Bevásárlóközpontból szellemváros

Teljesen elnéptelenedett és csupán néhány működő üzletnek ad otthont a kínai Guangdong tartományban található New South China Mall, amely 2005-ös megnyitásakor a világ legnagyobb bevásárlóközpontjának számított.

A 430 ezer négyzetméteres, napi 100 ezer vásárló és több mint 2000 üzlet befogadására tervezett bevásárlóközpontban ma már kosz és por borítja a néptelen folyósokat, a karbantartás hiánya miatt mállik a vakolat, és alig néhány tucatnyi üzlet működik, a beltéri szórakoztatópark alkalmazottai pedig leginkább egymással beszélgetnek.  Bár kívülről még jól láthatóak a pálmafák, az egyiptomi szfinx és a gondolákat ringató szökőkút-csatorna, a létesítményt a nemzetközi építési statisztikákat publikáló Emporis már tavaly egyértelműen halottnak nyilvánította. A New South China Mall ma már csupán a gyorséttermek és az itt működő IMAX-mozi vendégeit vonzza, őket is egyre kisebb létszámban.

A létesítmény hanyatlásának fő oka rosszul megválasztott lokációja – a helyszín, Dongguan városa alapvetően a gyáriparból él, lakosai között rengeteg bevándorlót találni, akiknek saját bevallásuk szerint nem telik sem szórakozásra, sem vásárlásra.

Kínában nem ez az egyetlen „halott” létesítmény, országszerte számos projekt jutott hasonló sorsra a rosszul elvégzett piackutatások miatt. A New South China Mall befektetési igazgatója azonban optimista: úgy véli, márciusban termékbemutatókkal vissza lehet csalogatni a vevőket a bevásárlóközpontba…  (tourism-review.com)

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.