Meghosszabbítják a kisföldalattit

Újabb meghatározó metróberuházás indulhat el Budapesten: meghosszabbítják az M1-es jelzésű földalattit – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

A négy ütemre bontott földalatti fejlesztési projekt során az 1896-ban kialakított M1-es pályáját először nyugaton a Duna-part menti Vigadó térig, keleten pedig a Kassai térig hosszabbítják meg 800 méter hosszan. Ezt követően szintén keleten a Marchieggi-hídig viszik el a földalattit, ahol intermodális csomópontot is építenek majd – írja a magyarepitok.hu.

Mindkét irányban meghosszabbodik földalatti útvonala

Új megállót alakítanak ki a Vigadó téren, ahol a 2-es villamossal kötik össze a földalattit, illetve a Hungária körútnál a jelenlegi vonalon, valamint a Kassai térnél az M1-es ideiglenes új végállomásánál. A következő fázisban vezetik majd ki további 2,2 kilométeren a Marchieggi-hídig a kisföldalattit, ezen a szakaszon a korábbi megvalósítási tanulmány szerint várhatóan négy további állomást alakítanak ki.

földalatti
A Vigadó téri végállomás látványterve. Fotó: magyarepitok.hu

 

Több megállóban végeznek el kisebb felújításokat, és a fontosabb állomásokat akadálymentesítik. Emellett a Deák Ferenc téren új kijáratot és felvonót építenek, az Oktogonnál szintén új, déli irányú hozzáférést alakítanak ki, és a Hősök terénél is új hozzáférést kap az állomás.

A fejlesztés elkészültével a metróvonalat használó emberek száma jelentősen növekszik, így új, 5 kocsiból álló metrószerelvényeket is bevezetnek. Ennek következtében a Mexikói úti járműtelepen is átalakításokra lesz szükség.

A beruházó Budapesti Közlekedési Központ (BKK) engedélyeztetési és kiviteli tervpályázatot írt ki, melynek során a fejlesztés előkészítésére keretszerződést kötnek.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.