Újabb légitársasági csőd Észak-Európában

A dán Cimber-Sterling után május 22-én a svéd Skyways és leányvállalata a City Airline állította le működését azonnali hatállyal. A két légitársaság elsősorban svéd belföldi, illetve észak-európai regionális járatokat üzemeltetett, de voltak járataik többek között Manchesterbe, Zürichbe, Prágába és Mallorcára is. A Skyways-ben korábban az SAS-nak 25%-os kisebbségi részesedése volt.

skyways.jpgA dán Cimber-Sterling után május 22-én a svéd Skyways és leányvállalata a City Airline állította le működését azonnali hatállyal. A két légitársaság elsősorban svéd belföldi, illetve észak-európai regionális járatokat üzemeltetett, de voltak járataik többek között Manchesterbe, Zürichbe, Prágába és Mallorcára is. A Skyways-ben korábban az SAS-nak 25%-os kisebbségi részesedése volt.

A most csődbe ment légitársaságok tulajdonosa 2010 óta ugyanaz a Manswell Enterprises, amely a Cimber-Sterling-é is volt. A befektetési társaság pedig Igor Kolomojszkij ukrán milliárdosé – aki a jelek szerint nem tudta jövedelmezővé tenni a megvásárolt skandináv légitársaságokat és most a másodiktól is megvonta a további finanszírozást. A Skyways flottája 12 darab Fokker 50-es és 18 darab Embraer 145-ös 48-50 személyes repülőgépből állt, a City Airline további 10 darab ugyanilyen típusú gépet üzemeltetett.
Jelentős forgalmi káosszal kell számolni – főként a svéd belföldi vonalakon – a következő hetekben, hiszen csak Stockholm-Arlanda reptérről 31 Skyways-járat indult volna május 22-én.

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.