Nyereséggel zárta a tavalyi évet a CSA

A Czech Airlines 250 millió cseh korona működési eredményt ért el 2015-ben, ez csaknem 850 millió koronával volt több 2014-hez képest, amikor a légitársaság 598 millió koronás működési veszteséggel zárta az évet.

A légitársaság legnagyobb eredménye – nagyjából 630 millió cseh korona – a szerkezetátalakítási tervnek köszönhető, elsődlegesen a hat Airbus 320–as gép eladásának, a nagyobb gépkihasználtságnak, a dolgozói létszám csökkentésének és optimalizálásának, illetve a működési költségek csökkentésének. Az üzleti modell egyszerűsítése és az egyirányú árak bevezetése, az árak csökkenése mellett, magasabb árbevételt és jobb üléskihasználtságot eredményezett – mondta Jozef Sincak, a Czech Airlines igazgatótanácsának elnöke. Hozzátette: az új projektek közé tartozik a más légitársaságok nevében történő bérrepülés is például Indiában és Szaúd Arábiában, valamint a kiegészítő szolgáltatások értékesítése, melyek többek között hozzájárultak a 2015-ben jelentősen javuló gazdasági eredményekhez.

Az alacsony üzemanyagárak az erősödő dollár árfolyammal együtt szintén hozzájárultak a 272 millió koronás pozitív gazdasági eredményhez, mely 3% költségmegtakarítást jelentett a cégnek. A 3 régi és üzemen kívüli Boeing 737-500 gép eladása további 100 millió korona bevételt eredményezett. Másrészről viszont 180 millió koronát költött a légitársaság egy megsérült OK-MEK repülőgépmotor megjavíttatására.

„2016-ban 180 millió koronás működési eredményre számítunk, feltéve, hogy az átlagos olajár nem haladja meg a hordónkénti 50 dollárt és a cseh korona- dollár árfolyam sem változik jelentősen”- jegyezte meg Jozef Sincak.

2015-ben a Czech Airlines  2.010.000 utast szállított a 16 gépből álló flottájával, egy évvel korábban 23 gépes flottájával 2.270.000 utast repített.

Emellett utasok ezreit szállította a cseh légitársaság más légitársaságok nevében, bérelt járatként. A lehetséges férőhelyek száma ugyan 25%-kal csökkent az előző évhez képest, de az átlagos repülőgép ülés-kapacitás kihasználtság 67%-ról 72%-ra nőtt.

„Ebben az évben enyhe növekedést tervezünk a kínálatban. Új desztinációkat vezetünk be Prágából, ezek többek közt Helsinki, Birmingham , Zágráb, Szkopje, Pisa, Málta és Odessza. A cég lízingelni fog egy Boeing 737-400 –as gépet a nyári főszezonban, 6 hónapig, hogy a megnövekedett igényeket kielégítse, ezzel párhuzamosan egy ATR 72-es gépet is bérel a cseh légitársaság.” – tette hozzá Jozef Sincak.

 

 

 

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.