Wifi, kamera és GPS a hazai fejlesztésű IC+ kocsikon

Forgalomba állt a MÁV-Start két saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsija, melyek október 22-től az ország több térségében szállítják az utasokat.

Az utasok elsőként a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonalon, aztán a soproni és szombathelyi, később a pécsi, kaposvári és dombóvári, majd a Miskolc, Nyíregyháza IC-vonalon találkozhatnak az új kocsikkal. A járművek légkondicionáltak, elektromos csatlakozókkal és wifivel, kamerákkal, valamint GPS-alapú utastájékoztatási rendszerrel is felszereltek.

Az IC+ prototípus kocsikat a MÁV-Start Zrt. szolnoki vasútjármű javítási telephelye gyártotta, azok teljes egészében hazai fejlesztésűek, a projekt összköltsége 1,4 milliárd forint volt, amelyhez 460 millió forint európai uniós támogatás nyert el a vasúttársaság.

Október utolsó hétvégéjén mindkét jármű forgalomba áll, és – ahogy az ilyenkor előírás – 250 ezer kilométeres belföldi utasforgalmi próbaüzemet teljesít. A próbaüzem alatt szerzett tapasztalatokat a várhatóan jövőre induló sorozatgyártás során is felhasználja a vasúttársaság. A majdani megrendelői igények szerint zajlik majd az új kocsik kialakítása, legyen szó akár speciális akadálymentesített, a kerekes székesek számára kialakított, emelőszerkezettel ellátott változatról, kerékpárszállításra alkalmas vagy étkezőkocsikról.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.