Üres az új Modlin repülőtér

Üresen áll Varsó egy évvel ezelőtt átadott új repülőtere, amelyet a fapados légitársaságok paradicsomának szántak s építése közel 100 millió euróba került.

A lengyel főváros közelében levő modlini reptér ígéretesen indult: 2012 júliusától decemberig a Wizz Air és a Ryanair több mint 850 ezer utasát szolgálta ki, ekkor azonban megkezdődtek a problémák. A Wizz Air kivonult, mivel az ígéretekkel ellentétben nem installálták az ILS rendszert (Instrument Landing System), amely a repülőgépek leszállását segíti rossz időjárási viszonyok közepette.

Az utolsó döfést a repülésbiztonsági felügyelet vitte be, amikor a felszállópálya elejét és végét használhatatlannak minősítette és lezárta, így nem maradt elég hosszú ahhoz, hogy a nagy utasszállító repülőgépek használhassák. A repülőteret emiatt bezárták, és nekiláttak a hibák kijavításának – 26 centiméter vastagságú betont kellett kicserélni a pálya 500-500 méterén -, de csak most kapták meg újra az engedélyt a megnyitáshoz.

A régi ügyfelek azonban nem tértek vissza, és a Wizz Air elnöke, Váradi József a Gazeta Wyborcza beszámolója szerint elmondta, hogy az olcsónak indult repülőtér használata túlságosan drágának bizonyult – csupán decemberben 160 járatát kellett lemondania vagy áthelyeznie, amit 30 ezer utasa szenvedett meg, s ezért nem kapták meg a kártérítést, amire igényt tartanak.

A másik ok, ami miatt a magyar légitársaság nem tér vissza, hogy az ILS rendszernek még most is csak a tesztelése folyik és nem működik. A próbák június közepén kezdődtek és mintegy két hónapig tartanak. Ez azonban a rendszernek csak az első fázisa, amely a ködben való leszállás problémáját csak enyhíti, de nem oldja meg, ahhoz az ún. 2-es kategóriájú ILS-re van szükség, amelynek installálására a repülőtér vezetése még csak ígéretet tett. Az 1-es kategóriájú rendszer ugyanis csak akkor segít, ha a ködfüggöny legalább 60 méter magasan van a föld fölött és a látótávolság minimum 600 méter. A repülőterek besorolásában meghatározó szerepe van annak, milyen ILS-sel rendelkeznek. A legjobb a 3. kategóriájú, ami már közel zéró látótávolságnál is garantálja a gépek biztonságos landolását.

A Modlin vezetése még bízik benne, hogy a Ryanairt sikerül rávennie a visszatérésre, a tárgyalások folynak, de a lengyel tévé híradójának jelentése szerint nem sok remény van ezek sikerére. Ezért a legkülönbözőbb fapados és chartertársaságokat keresik meg rendkívül kedvező árajánlatokkal, egy-egy gépük próbaképpen már le is szállt Modlinban. (Napi Gazdaság)

Forrás: Napi Gazdaság

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.