Rendeletértelmezés a gazdaságvédelmi intézkedésekhez (letölthető)

Forrás: Turizmus.com | Borítókép: 123rf.com

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány megbízására áttekintő anyag készült a pandémia második hullámára tekintettel bevezetett gazdaságvédelmi intézkedésekről annak érdekében, hogy segítse azok értelmezését a turisztikai vállalkozások számára.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) megbízta a Provaris Varga & Partners Ügyvédi Társulást, hogy készítsen áttekintést a múlt héten kihirdetett 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet, valamint a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet szabályairól, amelyek a koronavírus-járvány okozta nemzetgazdasági hatások kezelését és a munkahelyek megőrzését célozzák.

A gazdaságvédelmi intézkedések – akárcsak a védelmi intézkedések esetében – hasonlítanak a tavasszal bevezetett és a veszélyhelyzet megszűnését követően fenntartott kedvezményekre. A kormány alapvetően adófizetési kedvezményekkel, kieső bevételek megtérítésével és a munkavállalók megtartását célzó bértámogatással kívánja kompenzálni a szigorúbb védelmi intézkedésekkel hátrányosan érintett szektorok gazdasági szereplőit.

A 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet által bevezetett intézkedések kapcsán a Provaris összefoglalójában megjegyzi, hogy:

  • Elsődlegesen TEÁOR-minősítés szerinti besorolás alapján határozza meg a jogosulti kört;
  • A támogatási intézkedések határozott rövid időre, 2020 novemberére vonatkoznak;
  • Az intézkedések mindegyike állami támogatásnak minősül, így a közösségi szabályoknak való megfelelés, illetve támogatási korlátok betartását vizsgálni szükséges;
  • A már meglévő munkaszerződések fenntartását írják elő, azonban e tekintetben a szabályozás nem egyértelmű;
  • A kedvezmények pénzügyi hatásának egy része már a 2020-ban, másik része csak 2021 elején jelentkezik.

A 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések hatályának időtartamára lehetővé teszi az 5 százalékos kedvezményes általános forgalmi adókulcs alkalmazását elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, amennyiben a jogszabályi feltételek teljesülnek.

A részletes tájékoztatást a gazdaságvédelmi intézkedések szabályairól és azok értelmezéséről INNEN töltheti le.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.