Pera Palace Hotel, Isztambul

Isztambul egyik legkülönlegesebb szállodája. A 19. század végén épült, hogy az Orient Expressz elegáns vendégeit méltó módon fogadja.

TÖRTÉNETE:

Ebben az épületben volt először áram és meleg víz a városban. Számos híresség megfordult itt, az egyik törzsvendég, Agatha Christie a 411-es szobában írta meg a Gyilkosság az Orient Expresszen című krimijét. Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja pedig hosszabb ideig lakott a 101-es szobában, amely ma az emlékének szentelt múzeum.

Itt lakott Agartha Christie

ELHELYEZKEDÉSE:

Isztambul Újváros részében, a pezsgő kulturális életéről, vendéglátóhelyeiről és üzleteiről ismert Beyoǧlu kerületben, az Istiklal sugárút közelében található. Legtöbb ablakából az Aranyszarv-öbölre látni, amelyen túl az Óváros terül el. A repülőtértől 20 percnyi, az Isztambuli Kongresszusi és Kiállítóközponttól ötpercnyi autóútra találjuk, a szálloda maga egyébként ideális kis- és közepes méretű rendezvények megtartására is.

 

ELSŐ BENYOMÁSOK:

Az épület neoklasszicista, szecessziós és orientális stílusú, és le merném fogadni, hogy mit sem veszített száz évvel ezelőtti fényéből. A látvány és a fogadtatás megfelel az ötcsillagos kategóriának. A díszes lobbyból pazar francia cukrászda nyílik, mellette egy korabeli gyaloghintó áll, és még mindig üzemel a híres lift, amelynek a hotel megnyitásakor a csodájára jártak, mivel áram hajtotta.

SZOBA:

Azt hiszem, a legtöbben meg tudnánk szokni, hogy életünket antik bútorok, kézzel csomózott perzsaszőnyeg, muranói üvegcsillár és carrarai márvány között éljük le. Az esztétikum kényelemmel párosul, ráadásul szobám mandulazöld és gyöngyház színei is jól illettek a bekészítésként kapott egzotikus gyümölcstálhoz és rafinált süteményekhez. A szobától részben üvegtéglával elválasztott fürdőszoba szintén makulátlan és praktikus, rendelkezésre állt az összes elvárható felszerelés.

 

SZOLGÁLTATÁSOK:

Ezekre sem lehet panasz. Az étteremben a török, francia és olasz ízek dominálnak, a reggeli választéka megfelelő, a cukrászdában gluténmentes süteményt is árulnak, a teaszalon hangulata pedig a múlt századelőt idézi. Mindenhol figyelmességet, mosolyokat kapunk.

A néhány éve lezajlott, kétéves felújítás keretében nemcsak a 115 szoba és a közös helyiségek kapták vissza eredeti eleganciájukat, hanem átfogó technikai megújulásra is sor került. A spa kedvelőinek pedig jó hír, hogy törökfürdő is várja őket.

ÖSSZBENYOMÁS:

Ötcsillagos külső, ehhez méltó szolgáltatásokkal és történelmi hangulattal.

 

Wagner Zsuzsanna

90%
Kényelmes, izgalmas
  • Dizájn
  • Kényelem
  • Reggeli
Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.