Ünnepel a londoni metró

Mark Wallingert, az egyik legnépszerűbb angol kortárs képzőművészt kérték fel, hogy alkotásaival emlékeztessen a világ legrégebbi metróhálózatának 150. születésnapjára. A híres londoni metrószimbólumot – mind a 270 állomáson – egy labirintus-szerű rajz jeleníti meg, de mindegyik másképp.

Február 7-én jelentek meg a Labirintus első változatai tíz központi londoni metróállomáson, köztük a Baker Street, a Bank, az Embankment, a Green Park, a King”s Cross St Pancras,  az Oxford Circus és a Victoria állomásokon. A műalkotások az elkövetkező hónapokban mind a 270 helyen láthatók majd.
A londoni metró hatalmas vállalata 2000-ben alapította a Metró művészete című alapítványt, amely megismerteti a kortárs képzőművészetet a mélyben naponta utazó milliókkal. Az elmúlt 13 évben olyan kortárs művészek neve vált így ismertté, mint Cindy Sherman, Tracey Emin, Michael Landy, Jeremy Deller, Dryden Goodwin, Susan Hiller, vagy  Eva Rotschild.
A műalkotások egyéb formákban is közismertté lettek, a világháló mellett például a zsebbe való útikönyvekig.
Mark Wallinger labirintusai más kortárs művészek alkotásaival egyetemben speciális kiadású posztereken is kaphatók lesznek majd. (Kép: bloomberg.com)

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.