Megfontolt barangolás

A külföldi telefonálás régi aranyszabálya szerint csak akkor indíts vagy fogadj hívást, ha nincs más választásod. Manapság azonban már egy nap erejéig sem megengedhető így elvágni magunkat a világtól, ám szerencsére erre egyre kevesebb szükség van, és ha jól tervezünk, könnyedén kordában tarthatjuk a költségeket.

A külföldi telefonálás régi aranyszabálya szerint csak akkor indíts vagy fogadj hívást, ha nincs más választásod. Manapság azonban már egy nap erejéig sem megengedhető így elvágni magunkat a világtól, ám szerencsére erre egyre kevesebb szükség van, és ha jól tervezünk, könnyedén kordában tarthatjuk a költségeket.

A roamingdíjak csökkentésének igényét már a legfelsőbb szintű európai vezetés is belátta, az úgynevezett európai digitális menetrend nem kisebb dolgot tűzött ki maga elé, mint hogy a bel- és külföldi telefonálás költségei közötti különbség gyakorlatilag megszűnjön a 2015-re. Ennek ellenére hiába közeleg a határidő, s hiába állapít meg újabb és újabb, kis- és nagykereskedelmi árkorlátokat az unió, továbbra is kisebb vagyonnak megfelelő számlával szembesülhet a külföldre, avagy külföldről telefonáló.

Márpedig telefonálási szokásainkat legfeljebb elhanyagolható mértékben érintik a különféle nehézségek, a jobb napokat látott gazdasági helyzet vagy épp az akadozó üzletmenet. Akár észrevesszük, akár nem, bizony egyre többet telefonálunk, sőt az Európai Bizottság jelentése szerint egyre többször tesszük ezt külföldről is. A növekvő igény ellenére azonban valószínűtlen, hogy egyhamar a roamingszolgáltatások milyensége alapján fogunk szolgáltatót választani vagy épp váltani, legyünk ugyanis a hazai piacot uraló Telenor, T-Mobile, Vodafone triumvirátus bármelyikének előfizetői, a várható percdíjak tanúsága szerint nem ezen a fronton próbálnak megmérkőzni a kegyeinkért.

Zónák, díjak, költségek

A Telenor roamingkínálata talán a legáttekinthetőbb. Bármely előfizetési formát is válasszuk (havidíjas vagy kártyás), a nemzetközi hívásszolgáltatás annak alapértelmezett, külön havidíjtól mentes részét képezi. A többi szolgáltatóval összevetve rá­adásul nem tesz különbséget aközött, hogy előfizetéses, avagy feltöltőkártyás ügyfélről van-e szó, alapesetben mindkét típusra ugyanazok a költségek vonatkoznak, s hogy ez pontosan mennyi, az zónától függ. A Telenor rendszere alapvetően négy különféle díjzónára osztja a világot, az első és legkedvezményesebb árakkal operáló jellemzően az EU-tagállamokat takarja, kiegészítve néhány tengerentúli helyszínnel. A hivatalos indoklás szerint utóbbiakat kedvelt nyaralási célpont mivoltuk emelte be az egyes zónába, ám vélhetően az elbírálás során nem ez volt az egyetlen érvényesülő megfontolás, hiszen például Horvátország, Törökország és Tunézia már a kettes, valamivel drágább zóna tagjai.

