Ahol szívesen lennék Desdemona

Ciprus nem adja magát könnyen, meg kell fejteni. Ez volt az érzésem, amikor az akhájok, a trójai görögök, bizánciak, Afrodité és Othello „lábnyomaiban” lépkedve megismerkedtem ezzel a különleges szigettel.

Szerző: Németh Andrea

Ciprus kulturálisan és politikai értelemben Európa része, pedig földrajzilag Ázsiához tartozik. Görög, brit és egy kicsit közel-keleti (Libanon partvidéke csupán 70, Izrael pedig 210 kilométerre fekszik tőle). A tizede Magyarországnak, ám az 1,1 millió lakosra 4 millió turista jut, számuk 2018-ban is tovább bővült. Rengeteg a brit és az orosz vendég, utóbbiak száma meredeken megugrott az elmúlt pár évben. A turizmus az ország GDP-jéhez közvetlenül 30, közvetve pedig további 40 százalékkal járul hozzá (!), vagyis csak 30 százalék nem köthető a turizmushoz. A magyar turistaforgalom 20 ezer körül alakul évente, a bővülő légi összeköttetéseknek köszönhetően számuk 2018-ban csaknem 50 százalékkal nőtt.

Tartás és büszkeség

Cipruson minden sziklában, épületben, a helyiek tekintetében tartást és büszkeséget láttam: ők a történelem viszontagságai ellenére hűek tradícióikhoz, és tovább viszik azokat az értékeket, amelyek részben a helyi kultúra, részben a vallás révén apáról fiúra szállnak már évszázadok óta, hiába foglalták el egy időre az országot a törökök, franciák, britek. (Az ország északkeleti harmadát jelenleg is megszállva tartja a török katonaság, a területen egyoldalúan kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot Törökországon kívül a világ egyetlen országa sem ismeri el hivatalosan – a szerk.)

Ez a sokszínűség az oka talán annak is, hogy aki igazán szeretné megismerni ezt a nagy múltú, különleges szigetet, annak a színfalak mögé kell néznie.

Félreértés ne essék, Ciprus mindent tud, amit egy földközi-tengeri szigetnek tudnia kell a – szó szerint és átvitt értelemben is – felhőtlen nyaraláshoz. De ennél sokkal többről szól. Megkockáztatom, hogy Ciprusra ne is a tengerparti nyaralás miatt menjen az ember, noha erre biztatnak a megújuló, kiváló minőségű tengerparti hotelek, vagy a csodás strandok, mint amilyen a Nissi Beach is.

Nissi Beach

Én magam kifejezetten örültem, hogy az utazást novemberben szervezte meg a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal és az Aegean Airlines. A légitársaság szerepvállalása mögött az áll, hogy számos variációban kínál járatokat Ciprusra egész évben, athéni átszállással, vagy akár 1-2 napos athéni megállással.

Cipruson ősztől tavaszig valódi felüdülést nyújt a 22-24 fokos hőmérséklet, minden nyugodt és sehol sincs tömeg, az árak is kellemesebbek. Ki hinné, hogy miközben mi a gyertyákat gyújtjuk sorra az adventi koszorún, kint elkezdődik a banán- és a narancsszüret. Jártam már korábban a szigeten, mégis azt mondom, most láttam először igazán. Megnyílt és kitárulkozott, olyannak mutatta magát, amilyennek a helyiek szeretik.

A híres pafosi mozaikok egyike

Afrodité nyomában

Cipruson is vannak olyan ikonikus helyek, ahová minden turista elzarándokol. Ilyen az Afrodité-szikla, ahol a legenda szerint a szépség és szerelem istennője született. Gyönyörű kavicsos tengerparton áll ki meredeken a tengerből, körülötte sétálva mindenki a reménybeli vagy már megtalált Igaziról sző szerelmes álmokat. A parti kavicsok között az idegenvezető biztatására mindenki szív alakú köveket keresgél, és kis fantáziával talál is. Eldöntheti, hogy hazaviszi, vagy névvel, dátummal ellátva itt hagyja az e célra kialakított kis „szentélyben”.

Afrodité szülőhelye

Afrodité fürdője innen nem messze található, Latchiban. A csobogó forrást és a tavacskát most egy botanikus kert veszi körbe.

Szintén kötelező látnivalót jelentenek a pafosi mozaikok, melyek szinte eredeti állapotban élték túl a történelem viharait. Az ókori villák padlóinak bámulatos mintázatait a világörökség részévé nyilvánították.

Kurion ókori városa szintén kihagyhatatlan. Földrengés temette maga alá egykor az egész települést, ezért jó állapotban megmaradt minden, még a vízvezetékrendszer és a padlófűtés is. A görögök és rómaiak által is használt, a tengerre csodálatos kilátást nyújtó színház színpadára kiállva magunk is megtapasztalhatjuk, milyen kiváló az építmény akusztikája.

