Azerbajdzsán testközelből

Korok és kultúrák érdekes keveréke fogadja a látogatót Azerbajdzsánban, ahol évezredes legendák és modern felhőkarcolók élnek együtt, összemosódik a szocialista hagyaték és az iszlám, a high-tech és a tradíciók, na meg az európai szellemiség.

A Wizz Air nemrégiben elindult közvetlen járatának köszönhetően Azerbajdzsán és fővárosa, Baku izgalmas és elérhető úti céllá vált – és nem csak üzleti szempontból.

A mindössze 3,5 órányi távolságra található ország számos lehetőséget kínál gazdasági, turisztikai és kulturális téren egyaránt.

A fejlődő metropolisz

Baku bevásárlóutcáján és belvárosában csillogó üzletek sorakoznak, és sorra nyílnak az ötcsillagos szállodák is – többek közt Hilton, Four Seasons, Marriott, Fairmont, Jumeirah fogadja itt a vendégeket. A fejlesztések folyamatosak, a turisztikai mellett sok hiánypótló infrastrukturális beruházás is zajlik; úthálózat, stadion, oktatási és kulturális intézmények, irodaházak, múzeumok, parkok és sétányok nőnek ki a földből egy-két év leforgása alatt. Ezzel párhuzamosan felújítják és új burkolatokkal, ráépítésekkel modernizálják a szocialista évtizedek alatt épült lakótelepeket is.

Ami szintén meglepő, hogy a 3 milliós Baku tisztább, mint sok nyugat-európai város, a parkolókat reggelente felmossák, éjszakánként mindenhol sepregetnek. Azt viszont a programok szervezésénél érdemes figyelembe venni, hogy a városban a jelentős autóforgalom miatt gyakoriak a dugók.

Magyar szemmel

A helyiek szerint a Bakuba érkezők mind azt mondják, hogy egyáltalán nem erre számítottak. Nem rosszabbra vagy jobbra, egyszerűen csak másra, hiszen az ország rengeteg különböző stílust ötvöz, és tele van kontrasztokkal. De hogyan jelenik ez meg az üzleti szokásokban? Mire kell odafigyelni, ha minderre nem turistaként szeretnénk rácsodálkozni, hanem előre felkészülni? Erről Fazekas Tamás, a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace igazgatója mesél, aki korábban Baku legújabb és legnagyobb szállodája, a Fairmont Hotel Baku pre-openingje idején látogatta meg az azeri fővárost.

– Bakuban az ember hamar otthon érzi magát, a vendégszeretetnek és az emberek kedvességének, segítőkészségének, na meg a város kellemes fekvésének köszönhetően, hiszen itt dombok és tengerpart egyaránt megtalálható – emlékszik vissza Fazekas Tamás. – Viszont első pillantásra valóban nagyon meglepőek a kontrasztok: a reptérre érkezve minden egzotikusnak hat a maga jó és rossz értelmében egyaránt, mert bámulatos a csillárra emlékeztető terminálépület éjszaka, viszont nagy a bürokrácia, és a városba menet is mintha időutazáson vennénk részt. De a belvárosba beérkezve olyan érzésem támadt, mintha Párizs legcsillogóbb negyedébe csöppentem volna – teszi hozzá.

– Azerbajdzsánban egyébként a munkanap nagyjából az Európában megszokott ritmusban hömpölyög, az ebédidőt viszont itt ráérősen veszik. A munkát náluk talán kicsit nyugodtabban, komótosabban végzik, és nem sok helyen túlóráznak.

Jó érzés volt, hogy hamar meg lehet találni a helyiekkel a közös hangot, néhány nap után már hívtak magukkal teázni, szórakozni, játszani, beszélgetni.

