Ahol a legzöldebb a fű

Receptre kellene felírni minden hajszolt életű utazónak, munkamániásnak és otthonülő számítógépfüggőnek egy hamisítatlan, stresszoldó írországi kiruccanást!

Ahol a legzöldebb a fű

Receptre kellene felírni minden hajszolt életű utazónak, munkamániásnak és otthonülő számítógépfüggőnek egy hamisítatlan, stresszoldó írországi kiruccanást! Hamar megtapasztalnánk, hogy milyen kellemes esőben sétálni,
aligha létezik elegánsabb hely egy autentikus ír kocsmánál, és semmi sem mutat jobban, mint két ellentétes színű ajtó egymás mellett. Arra is a vagány íreknél döbbenhetünk rá, hogy templomba – hallgasson akár Temple, akár Church névre – nem csak imádkozni járhatunk.

Trinity és Temple Bar

A fővárosba, Dublinba érkezve a kultúrára éhes utazónak, még mielőtt belekezd a patinás ír fogalmak, úgymint Guinness és whiskey tapasztalással egybekötött megismerésébe, első útja az ősi Trinity College-
ba vezet, itt őrzik ugyanis az írek szent ereklyéjeként számon tartott kellsi kódexet (Book of Kells), amely a nyugat-európai keresztény középkor egyik leghíresebb alkotása. Az egyedülálló könyvet egy skóciai kolostorban kezdték írni, majd a vikingek elől menekülve az írországi Kellsben fejezték be. Az iniciálékon kívül kelta ábrákkal és különböző állatfigurákkal gazdagon díszített kódexet a rendkívül türelmes és sok szabadidővel rendelkező dublini látogató (s állítólag létezik ilyen) oldalanként is megtekintheti, ugyanis mindennap lapoznak egyet rajta, így akár egy év alatt végignézhető.

A Trinity College Írország legrégebbi egyeteme, melyet 1592-ben, Erzsébet királynő rendelete értelmében hoztak létre, egy időben Cambridge és Oxford egyetemeivel. Híres diákjai voltak Jonathan Swift, Oscar Wilde vagy Samuel Beckett is, akikben nem csak az a közös, hogy írók és Dublin szülöttei, de az is, hogy főként angol nyelven lettek műveik világhírűek.

A mini egyetemi város közvetlen szomszédságában terül el a neves The Temple Bar negyed, ahol az egy négyzetméterre eső kocsmák száma még Londonén is túltesz (az egymilliós városban nem kevesebb, mint 900 pub található!), leghíresebb kocsmája ugyancsak a The Temple Bar névre hallgat, innen indult több mint 30 éve világhódító útjára a U2 együttes.

A Trinity College és a mulatós negyed között, a Grafton Street bejáratánál találjuk Dublin egyik legélőbb legendájának, Molly Malone halárus lánynak a szobrát, aki a történet szerint nappal tisztes munkát végzett, Dublin utcáin árulta a tenger gyümölcseit, de éjjel már saját bájait is kénytelen volt áruba bocsátani. A dubliniak féltett legendájából, Molly Malone történetéből dal született, mely mára a kocsmázók himnuszává és ír zenészek kedvelt témájává vált Sinead O’Connortól a Dublinersig.

Ivás Jamesonnál
és Churchben

Az ír virtusnak nem csupán a The Temple Bar negyedben áldozhatunk. A Liffey folyó túloldalán, Dublin történelmi negyedében visszaröpülhetünk a múltba, és végigkísérhetjük a Jameson család és az ír whiskey felemelkedésének történetét. Az ír whiskey-gyártás atyjaként emlegetett John Jameson 1780-ban nyitotta meg Bow Street Distillery nevű cégét, amely röpke két évtized alatt a világ egyik legnagyobb lepárlójává nőtte ki magát, a XIX. század elején pedig már több mint egymillió gallon volt éves kapacitása. A kihagyhatatlan whiskeytúra alatt testközelbe kerülhetünk a nemes nedű készítésének minden apró fortélyával, s az út végi whiskey-kóstolás alkalmával már mint szakértők különíthetjük el magabiztosan a skót és az amerikai párlatoktól a torkunkat bársonyosan cirógató, mégis szenvedélyesen tüzes italt.

De nemcsak a whiskeygyártás ősi fészke az ír főváros. Megleshetjük a szintén világhírű Guinness sör készítésének titkait is, ha ellátogatunk a közeli St. James Gate-re, amely 1759 óta otthona a világhírű barna szomjoltónak.

A Mary és a Jervis utcák kereszteződésénél találjuk Dublin egyik legkülönösebb attrakcióját, a The Church névre hallgató szórakozóhelyet, amelyet 450 ezren keresnek fel évente, és amely olyannyira megőrizte templom jellegét, hogy a bárpult mögül gyönyörködhetünk akár az orgonasípokban, akár a templomhajó gótikus ívű színes ablakaiban. A hajdani imahelyen négy szinten alakítottak ki éttermet, bárt, kávézót, klubhelyiséget és rendezvényhelyszínt.

A vidék diszkrét bája

Alig kell elhagynunk Dublint, máris az utánozhatatlanul zöld természetben és az óriásparkok mélyén ékszerdobozként tündöklő kastélyokban gyönyörködhetünk.
Az egyik ilyen különleges építmény a Malahide kastély, melyet még a XII. században, II. Henrik alatt adományoztak a Talbot családnak, és majdnem 800 évig e család tulajdonában volt. A család kihalása után a kastély az ír turisztikai hivatal tulajdonába került, ezért csodálhatjuk ma is lenyűgöző Tölgyfa Termét (Oak Room) vagy az impozáns nagytermet (Great Hall) amelynek egyik híres festménye, a Boyne-i csata magáról a családról is szól: az ütközet hajnalán tizennégy Talbot unokatestvér gyűlt össze Malahide-ban, s ment harcolni, de egyikük sem tért élve vissza. Jó idő esetén a kastély 108 hektáros parkjának hatalmas tölgyei, gesztenye- és platánfái adnak árnyékot a békés piknikezéshez.

