ABBA Múzeum nyílik Stockholmban

Állandó ABBA Múzeum nyílik jövőre Stockholmban. Az egykori svéd popegyüttesről ez lesz az egyetlen állandó kiállítás a világon, amely a szervezők reményei szerint „száz évig is fenn fog maradni”. A múzeum az eddig világot járó ABBAWORLD kiállítást fogja felváltani, összegyűjtve egy helyre az ABBA-reliviákat.

abba.jpgÁllandó ABBA Múzeum nyílik jövőre Stockholmban. Az egykori svéd popegyüttesről ez lesz az egyetlen állandó kiállítás a világon, amely a szervezők reményei szerint „száz évig is fenn fog maradni”. A múzeum az eddig világot járó ABBAWORLD kiállítást fogja felváltani, összegyűjtve egy helyre az ABBA-reliviákat.

Bemutatja a zenekar történetével összefüggő tárgyakat, személyes holmikat, ismert színpadi ruhákat, hangszereket, lemezeket és még soha nem látott és hallott hang- és filmfelvételeket is – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen személyesen részt vett az együttes egyik alapító tagja, Björn Ulvaeus is.
A múzeumot a svéd főváros egyik turisztikailag legfrekventáltabb körzetében, a Királyi-szigeten helyezik el, ahol a Vasa Hajómúzeum, a Skanzen, valamint a város vidámparkja is található. Az év végére elkészülő zenei múzeum, a Swedish Music Hall of Fame főépületében kap helyet, a tervek szerint 2013 áprilisában nyílik meg.
Mattias Hansson projektvezető elmondta, hogy „a zenei múzeummal egy olyan központot szeretnének létrehozni, ahol interaktív módszerrel a zene iránt minden érdeklődő – különös tekintettel a gyermekekre és a fiatalokra – helyben át tudja élni a zene nyújtotta élményt, kikapcsolódást és örömöt.A projektet egy svéd alapítvány finanszírozza, amelynek támogatói többek között a mai svéd popzene kiemelkedő alakjai.
Az 1970-ben alakult ABBA együttes – Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältsog és Anni-Frid Lyngstad – akkor vált világszerte ismertté, amikor 1974-ben a Waterloo című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. 378 millió lemezt adtak el világszerte, és éveken át uralták a különböző országok toplistáit.
Björn Ulvaeus a sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy Svédország zeneipara „erős exportterméknek számít”, világviszonylatban ebben a kategóriában az ország a harmadik helyen áll.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.