Óriásgépeket is fogadhat a prágai repülőtér

A jövő év közepétől akár az Airbus A380-at és utasait is gond nélkül tudja majd fogadni a prágai Václav Havel repülőtér.

„A repülőtér átalakítása az Airbus A380, illetve a Boeing 777 típusú gépek kiszolgálásához 138 millió koronába fog kerülni” – közölte Eva Krejcí, a repülőtér szóvivője szerdán. Bár ezek a gépek mai is leszállhatnak Prágában, de az utasok kiszolgálása gondokat okoz, és szükség van a szomszédos állóhelyek forgalmának korlátozására, ami késedelmet okozhat a közlekedésben.

A repülőtér terminálján három új fogadóhíd épül, amely az óriásgépek utasainak lehetővé teszi a kényelmes be-, illetve kiszállást. Az új szükségletekhez a környezet infrastruktúráját is hozzáalakítják. Az átalakításoktól a repülőtér vezetése a forgalom további növekedését várja.

A prágai Václav Havel repülőtéren tavaly 10,974 millió utast kezeltek, 167 ezerrel többet, mint 2012-ben, éves szinten ez 1,5 százalékos növekedés.
A tavalyi eredmény azonban így is gyengébb, mint a 2008-as rekordévé, amikor a repülőtér 12,63 millió utast kezelt. Az utasok számának csökkenése a következő években alapvetően a nemzetközi gazdasági válság következménye volt, ám újabb mélyponttól a repülőtér nem fél.
„Meggyőződésünk, hogy a helyzet nem fog megismétlődni. Számításaink szerint az idén 1-2 százalékkal tovább emelkedik az utasok száma” – nyilatkozta a repülőtér szóvivője.
A prágai repülőteret tavaly 52 légitársaság használta, és a cseh főváros a világ 118 városával volt közvetlen légi összeköttetésben. A Václav Havel repülőtéren naponta átlagosan 352 gép szállt le, illetve indul el.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.