Újabb fejlesztések a debreceni repülőtéren

Az ország legjelentősebb repülőtéri logisztikai fejlesztése zajlik a debreceni repülőtéren – jelentette ki Kósa Lajos, a város polgármestere, amikor újabb 333 millió forintos infrastruktúra-beruházást adott át.

A Xanga csoport befektetésében megvalósuló trimodális – légi-, vasúti- és közúti átrakó – központ nyugati, 12 hektáros területét kiszolgáló belső út- és csapadékvíz-hálózat kialakításához 158 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Programja. Kósa Lajos szerint Debrecen gazdaságfejlesztése szempontjából meghatározó jelentőségű a repülőtér és a hozzá kapcsolódó logisztikai központ fejlesztése.

Herdon István, a debreceni repülőteret működtető Xanga cégcsoport vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: jelenleg 5-6 milliárd forint értékű beruházás folyik a repülőtéren, aminek része a most elkészült fejlesztés.

A Xanga csoport több mint egy évtizede tölt be aktív szerepet a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park fejlesztésében, ahol jelenleg közel negyven vállalat működik és mintegy ötezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Elmondta: a most üzembe helyezett 6700 négyzetméter burkolt felületű belső úthálózat, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszer a központnak a terminál épülettől nyugatra fekvő 12 hektáros részét szolgálja ki.

A már elkészült és folyamatban lévő fejlesztések szigetszerűen valósulnak meg a reptér területén, ezért elengedhetetlen azoknak a fő közlekedési útvonalakkal történő összekapcsolása, illetve a reptér, valamint a trimodális központ személy illetve teherforgalmának különválasztása – jegyezte meg Herdon István hozzátéve, hogy utóbbi kapcsán a Közlekedési Operatív Programhoz (KÖZOP) benyújtott pályázatukat elutasították, amit cégcsoportjuk megfellebbezett.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.