Támogatási program közepes és nagyvállalatok számára

A COVID-19 járvány által okozott gazdasági problémák enyhítésére az Európai Bizottság által már jóváhagyott új támogatási programot tervez elindítani a Külgazdasági és Külügyminisztérium, melynek lebonyolításáért a HIPA Nonprofit Zrt. fog felelni.

Az új program célja a közép- és nagyvállalatok versenyképességének, likviditási helyzetének javítása, illetve a koronavírus járvány következtében elszenvedett veszteségek csökkentése, elősegítve további beruházások megvalósítását és az elmúlt években létrehozott új munkahelyek fenntartását – tájékoztatott közleményében a Deloitte.

Az új ideiglenes program keretében, beruházás esetén – a különböző vállalásoktól függően – akár 800 000 euró összegű vissza nem térítendő támogatás is elérhető, akár 50% támogatási intenzitással.

Akár néhány napon belül igényelhető lesz az 50 milliárd forintos keretösszeg Fotó: 123rf.com

A program keretösszege várhatóan 50 milliárd forint lesz, amelyből 2020. december 31-ig igényelhető támogatás abban az esetben, ha a pályázó vállalat vállalja, hogy 2021. június 30-ig meghatározott volumenű beruházást hajt végre, és a bázislétszámát (a pályázat benyújtását megelőző 12 hónap átlagos statisztikai állományi létszámát) a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-ig fenntartja.

Továbbá, a vállalatnak igazolnia vagy nyilatkoznia szükséges, hogy:

2019. december 31-én nem minősült nehéz helyzetben levő vállalkozásnak, de a COVID-19 vírusjárvány következtében azzá vált, vagy egyéb pénzügyi vagy gazdasági nehézségei támadtak,
árbevétele, vagy megrendelési állományának értéke a járvány miatt, azzal ok-okozati összefüggésben legalább 25%-kal visszaesett,
nem felelős a gazdasági visszaesésért és a tőle elvárható gondossággal járt el, a felmerült veszteségekre nincs biztosítása vagy a biztosítás alapján nincs lehetőség a felmerült károk teljes megtérítésére, a beruházást a pályázat benyújtását megelőzően nem kezdte meg.

A program keretében elérhető támogatás összege a beruházás volumenétől függően az alábbiak mentén alakul – de nem haladhatja meg a 800 000 eurót:

  • A beruházási volumen 30%-a, amennyiben a beruházási volumen 150 000 és 300 000 euró között van,
  • A beruházási volumen 40%-a, amennyiben a beruházási volumen 300 001 és 500 000 euró között van,
  • A beruházási volumen 50%-a, amennyiben a beruházási volumen 500 000 euró fölött van.

„Az új támogatási program alapvetően a vírusjárvány miatt nehézségekkel küzdő, de továbbra is működő vállalkozásoknak nyújthat segítséget a működés fenntartásával és a fajlagos költségek csökkentésével amennyiben a vállalkozás számára némi beruházás reális a jelenlegi helyzetben.

A háromféle opció lehetővé teszi, hogy a vállalatok a helyzetük tükrében mérlegeljék, mely kötelezettség, beruházási igény és támogatási opció vállalható számukra. Nagyon fontosnak tartom, hogy a vállalkozások megmentése mellett a további üzemszerű működést is támogassa a Kormány a gazdaság működőképességének erősítése érdekében”

– mondta Márkus Csaba, a Deloitte partnere.
Az Európai Bizottság által jóváhagyott új támogatási program keretében várhatóan már pár napon belül igénybe vehető lesz az átmeneti támogatás, mely a korábban elnyert támogatásokkal együtt is érvényesíthető.

A későbbiekben akár 800 000 eurót meghaladó támogatásban is részesülhetnek a vállalatok, azonban ehhez az ideiglenes támogatásokat rendező keretszabály keretein kívül egy új rendelet vagy a meglévő módosítása szükséges, melyet szintén jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.