A sportesemények alatt a szállodai szobaárak is rekordokat döntenek

Néhány európai nagyvárosban mostanában a sportesemények határozzák meg a szobaárakat és a szobák kihasználtságát. A hotel.info szállodafoglalási portál kimutatta a szobaárak alakulását, többek között az Eb-nek és a nyári olimpiai játékoknak otthont adó városokban is.

Néhány európai nagyvárosban mostanában a sportesemények határozzák meg a szobaárakat és a szobák kihasználtságát. A hotel.info szállodafoglalási portál kimutatta a szobaárak alakulását, többek között az Eb-nek és a nyári olimpiai játékoknak otthont adó városokban is.
Londonban, Varsóban és Kijevben mostanában a sport áll a figyelem középpontjában. Az Egyesült Királyság fővárosában július végén kezdődnek a nyári olimpiai játékok, itt már most megemelkedtek a szállodai szobaárak, így London 2012. májusára 13,68 százalékos növekedéssel elérte a 178,08 eurós szintet, és ezzel elhódította a legdrágább európai nagyváros címét az orosz fővárostól, Moszkvától.
Az olimpiai játékok időszakára vonatkozó aktuális foglalási adatok alapján a szobaárak további emelkedése várható, így az átlagos szobaár a 210 eurót is elérheti. Ez 40 százalékos növekedésnek felelne meg az előző év azonos időszakához képest (2011. július 27. – augusztus 12.).
Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a varsói és a kijevi szállodák szobaáraira viszont a labdarúgó Európa-bajnokság van komoly hatással. Miután az ukrán fővárosban már egy évvel ezelőtt jelentős mértékben megugrottak a szobaárak, és még az utóbbi hónapokban is heves vitákat váltottak ki, 2012. májusára 15 százalékos visszaesés volt jellemző az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos 111 eurós szobaár azonban még mindig viszonylag magasnak mondható, míg az Eb idejére átlagban akár 184 eurós szobaárral is számolhattunk.
Varsóban idén májusban 23,60 százalékkal növekedtek a szobaárak és elérték az átlagos 107,58 eurós szintet. A foglalási adatok alapján azonban az Európa-bajnokság idején még mélyebben a zsebükbe kellett nyúlniuk a szállodavendégeknek a lengyel fővárosban, és átlagban akár 175 eurót is kellett fizetniük egy szobáért – éppen a dupláját az előző év azonos időszakában fizetett áraknak.
Budapesten is újra drágultak a szobaárak. A megnövekedett kereslet többek között a különböző sportrendezvényeknek, pl. a budapesti Grand Prix-nek is köszönhető. A szobaárak majdnem 8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, így meghaladták a 81 eurós szintet.
A világ nagyvárosai közül New York különösen drágának mutatkozott. Az eurózónából érkező vendégeknek a gyengébb euró miatt is 18 százalékkal többet, átlagban 223,19 eurót kellet fizetniük egy szobáért. Zürichben viszont a hotel.info szobafoglalási oldalának adatai alapján 7 százalékkal csökkentek a szobaárak, így átlagban 158,46 eurót kellet fizetni egy szobáért. Isztambulban is spórolhattak a vendégek a szobaárakon. A Boszporusz menti szállodák szobáinak 100,99 eurós ára 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.