SZÉP-kártya-kisokos

Már igényelhető a cafeteria-rendszer új eleme, a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP), amely megjelenésében és használatában is eltér a hamarosan megszűnő üdülési csekktől. Összeállításunkban a kártyával kapcsolatos szabályozásban segítünk eligazodni.

Már igényelhető a cafeteria-rendszer új eleme, a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP), amely megjelenésében és használatában is eltér a hamarosan megszűnő üdülési csekktől. Összeállításunkban a kártyával kapcsolatos szabályozásban segítünk eligazodni.

Mikortól lehet Széchenyi Pihenő Kártyát igényelni?

Az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. júliusban bocsátotta ki az első Széchenyi Pihenő Kártyákat, és már az MKB bankcsoport is bejelentette, hogy csatlakozik a kártyakibocsátók táborához, de mások is fontolgatják a belépést. Tehát már a nyáron lehet SZÉP kártyát igényelni, az elfogadóhelyek száma azonban ekkor még igencsak korlátozott lesz, hiszen az elfogadói hálózat kiépítése beletelik egy kis időbe. Az ígéret szerint azonban november-decemberre, a jövő évi cafeteriacsomagok összeállítása idejére már több ezer szolgáltatónál lesz használható a SZÉP kártya.

Milyen lényegi különbségek vannak az üdülési csekk és a Széchenyi Pihenő Kártya rendszere között?

Üdülési csekket évente legfeljebb a minimálbér erejéig lehet adni a munkavállalóknak, igaz, pluszban a hozzátartozók is kedvezményesen juthatnak hozzá a csekkhez. A Széchenyi Pihenő Kártya ezzel szemben közel négyszeres összegben juttatható, de a közeli hozzátartozók ugyanebből a keretből gazdálkodhatnak.
Egy másik lényeges különbség, hogy a SZÉP kártyával csak olyan belföldi szolgáltatásokért lehet fizetni, amelyekhez szállásszolgáltatás kapcsolódik, tehát csak utazási irodáknál és szálláshelyeken fizethetünk vele, a többi szolgáltatás az ezen szolgáltatók által összeállított csomagokba kerül. Információink szerint azonban már készül az a kormányrendelet, mely százalékos formában szabályozza majd a kedvezményesen adózó, 300 ezer forintos keret egyes elemekre történő felhasználhatóságát. Az elképzelés szerint egyazon utalványkártyán, de külön „zsebekben” tartaná nyilván a rendszer, hogy a kártyatulajdonos mekkora összeget költhet a szállás, éttermi- vagy éppen fürdőszolgáltatásokra.

Meddig lehet még üdülési csekket juttatni?

Üdülési csekket ez év végéig lehet még vásárolni, az utolsó csekkek a tervek szerint 2012. december 31-ig lennének felhasználhatók. De nem árt résen lenni, egy módosító javaslat 2011. október 1-jétől megszüntetné az üdülési csekk kedvezményét, ami alaposan megdrágíthatja az év utolsó negyedében megvásárolt utalványokat.

Együtt juttatható-e üdülési csekk és Széchenyi Pihenő Kártya?

Az üdülési csekket és a Széchenyi Pihenő Kártyát egymástól függetlenül, a törvényben meghatározott összeghatárig lehet kedvezményesen nyújtani.

Milyen értékben lehet Széchenyi Pihenő Kártyát vásárolni?

2011-ben béren kívüli juttatásként, kedvezményesen személyenként legfeljebb évi 300 000 forintot lehet utalni a SZÉP kártyaszámlára. A juttatás értékének 1,19-szerese után a munkáltató fizet 16 százalékos – vagyis 19,04 százalékos – jövedelemadót, más adó- vagy járulékterhe nincs a támogatásnak.

Mi a menete a SZÉP kártya igénylésének?

A munkáltató igényelheti meg az elektronikus utalványt a kártya kibocsátójánál.
A kártyakibocsátó munkavállalónként személyes elektronikus utalvány-nyilvántartást nyit, amelyen naprakészen vezeti a munkáltatók egyenlegét. Az egyenleget az elektronikus utalványkártyán keresztül veheti igénybe a munkavállaló.
A kártya formátum nagy előnye egyébként, hogy megspórolható a kezelési, tárolási és nagyrészt az adminisztratív költség.

