Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (1. hét)

Forrás: Turizmus.com

A Budapest Convention Bureau (BUD CB) folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályozásokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

Utazási szabályok változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 2020. évi 43. héttől kezdve alkalmazzák, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. január 7-én frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Finnország és Izland teljes területe narancs besorolású.

A Franciaországhoz tartozó sziget, Korzika narancs kategóriájú, az ország többi régiója vörös besorolású.

Norvégia 11 megyéje közül egy (Agder) zöld, hat megyéje (Troms of Finnmark, Nordland, Møre og Romsdal, Vestland, Innlandet, Vestfold og Telemark) narancs besorolást kapott, az ország többi része vörös.

Görögország 4 régiója kapott zöld besorolást (Dél-Égei-szigetek, Kréta, Jón-szigetek, Epirusz), az ország többi része a két vörös régiót (Nyugat-Makedónia, Kelet-Makedónia és Thrákia) leszámítva narancs kategóriájú.

Az összes többi Európai Uniós ország vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

Az európai országok aktuális színbesorolása január 7-én | Fotó: ecdc.europa.eu

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Dániában február 28-ig meghosszabbították az országos szintű intézkedéseket. Többek között az a Magyarországot is érintő beutazási korlátozást, miszerint a kockázatos kategóriába tartozó országokból a Dán Királyságba érkezők kizárólag érdemi indokkal léphetnek be az országba, valamint fel kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi, negatív COVID-19 tesztet. Nincs meghatározva, hogy ez gyorsteszt vagy PCR- teszt legyen, de fontos, hogy a szűrési igazolás dán vagy angol nyelvű legyen.

A holland kormány december 29-től 13 éves kortól minden, a holland kormány által magas kockázatúnak ítélt országból úton Hollandiába utazónak és Hollandián keresztül továbbutazóknak a tervezett érkezést megelőző 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló papír alapú igazolást és egy egészségügyi nyilatkozatot (health declaration form) kell bemutatni ahhoz, hogy hogy beléphessen az országba. Az érkezéskor a negatív teszteredménytől függetlenül szükséges a 10 napos házi karantén betartása.

Horvátország teljes területére vonatkozóan december 22-én éjféltől lakhely és tartózkodási hely elhagyási tilalom került bevezetésre, a határozatot azonban a földrengés okozta helyzet miatt Horvátország hatályon kívül helyezte január 4-én.  A nem zöld besorolású országokból, köztük a Magyarországról érkezőkre továbbra is érvényes, hogy határátlépésekor 48 óránál nem régebbi (negatív) PCR-tesztet kell bemutatni, vagy a tesztelést – a teszt eredményének megérkezéséig karanténban tartózkodva – Horvátországban kell elvégeztetni.

Az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is – egyelőre szabadon beutazhatnak Lengyelország területére. Azonban december 28. és január 17. között az országba szervezett módon beutazó személyek kötelesek 10 napra karanténba vonulni, ami alól mentesülnek azok, akik a Covid-19 elleni vakcinát az utazás előtt megkapták.

Lettország továbbra is engedélyezi a Magyarországról való belépést 10 nap karantén vállalása esetén, azonban február 7-ig rendkívüli állapot van érvényben, melynek értelmében a lakóhelyet elhagyni csak kivételes esetben lehet (pl. munka, gyógyszertár, orvos), ehhez szükséges, hogy az illetőnél a személyi igazolványa, vagy útlevele mellett legyen egy kitöltött igazolás, amely tartalmazza a személyes adatait, lakóhelyének címét, kintlétének okát és az úti célt.

Litvániába továbbra is lehetséges a beutazás karanténkötelezettség vállalása esetén, azonban az országos karantént január 31-ig meghosszabbították, amely a szabad mozgást is korlátozza az országon belül.

Az Egyesült Királyságban jelenleg kötelező 10 napos házi karantént írnak elő a Magyarországról beutazók számára. Január 5-től újabb országos kijárási korlátozást rendeltek el Angliában, valamint Skóciában. Január 6-tól helyreállt a közvetlen polgári légi közlekedés az Egyesült Királyság és Magyarország között, vagyis ismét mindkét irányba lehet repülni.

