Az USA is kezd besokallni az Airbnb-től

Augusztus közepén hajnali lövöldözés hangjaira ébredtek Miami elegáns villanegyedének lakói. A rendőrök kiérkezése után hamarosan kiderült, hogy csak a „szokásos” parti volt egy Airbnb által kiadott villában.

A lövöldözés helyszíne ugyanaz a villa volt, ahova márciusban a botrányhős MMA bajnok, Conor McGregor miatt már egyszer ki kellett hívni a rendőrséget.

Korlátozások világszerte

A világ nagy városai sorra korlátozzák az Airbnb működését, de most már az USA egyre több részén is úgy gondolják, hogy a különféle Airbnb-bérletek szabályosan feldúlják a szomszédság megszokott mederben zajló életét – olvasható a VIMOSZ hírlevelében.

Devil’s Bridge Trail Forrás: Nikolas_jkd / shutterstock

Az arizonai Sedona városában komoly civil és politikai mozgalom szerveződik Airbnb-ügyben. Egy két évvel ezelőtti állami törvény ugyanis korlátozza az önkormányzatok jogát az Airbnb-szállások szabályozására. A törvényhozóknak azzal adták el a javaslatot, hogy itt csak arról van szó, hogy a ház- és lakástulajdonosok szabad hálószobájukat kiadhassák egy kis extra pénzért.

Elszabadult ingatlanárak

Ezzel szemben Sedona városában a teljes ingatlanállomány 20%-a, 1000 ingatlan szerepel a rövid távon kiadható helyszínek között.

Ennek hatására az ingatlanárak elszabadultak, az addig csendes városkát ingatlanfejlesztések tömege teszi elviselhetetlenné. A helyi iskolákban végzők nem tudnak helyben elhelyezkedni, mert fizetésükből nem futja a megemelkedett ingatlanbérletekre.

Toronto és Sydney is intézkedéseket vezet be

Nemrég arról adtunk hírt, hogy Toronto és Sydney is korlátozza az Airbnb működését.

A két nagyváros ezzel San Francisco, Párizs és Amszterdam példáját követi, amelyek mind maximalizálták az egy kiadott lakásban egy év alatt hivatalosan eltölthető éjszakák számát. A városok listája minden bizonnyal bővülni fog a jövőben.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.