Dalkey színes ladikjai

Az egyik legkedvesebb városka mintegy karnyújtásnyira Dublin forgalmas központjától Dalkey, amelynek hangulata az első pillanatban megragadja a látogatót. Mondhatnánk, hogy a gazdag irodalmi és történelmi múlt, ami idecsalogat, hiszen Dalkey híres tornyától indul útnak James Joyce Ulyssessének hőse, s a Martello toronyban ma James Joyce Emlékmúzeum található. Vagy beszélhetnénk a középkori Kecske kastélyról, ahol valódi időutazást tehetünk, hogy „áldozatául essünk” egy emberkínzó műtétnek, de megleshetjük azt is, milyen higiéniai körülmények között készült egy középkori lakoma. Minden attrakció a turista ezerszázalékos szórakoztatására van kihegyezve. Elégedettségünk és bámulatunk viszont akkor teljesedik ki, amikor végigsétálunk a népszerű pihenőhely utcácskáin, ahol hívogató éttermek, kávézók, galériák, könyvesboltok váltják egymást, a tengerparthoz érve pedig pirosra és kékre festett ladikok közt vágyódhatunk a szemközti elhagyatott kis sziget után. Nem csoda, ha Dalkey mágnesként vonzotta mindig is Írország jeles irodalmi alakjait, George Bernard Shaw például 8 évig élt Dalkey Hillen. De ma sem nehéz itt ismert emberekbe botlani, ilyen az énekes, zeneszerző és költő Van Morrison vagy a U2 gitárosa, David Evans, s a környéken van birtoka számos amerikai kasszasikerfilm fenegyerekének, Colin Farrellnek is.

Enniskerry mesevilág

Ha előre tudjuk, mit jelent az Enniskerry név (zord gázló), viselője felé se néznénk, de szerencsére hiányos írnyelv-tudásunk nem gátol minket abban, hogy meglátogassuk a Dublintól csupán 19 kilométerre délre található bájos, alig 3 ezer lelket számláló városkát, amely egyedülálló panorámájú, képeskönyv lapjaira kívánkozó vidéket, a Powerscourt birtokot rejti méltóságteljes kastélyával és hatalmas, gondozott parkjával. A birtokot a 18. század közepén kezdték kiépíteni, s a tulajdonos, Powerscourt hetedik vikomtja folytatta a családi vagyon bővítését, melynek eredménye mára 200 fa- és cserjefaj az antik szobrokkal, díszkertekkel, szökőkutakkal, tavacskával és ámulatba ejtő japánkerttel ékesített parkban, ahonnan bár nem hiányoznak a pegazusok, angyalkák és görög istenségek sem, mégsem érezzük magunkat giccses környezetben. A turisták tömegeit vonzó „mesevilág” a Wicklow hegység lábánál terül el, ahonnan csupán néhány kilométerre található az ország legnagyobb, 135 méter magas zuhataga, a Powerscourt vízesés.

Vajk Brigitta

(Munkatársunk útját a Malév támogatta.)

 

Hasznos linkek:
www.visitdublin.com
www.dublinsightseeing.ie
www.thechurch.ie
www.jamesonwhiskey.com
www.guinness-storehouse.com
www.walkingtours.ie
www.dublinpass.ie
www.dalkeycastle.com
www.powerscourt.ie
Modern és extravagáns – programhelyszínek

 

The O2 – Dublin megújuló kikötői negyedének egyik rakparti épületéből átalakított koncertterme 9500 ülőhellyel, mely jelenleg a legnagyobb Írországban, megashow-k és rockkoncertek otthona; 2011-es programjaik már a honlapon: www.theo2.ie.

Grand Canal Színház – Aszimmetrikus építészeti mestermű a dublini Grand Canal partján, mely szintén a dokknegyedet színesíti. A több mint 2000 fő befogadására alkalmas színház műsorában ugyanúgy megtalálható a klasszikus, mint a kortárs, 2011-ben az orosz balett, a Pink Floyd Show, a Pán Péter musical premierje lesznek a fő attrakciók; további programjaik: www.grandcanaltheatre.ie.

Crawdaddy Club – 2004-ben nyílt szórakozóhely, mely koncertek, fesztiválok és különféle rendezvények legdivatosabb dublini helyszíne. Nevét a 60-as évekbeli legelső amerikai rockmagazin ihlette, de ugyanerre a névre keresztelték 1963-ban a Rolling Stones londoni törzshelyét is. A 300 főnek helyet adó koncerthelyszínen a leghíresebb bandák és énekesek lépnek fel, tavaly novemberben a Tankcsapda is koncertezett itt (www.pod.ie)

Napi Malév-járat Dublinba
A Malév gépei naponta közlekednek Budapest és az ír főváros között. Budapest és Dublin távolsága 1894 km, a járat átlagos menetideje 2.45 óra. A járat naponta a kora esti órákban indul Ferihegyről (18.50, MA 622) Dublin felé, visszafelé pedig reggel (07.55, MA 623) jön. A Budapest-Dublin-Budapest útvonalat a Malév-flotta új generációs, kényelmes Boeing 737 NG típusú gépei teljesítik.

 

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.