Svájc és Liechtenstein levette Magyarországot a kockázati területek listájáról, így a következő frissítésig, 2021. január 7–14. között biztosan korlátozás nélkül megengedett az utazás a két országba.

Szerbiába előreláthatóan január 10-ig külföldi állampolgár kizárólag a kiindulási ország referencialaboratóriumában elvégzett, 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában utazhat.

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Bulgáriában a több mint 15 fős csoportos beltéri és kültéri rendezvények (beleértve az esküvőket, bálokat, keresztelőket stb.) tartása tilos. Üzleti rendezvényekről nem esik szó a tájékoztatásban.

Cipruson tilos tömeg- és egyéb rendezvényeket, összejöveteleket, bemutatókat, felvonulásokat, koncerteket, fesztiválokat, karácsonyi vásárokat és hasonló rendezvényeket nyilvános és magánterületen tartani.

A rendkívüli állapotot Csehországban január 22-ig meghosszabbították. Minden étterem, valamint a legtöbb üzlet és szolgáltatás zárva tart. Legfeljebb két ember tartózkodhat együtt (kivéve az egy háztartásban élőket), este 9 és reggel 5 óra között éjszakai kijárási tilalom van. A fitneszközpontok, az uszodák és a fedett sporthelyszínek zárva tartanak. A szállodák nem fogadhatnak szabadidős vendégeket.

Észtországban minden nyilvános beltéri rendezvény, találkozó és csoportos tevékenység (beleértve a sportot is) január 17-ig tilos. Nyilvános szabadtéri tevékenységek (mint például találkozók, szabadidős foglalkozások és sporttevékenységek) tartása engedélyezett a résztvevők számának korlátozásával, csoportonként legfeljebb 10 fő. Vallási istentiszteletek abban az esetben engedélyezettek, amennyiben a résztvevők száma nem haladja meg az helyszín maximális befogadóképességének 50% -át.

Litvániában január 31-ig meghosszabbították az országos zárlatot, mely értelmében a rendezvénytartás is szünetel.

Németországban a kulturális, szórakoztató vagy szabadidős szektorba tartozó események – például koncertek, operák, színházi előadások és táncos események – tartása  január 10-ig tilos. Zárt terekben nyilvános rendezvényeket legfeljebb 50 fővel lehet megrendezni január 10-ig. Szabadtéri nyilvános rendezvényeken maximum 100 fő vehet részt. Zártkörű találkozók legfeljebb két háztartásból és 5 fővel tarthatók meg. Temetések és kapcsolódó rendezvények esetében a megengedett létszám zárt térben 20 fő, kültéren pedig 50 fő. Mind az engedélyezett nyilvános rendezvények szervezői, mind pedig a 20-nál több résztvevővel rendelkező magánrendezvények szervezői kötelesek biztonsági és higiéniai tervet készíteni.

Január 24-ig országos kijárási tilalom van érvényben Szlovákiában, néhány kivételével minden létesítmény zárva tart kivéve azokat, amelyek az alapvető szükségleteket biztosítják (élelmiszer, drogériák stb.). Ebből adódóan rendezvények tartása sem lehetséges az adott időszakban.

Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország miniszterelnöke külön-külön szabályozásokat vezetett be az Egyesült Királyság négy országrészére vonatkozóan, mely a mindennapi életet és a rendezvénytartási szabályozásokat is érinti.

Norvégiában január 4-től 14 napig a kormány szigorúbb fertőzés-ellenőrzési intézkedésekről döntött „szociális szünet” bevezetésével. Mindenkinek javasolják, hogy kerülje a vendégek fogadását. A szervezett szabadidős tevékenységeket, sporttevékenységeket, kulturális rendezvényeket és a beltéri gyülekezeteket január 18-ig szintén elhalasztják.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról innen tölthető le.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.