A nagyobb nemzetközi cégeknél a vezetőség szinte mindenütt külföldi, de igyekeznek minél több azerit foglalkoztatni. Számos helyen – így például a szállodákban is – az itthon megszokottnál több alkalmazottat foglalkoztatnak, viszont nagyjából ugyanannyi vagy árnyalattal magasabb fizetésért. Az azeriek szeretnek nemzetközi cégnél dolgozni, ez egyfajta presztízst jelent, ami ugyanígy igaz a szállodákra is.

Élet az azeri fővárosban

Bakuban az árak nyugat-európai színvonalon vannak, de ahogy minden másban, ebben is nagyok a különbségek: ugyanaz a sör vagy kávé négy-öt sarokkal arrébb akár az ötszörösébe is kerülhet. Ugyanígy az éttermek is viszonylag magas árszínvonalúak, viszont a szállodás szakember az egyszerűbb, helyi jellegzetességeket kínáló büféket is jó szívvel ajánlja, hiszen ezek olcsóbbak és néha autentikusabbak is. A taxizás kevesebbe kerül, mint nálunk, pláne most, a budapesti áremelések után. Baku nemrég Londonból szerzett be taxikat, a tipikus London Cabek mintájára, igaz, itt nem mindegyik fekete.

Viszont ne lepődjünk meg, ha feltűnően külföldiként sétálgatva megáll mellettünk egy személyautó, amelyik ugyan nem taxi, de felajánlja, hogy elvisz. Ez gyakran megesik, és meglepő módon el is fogadhatjuk – teljesen biztonságos, az alkalmi sofőr könnyen lehet, hogy épp irodai alkalmazott vagy mérnök valamelyik olajcégnél. Fazekas Tamás maga is többször utazott már így, másoknak is ajánlja a közlekedés e módját, hiszen a tömegközlekedés egyelőre kevéssé kiépült, az azeriek vezetési stílusa pedig a legtapasztaltabb autósokat is elrettenti attól, hogy volán mögé üljenek.

Bizonyára sokakat megsértenénk azzal a mottóval, hogy Bakuban a méret a lényeg, viszont bizonyos kontextusban tényleg így van. Szeretik a nagy autókat, a tekintélyt parancsoló házakat, tágas lakásokat – ahogy egy kint élő külföldi mesélte, keresve sem talált 4-5 szobásnál kisebb bérlakást egymagának.

Üzleti morál

A tárgyalások során az adott szó sokat számít. Az üzletemberek megbízhatóak, ráadásul a magyarokat kimondottan kedvelik, szívesen üzletelnek velük.

Helyi sajátosság, hogy amikor tárgyalásra szeretnénk időpontot megbeszélni a kiválasztott partnerrel, gyakran napokig nem sikerül konkrét választ kapni. Viszont ha hirtelen betoppanunk hozzá az irodába, kedvesen fogad, kávéval, teával kínál, és hosszas, tartalmas, sőt hatékony megbeszélés alakul ki – én magam gyakran jártam így, és mást is erre biztatnék – emlékszik vissza Fazekas Tamás. A határidőket is esetenként lazábban kezelik, ám nem veszik zokon, ha emlékeztetjük rá őket.

A nyelvtudás egyre jobb. Az oroszt történelmi okokból szinte mindenki megérti, csak úgy, mint a törököt, amelyhez az azeri eléggé hasonló. Viszont jól beszélnek angolul is, különösen a fiatalabbak.

Azerbajdzsán muzulmán ország, ebből kifolyólag – bár hallatlanul liberálisak a hétköznapokban – még ma is egy árnyalattal szerencsésebb, ha a delegációt férfi vezeti.

Baku nagyra tör

Az azeri főváros többször is a figyelem központjába kerül a közeli jövőben. 2015-ben otthont ad az első alkalommal megrendezendő Európai Játékoknak (amelyen olimpiai és nem olimpiai sportágak képviselői egyaránt indulhatnak), az alkalomra 68 ezer férőhelyes stadiont építenek. Emellett megkezdték a dubai szigetkomplexum mintájára a Caspian Islands beruházást, ami körülbelül 10 év múlva készül el.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.