Térfigyelő kamerákkal erősítik a belga pályaudvarok biztonságát

A belga kormány a terrorellenes küzdelem részeként 17 millió eurót (nagyjából 5,3 milliárd forintot) különített el a vasúthálózat biztonságának fokozását célzó intézkedésekre.

Mintegy kétezer intelligens térfigyelő kamera felszerelésével erősítik meg a főbb pályaudvarok biztonságát a hatóságok Belgiumban. A járművek rendszámának azonosítására és arcfelismerésre egyaránt alkalmas kamerák olyan szoftverrel is el vannak látva, amely lehetővé teszi a gyanús viselkedés vagy mozgás automatikus kiszűrését – írja a Le Soir című helyi napilap. A bírálók szerint mindazonáltal még korántsem nevezhető tökéletesnek a rendszer, meglehetősen gyakoriak például a téves riasztások.

A belgiumi vasútállomásokon jelenleg mintegy 3800 térfigyelő kamera működik, ezek képét egy fővárosi központba továbbítják, ahol napokon át megőrzik a felvételeket.

A belga belügyminisztérium eközben arról számolt be, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérre telepített intelligens kamerarendszer néhány napon belül megkezdi a működését. „Egyetlen jármű sem juthat majd el a repülőtérre anélkül, hogy ellenőriznék a kamerák” – hangsúlyozta Peter Dewale rendőrségi szóvivő, hozzátéve, hogy a rendszer beüzemelésével hatékonyabb munkát végezhetnek a helyszínen ténylegesen jelen lévő rendfenntartók.

Március 22-én Brüsszelben a nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásonterrortámadást hajtottak végre, amelyekben harmincketten meghaltak. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.