Új európai vezetői engedély

2013. január 19-től az EU-ban kiállított valamennyi új vezetői engedély műanyag hitelkártyaszerű okmánnyá vált, amely egységes európai formátumot követ, és szigorúbb biztonsági védelemmel ellátott.

Az új európai engedély az EU egész területén fokozatosan fel fogja váltani a több mint 300 millió járművezető által jelenleg használt több mint 100, különféle, papírból vagy műanyagból készült típust. Az intézkedés a meglévő engedélyeket nem érinti – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az engedély annak az átfogó intézkedéscsomagnak (a vezetői engedélyekről szóló harmadik európai uniós irányelvnek) a részét képezi, amely a szabad mozgás előmozdítása, a vezetői engedélyekkel kapcsolatos csalások elleni küzdelem, valamint annak érdekében lép hatályba, hogy javítsa a közúti közlekedés biztonságát.

A jövőben minden újonnan kiadott európai vezetői engedélynek fényképpel ellátott, műanyag „hitelkártya” formátumot kell követnie, amely kielégíti a szabványos adatkövetelményeket, és az EU egész területén könnyen felismerhető és olvasható.

Az európai vezetői engedélyt a tagállamok döntésétől függően módosítani lehet, hogy nemzeti szimbólumokat is tartalmazzon. Az új vezetői engedély a hamisítás elkerülése érdekében számos olyan biztonsági jellemzővel rendelkezik, amelyek megnehezítik a vele való visszaélést.

Ehhez járul az európai elektronikus adatcsere-rendszer megteremtése a nemzeti hatóságok közötti információcsere megkönnyítése érdekében. Ez le fogja egyszerűsíteni a vezetői engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés folyamatát azok számára, akik egyik tagállamból egy másikba költöznek, emellett jelentős mértékben hozzá fog járulni például a „jogosítványturizmus” és a csalás megelőzéséhez, az új, szigorúbb szabály érvényesítéséhez, mely szerint a tagállamok nem állíthatnak ki vezetői engedélyt olyan személy részére, akinek a vezetői engedélyét egy másik tagállamban bevonták, felfüggesztették vagy korlátozták.

A csalás elleni küzdelem és a közúti közlekedés biztonságának javítása érdekében rendkívül fontos kérdés az engedélyek rendszeres megújítása az EU egész területén.

A jövőben új szabályok vonatkoznak a vezetői engedélyek rendszerére, a korhatárokra, az egyes járműkategóriákra és a vizsgabiztosokra.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.