Már felújították a kis kápolnát és az új kastélyépületet, ahol elkészült egy lakosztály is. A teljes rekonstrukciót – benne további szobák kialakítását a régi szárnyban – ez év végére tervezik befejezni.

 

www.zamekbonrepos.cz

 

Egy hercegi család titkos élete

 

A Thurn und Taxis család hercegi nevében a második szó nem véletlenül azonos a bérkocsiszolgálat nemzetközi elnevezésével, ők valósították meg ugyanis az első jól szervezett postaszolgálatot az európai nagyvárosok között a 15. században. A korai postakocsik egyikét fő helyre állították a család által birtokolt Loucen-kastélyban is, Prágától északkeletre, ahol kivételesen szórakoztató éjszakai élménytúrán vehetünk részt. Az e falak között 1939-ig, 88 éves koráig lakó Alexander és felesége, Marie hosszú házasságát követhetjük nyomon „saját” interpretálásukban. A művészetek iránt elkötelezett házaspárt korhű öltözékben megidéző kísérőink egyes szám első személyben, egymással csipkelődve mesélnek életükről, kedvteléseikről, kedvenc tárgyaikról, szobáról szobára haladva, az enteriőr ugyanis az ő idejüket idézi. A túrába építve például részt vehetünk egy szeánszon, mert Marie-t vonzotta az ezotéria, helyet foglalhatunk az eredeti étkészletekkel megterített asztaluknál, a zeneteremben pedig a kastélyban sokat vendégeskedő zeneszerző, Smetana emlékére élő zongorajátékot hallgathatunk meg. A hatalmas angolkertben kialakított – Európában egyedülálló – Labirintárium további eredeti élményként 10 különféle útvesztőt kínál a játékos kedvű látogatóknak, többek között sövényből, kőből, kötélből, gyeptéglából, fagerendákból kirakva. A vendégek megszállhatnak a barokk kastély három lakosztályában, a parkban fekvő hercegi lakban vagy a különálló épületben kialakított, háromcsillagos Hotel Maximilian historizáló régi, illetve a 2007-ben megnyílt új szárnyában, amelyhez egy kisebb úszómedence, szauna és rendezvénytermek is tartoznak.

 

www.zamekloucen.cz

 

Három uralkodó vára


Pilzen irányába, a prágai reptértől mindössze 20 percre, egy hatalmas sziklaplatón magasodik Zbiroh erődítménye, amelyet teljes rekonstrukciója után 2005-ben nyitottak meg a nagyközönség számára. Előtte katonai objektumnak használták: itt rejtegették a Tamara nevű rakétael¬hárítót, amely képes volt felfedezni a lopakodó bombázót.

 

Bohémia legrégebbi, a 11. században már létező nemesi várát olyan uralkodók lakták, mint II. Ottokar, IV. Károly és II. Rudolf. Ezért ne csodálkozzunk, ha a kortörténeti stílusok szerint rendezett kiállítás megtekintésekor egyszer csak „II. Rudolf és kancellárja” siet üdvözlésünkre korhű öltözékben vagy éppen bajvívók közé csöppenünk. A neoreneszánsz stílusban helyreállított épület legszebb részei a 13. századi óratorony, a gótikus kápolna és a Mucha terem, amelyet a 18 évig itt dolgozó Alfons Mucha által festett hatalmas drapéria ékesít. A szalonok és a dísztermek kibérelhetők társadalmi, céges és privát eseményekre. A régi idők mulatozásának hangulatát idézi fel a boltíves taverna középkori lakomája, ahol a fennmaradt receptek alapján készített fogások végtelen sorát szolgálják fel, köztük hurkát, májast, füstölt nyelvet, fürj-, bárány-, sertés- és szarvassültet mártásokkal, zsemlegombóccal, krumplilángossal, káposzta- és céklasalátával, desszertként gyömbéres süteményt és répatortát, amire jól csúszik a kupákba folyamatosan utántöltött helyi sör. A vacsora alatt hastáncosok, tűznyelők, artisták, lovagi párbaj és középkori zene szórakoztatják a nagyérdeműt. Mindezt még a helyi borok kóstolójával is megtetézhetjük a borospincében. A vár ötcsillagos szállodájában az eredeti középkori lakószobákat antik bútorokkal rendezték be, bár az 50 szobából 19 csak négycsillagos besorolású, viszont 10 luxusapartman. A kicsi wellnessrészleg érdekessége, hogy a medencetér fölé „barlang” borul, kényelmetlen azonban, hogy csak az udvaron át lehet megközelíteni. Az aktivitásra vágyókat várja a 60 hektáros angolpark, ahol például íjászatot, a dimbes-dombos terepen pedig quadozást szerveznek igény szerint.

 

www.zbiroh.com, www.chateau-hotel-zbiroh.com

 

Rokokó hangulatban

 

Az élénk narancssárga színével igencsak feltűnő, rokokó stílusú Dobris kastély annak köszönhetően vészelte át épen a szocia¬lista évtizedeket, hogy 1947-től csaknem ötven éven át az Írók Házaként funkcionált. A 18. században porig égett, ezért teljesen újjáépített épület impozáns megjelenését teraszos kialakítású francia- és angolparkja is emeli. Az egykori lakó- és öltözőszobákat eredeti bútorokkal rendezték be, különösen értékesek a 17. századi fali gobelinek. Pazar szépségű a 220 négyzetméteres, kiváló akusztikájú rokokó Tükörterem, ahol koncerteket, gálavacsorákat szoktak tartani. A kastély egyik szárnyát tíz szobával és egy nászutaslakosztállyal négycsillagos garniszálloda foglalja el, amely Dobris régi-új tulajdonosa, a Colloredo-Mannsfeld nemesi család jelenleg Ausztriában élő leszármazottainak támogatásával létesült.

 

www.zamekdobris.cz

Fucskó Hajnalka


Munkatársunk útját a Cseh Idegenforgalmi Hivatal támogatta.


Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.