Ha már a szigeten barangolunk, mindenképpen ejtsük útba a Larnaka közelében elterülő sós tavat, amelyen télidőben rengeteg vándormadár pihen meg, illetve sokszor szinte rózsaszínre festi a tó vizét a több ezernyi flamingó.

A Szent Lázár-templom Larnakán

Érdekesség, hogy Larnaka szülötte Zénon, a filozófus. Tőle származik a sztoikus filozófia, amelyre építve saját iskolát alapított, és terjesztette az életigenlő tanokat. Ehhez képest a sors fanyar humora, hogy 57 évesen követőivel együtt csoportos öngyilkosságot követett el…

Larnaka egyik legszebb műemléke a Szent Lázár-templom, névadója az a Lázár, akit a Biblia szerint maga Jézus támasztott fel. A csodálatos esemény után Ciprusra hajózott és püspök lett. A templom alagsorában őrzik Lázár szarkofágját. Ám annak idején az építkezés idejére a maradványokat Konstantinápolyba szállították, és azok nem is kerültek vissza, így Lázár végső nyughelyéről ma sincs pontos információ. A larnakai templomban csak üres sírbolt található.

 

Élet lassú tempóban

A ciprusi tengerpart mentén minden a turizmusról szól: Pafostól Limasszolon át Larnacáig és Agia Napáig egymást érik a szálláshelyek, éttermek, bárok, üzletek. A sziget belsejében azonban még követik a tradíciókat, az emberek a hagyományos értékrend és ritmus szerint élik az életüket.

Egy ilyen kis faluban működik a Vasilikon borászat, ahol megkóstolhatjuk a zömmel helyi fajtákból készülő, kézi szüreteléssel, manufakturális módszerekkel előállított finom nedűket.

A kis falvakban lassú ütemben hömpölyög az élet

Errefelé létezik a házi kígyó fogalma: a Cipruson fellelhető 12 féle kígyóból 2 mérges, ellenük a házaknál úgy védekeznek, hogy tejbe áztatott sütivel szó szerint odaédesgetik a nem mérgező kígyókat. Azok aztán kijelölik a területüket, és távol tartják mérges rokonaikat.

Izgalmas élmény a Gyherbia gyógynövény- és fűszerkert is, ahol tematikusan ismerhetjük meg a stressz elleni, női bajokra való, fiatalító vagy éppen élénkítő növényeket, majd olajaik lepárlását.

Lefkara is kedves kis település, amely egyebek mellett jellegzetes hímzéséről, a Lefkaritikáról nevezetes, melyből az évszázadok során sok ismert ember, köztük Leonardo Da Vinci is rendelt.

 

Mustkolbász és halloumi

A ciprusi bort már Homérosz is megénekelte. A keresztes lovagok által megalkotott Commandaria nevű, a mi aszúnkra emlékeztető gyógynövényes édes bort azóta is ugyanúgy készítik.

A rózsa is fontos alapanyag, készül belőle szörp, édesség, likőr. Jellegzetes csemege a mustkolbász: mandulafüzért mártogatnak sűrűre főzött szőlő- vagy gránátalmaszirupba, amíg 2,5 cm vastag nem lesz. Állaga a birsalmasajtra emlékeztet. Szintén fogyasztják a keleti országokban is ismert szultánkenyeret, amely ízesített cukorszirup pisztáciával megbolondítva. Szintén tradicionális a karobszirup, amely a szentjánoskenyérfa terméséből készül, antioxidáns hatású, egyben afrodiziákum.

Kihagyhatatlan finomság a halloumi sajt, amely nemcsak finom, de egészséges is. Frissen elkészítve mentával, zöldségekkel fogyasztják, grillezve valódi nemzeti eledel.

Utcarészlet Lefkarában

Érdemes felkeresni Lefkara környékén, Chirokitiában egy fiatal, elhivatott gazdát, Petros Nikolaout, aki ezt a mesterséget is bemutatja kis csoportok számára a tradicionális hangulatban berendezett, saját építésű házikójában. Az autentikus élmény garantált: nagynénikéje gyúrja-sodorja a bourekia nevű édességhez a tésztát, a házban található takarók, terítők is a család munkái, a fonott kosarakat pedig ő maga készíti.

Kihagyhatatlan finomság a halloumi sajt

S akkor még nem szóltunk a szintén tradicionális végeláthatatlan meze vacsorákról, melyből mi is jócskán kaptunk ízelítőt: a 20. fogásnál feladtuk a számolást. Minden friss, ízletes, egészséges – úgyhogy Ciprus igazi gourmet-mennyország.

A mese sokáig folytatódhatna erről a szigetről, amely amilyen kicsi, olyan nagy szívvel és annyi izgalmas élménnyel várja a kíváncsi felfedezőt.

 

Munkatársunk utazása a Ciprusi Turisztikai Hivatal és az Aegean Airlines támogatásával valósult meg.

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.