Arnold Schönberg kiállítás nyílik a bécsi Zene Házában

Ingyenes kiállítással folytatódik a „Bécsi Modernizmus 2018″ című jubileumi programsorozata zenei irányzat képviselőinek tiszteletére.

A Zene Háza „Bécsi modernizmus – Egy új zenei korszak” című kiállításán Arnold Schönberg és tanítványainak munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók február 22-től.

A bécsi modernizmus zenei irányzatának osztrák képviselője, Arnold Schönberg nagyívű munkásságával a zenetörténet egyik legradikálisabb törését idézte elő.Az apai ágon zsidó-magyar gyökerekkel rendelkező komponista műveit a századforduló közönsége többnyire ellentmondásosnak érezte, előadásait kifütyülték, zenei tevékenységéért pedig csak utólag kapott nagyobb megbecsülést. Későbbi sikereihez a különleges autodidakta tehetsége és a szorgalma segítette hozzá, melyből számos világhírű zenemű született meg, mint például a Megdicsőült éj című vonósszextett, vagy a zsidó vallási gyökerekhez tudatosan visszanyúló vallásos zene, a Mózes és Áron című opera. A művészt  a tizenkét hangú kompozíciós technika atyjaként – Schiele, Klimt és Wagner mellett – a bécsi modernizmus úttörőjeként tartják számon a mai napig.

 

A „Bécsi Modernizmus 2018″ jubileumi programsorozathoz a bécsi Zene Háza (Haus der Musik) egy időszaki kiállítással csatlakozik, melyet a fedett belső udvaron alakítottak ki.A tárlaton a radikális zenei változásokat képviselő Arnold Schönberg és tanítványai, Anton Webern és Alban Berg korszakalkotó munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók. A„Bécsi modernizmus – Egy új zenei korszak” című kiállításon az érdeklődők emellett a századfordulós klasszikus zenefogalmának átértékelődését is végigkövethetik. A tárlat 2018. február 22. és október 7. között ingyenesen látogatható.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.