Kinek a részére igényelhető Széchenyi Pihenő Kártya?

A névre szóló főkártyát a munkavállaló részére lehet megrendelni. Munkavállalónak minősül a munkáltatóhoz kirendelt munkavállaló és a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is. Társkártya igényelhető a munkavállaló közeli hozzátartozójának és élettársának, az élettársi kapcsolat fennállásáról a munkavállalónak nyilatkoznia kell. A kedvezményezettek köre tehát szűkebb, mint az üdülési csekk esetében, amely például a szakmunkástanulónak is adható. A szolgáltatásokat csak az veheti igénybe, akinek a nevére a kártya szól.

Milyen költségei lesznek a munkáltatónak?

A munkáltatónak semmibe nem kerül a kártyák megigénylése és feltöltése.

Milyen költségei lesznek a munkavállalónak?

A munkavállalónak ingyenes a névre szóló főkártya, a társkártyákért pedig áfa nélkül legfeljebb 1500 forintot kérhet el a kibocsátó. A főkártyával és a társkártyával egymástól függetlenül is lehet vásárolni, természetesen ugyanabból az egyenlegből. Az elveszett, ellopott, megrongálódott kártyát pótolni lehet, ez is maximum 1500 forintba kerül. A pótlási lehetőség egyébként nagy előnye a kártyának az üdülési csekkel szemben, és az is, hogy pont annyi összeget vonnak le az egyenlegből, mint amennyibe a szolgáltatás kerül, nem kell készpénzzel vagy bankkártyával kiegészíteni az összeget. Ettől függetlenül a szolgáltatás ellenértékének egy részét más fizetőeszközzel is lehet fizetni.

Magának a kártyahasználatnak vannak-e költségei?

A kártyahasználatnak nincsen semmilyen, konkrétan felmerülő költsége, jutalékot csak az elfogadóhelytől vonnak le.

Meddig érvényes a kártya egyenlege?

A feltöltés évét követő év december 31-ig, maga a kártya pedig minimum 3 évig. Lejáratkor a kibocsátónak kötelessége új kártyát biztosítani.

Mi történik a lejárt, fel nem használt egyenleggel?

Valószínűleg elvész, miután azt a kártyakibocsátónak sem a munkáltató, sem a munkavállaló részére nem kell visszafizetnie.

Mi történik abban az esetben, ha a kártyára huzamosabb ideig nem érkezik pénz?

A kibocsátó megszüntetheti a személyes elektronikus utalványt és visszavonhatja a kártyát, ha a nyilvántartás 24 hónapon keresztül nem tartalmaz le nem járt utalványt. Díjat, egyéb költséget ezen a jogcímen sem számolhat fel a kibocsátó.

Honnan lehet tudni, hogy hol használható a kártya és hogyan lehet fizetni vele?

A kártyakibocsátók honlapján szerepel az elfogadóhelyek listája, az elfogadóhelyeken pedig embléma jelzi majd, hogy elfogadják a kártyát. A plasztiklappal POS terminálon, a kibocsátó központi internetes felületén vagy az elfogadóhely saját internetes beváltási felületén keresztül lehet majd fizetni. A kártya nem váltható át készpénzre vagy készpénz-helyettesítő eszközre.

Wagner Zsuzsa

A Széchenyi Pihenő Kártyával igénybe vehető belföldi szolgáltatások
• Szálláshely-, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások, mint:
• Éttermi és mozgó vendéglátás
• Fürdőszolgáltatások
• Betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészség-helyreállító szolgáltatások
• A kulturális szolgáltatások közül a múzeumi, színházi, növény-állat kerti, vidámparki, egyéb művelődési intézményi belépőkre fordított összeg
• Természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői
• Utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag
• Testedzési szolgáltatások
• A verseny- és lovaglóistállók tevékenysége

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.