Szétszedik az airberlint

Az easyJethez kerül a fizetésképtelen airberlin egy része, német lapértesülések szerint a brit diszkont légitársaság átveszi a fizetésképtelen német fuvarozó 25 repülőgépét a személyzettel és a repülőtér-használati jogokkal együtt.

Az easyJet 40 millió eurót (12,4 milliárd forintot) fizet az üzletrészért, és átvesz nagyjából ezer pilótát és légi kísérőt. Ezzel az airberlin csoport valamennyi meghatározó része új tulajdonoshoz került.

A legnagyobb rész, 81 repülőgép a személyzettel együtt, valamint az airberlin két leányvállalata, a továbbra is fizetőképes Fly Niki légitársaság és az LGW légitársaság további 20 géppel a német Lufthansa csoporthoz kerül, a flotta karbantartásával foglalkozó airberlin techniket pedig a Zeitfracht nevű berlini szállítmányozási cég és a Nayak nevű repülőgép-karbantartó vállalkozás vásárolja meg közösen.

A Lufthansa 210 millió eurót fizet, a gépek és nagyjából 3000 munkavállaló az Eurowingshez, a Lufthansa csoport diszkont légitársaságához kerül, ez üzemelteti majd a Budapest–Berlin járatot is, egyelőre nem tudni, hogy mikortól.

Az ügyletekhez meg kell szerezni az illetékes versenyfelügyeleti hatóság, az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának engedélyét. Ez decemberben várható, így a következő hetekben nehézkessé válhat a németországi légiutas-szállítás, mert az airberlin október 27-én végleg beszüntette tevékenységét, de a Lufthansa és az easyJet csak a versenyhatósági engedély megszerzése után építheti be hálózatába az új gépeket.

A lehetséges fennakadás dimenzióját mutatja, hogy az airberlin leányvállalataival együtt több mint 90 ezer le- és felszállási joggal -(úgynevezett résidővel) rendelkezett a német repülőtereken, ami az összes résidő (slot) 12 százaléka.

A Lufthansa a 210 milliós vételáron felül nagyjából 1,3 milliárd eurós beruházást is végrehajt, mert megvásárolja az airberlin által lízingszerződés alapján használt repülőket. Ez további késedelmekhez vezethet, a Lufthansánál azzal számolnak, hogy az utolsó gépeket 2018 végén tudják forgalomba állítani. Az easyJet átveszi az airberlin által alkalmazott megoldást, a gépeket lízingeli majd.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.