Télen indul a tesztüzem a Párisi Udvarban

Az év végére fejeződik be a Párisi Udvar Hotel Budapest épületének rekonstruálása, a homlokzat és a kristálykupola azonban már most régi pompájában ragyog.

Kezdi visszanyerni régi fényét a Ferenciek terén álló Párisi Udvar: a kerámiadíszítésű homlokzat és a kristálykupola is szinte százszázalékosan megújult, és az állványokat – egy hatméteres szakasz kivételével – az épület Ferenciek tere felőli részéről is eltávolítják.

Indul a visszaszámlálás

Ha minden a tervek szerint halad, az épületben télen kezdheti meg próbaüzemét a Mellow Mood Hotels legújabb, 110 szobás, ötcsillagos szállodája a The Unbound Collection by Hyatt márkanév alatt – mondta Fazekas Tamás, a szálloda igazgatója a július 11-én rendezett sajtóbejáráson.

Párisi Udvar

Hermesz János, a beruházás projektvezetője szerint mára sikerült felszámolniuk az összes – például a szerkezet nem megfelelő ki- és átalakításából adódó – műszaki problémát, amely az épület felújításának csúszását okozta.

Párisi Udvar

A homlokzat helyreállítása közel 70 ezer munkaórát emésztett fel, a legintenzívebb időszakban 41 szakrestaurátor végezte a munkát – mondta el Tóth András, a szecessziós műemléképület helyreállításával megbízott Market Építő Zrt. műemlékvédelmi projektvezetője.

Aprólékos munka

A homlokzaton összesen 250 ezer kerámiaelem található, ebből az évtizedek alatt tönkrement darabok helyére 10 ezer kerámiaelemet építettek be. Ezek nagyobb részét a Zsolnay Porcelánmanufaktúra újonnan gyártotta, kisebb részük pedig az épületen fellelt eredeti elemekből áll. Az 500 m2 felületű réz díszműbádog szerkezeten 4-5 munkatárs végezte a restaurátori és rekonstrukciós munkákat. A híres kristálykupola pedig több mint százéves szennyeződéstől tisztult meg, és hamarosan az ólomüvegek is a helyükre kerülnek.

Párisi Udvar

A következő építési fázis alatt a belső munkálatokon lesz a hangsúly. A Ferenciek terét a tervek szerint novemberben kapják vissza teljes egészében a budapestiek és a turisták.

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.