Hasonló elv alapján működnek a Vodafone alapvető szolgáltatásai, itt alapesetben a World névre keresztelt tarifarendszer kerül aktiválásra előfizetéses és kártyás ügyfeleknek egyaránt. A fizetendő díjak tekintetében azonban már eltűnik a két ügyféltípus közti egyenlőség, a feltöltőkártyások ugyanis a legtöbb esetben határozottan rosszabbul járnak, legalábbis, ha nem az unió tagországait lefedő egyes zónából telefonálnak. A Telenorhoz hasonlóan itt is négy zónába sorolták az országokat, ugyanakkor, míg az előző szolgáltatónál a negyedikben azokat találhatjuk, melyekben nincs földi lefedettség, a Vodafone műholdas, tengeri és repülőgép-fedélzeti megoldásait teljesen elkülönítve kezeli.
Első pillantásra a T-Mobile ajánlatai közt a legnehézkesebb eligazodni. A havidíjas előfizetők vannak a legkivételesebb helyzetben, nekik ugyanis automatikusan jár a szolgáltatás a Világjáró EU roamingcsomag díjszabásának megfelelően, de alternatívaként választható a World Class konstrukció is, ugyancsak díjmentesen. Előbbinél a kedvezményes EU-díjzóna mellett további hét zóna került megállapításra, beleértve a műholdas megoldásokat is, a World Class esetében nincs EU-zóna, az első kategória díjszabása azonban két részre oszlik aszerint, hogy kiemelt vagy nem kiemelt hálózatot használunk az adott országban, így összesen itt is 8 zónáról beszélhetünk. Érdemes tehát indulás előtt ellenőrizni, hogy melyik hálózatra szerencsés rácsatlakozni és manuálisan azt beállítani.

A helyzet tovább bonyolódik a kártyás ügyfelek esetében, számukra a Domino Roaming és a Domino Direkt Roaming jöhet szóba, melyek a Világjáró EU zónabesorolását használják, a kedvezményes EU-zónát leszámítva azonban attól eltérő percdíjakkal dolgoznak. Ráadásul a szolgáltatást külön aktiválni is kell, továbbá előfeltétel, hogy az épp aktuális egyenlegük elérjen egy bizonyos összeghatárt. Hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, a feltöltőkártyás és havidíjas előfizetések furcsa házasságából született Mix díjcsomagokra ugyancsak külön feltételek vonatkoznak, melyek sajnálatos módon a rosszabb elemeket egyesítik magukban. Egyfelől külön aktiválás és ugyancsak bizonyos mértékű pozitív egyenleg szükséges, másrészt minden egyes hívásindítás előtt külön kódot kell a hívószám elé ütni.

Újratervezés

Lehet vitatkozni arról, mennyire korrekt világszerte a szolgáltatók roamingdíjszabása, mennyire fedik azok a valós költségeket, a fő probléma azonban nem feltétlenül a jelenleg tagadhatatlanul magas költség, sokkal inkább a tervezhetőség hiánya. Ma már egész egyszerűen nem várható el, hogy utazás előtt órákat, sőt akár perceket kelljen azzal bíbelődni, hogy a különféle táblázatokból kibogarászva a várható költségeket kiszámoljuk, kifejezetten nevetséges, hogy épp a mobilnál, a legkézenfekvőbb, legtöbbet használt eszközünknél áll elő ez a probléma. Ha az alaproamingárak tekintetében azonban nem is, speciális csomagok terén mintha új front nyílt volna a szolgáltatók között. Ezek jellemzően a hagyományos formáknál jóval nagyobb rugalmasságot kínálnak, megfelelő tervezés esetén azoknál sokkal költséghatékonyabban is működhetnek, sőt segítségükkel a csillagos eget verdeső telefonszámlákat jó eséllyel kerülhetjük el.

Ilyen például a Telenor Roaming Hívó csomagja, ami csábítóan alacsony percdíjat állapít meg, ha az EU országaiból haza kell telefonálnunk, de említhetnénk a Vodafone Passportot is, ami az előfizetésünknek megfelelő percdíjat és kapcsolási díjat számláz. Utóbbi szolgáltató esetében ugyancsak elérhető a Passport Hetijegy, aminél jobban tervezhetőt nemigen találhatunk a piacon: nem különösebben magas összegért egy héten keresztül hazai percdíjakkal és kapcsolási díj nélkül telefonálhatunk az unió országaiban, valamint Svájcban és Törökországban is.

Buzás Gábor

 

Változó szabályok

Július elsején lépett életbe és jövő év június 30-ig érvényes az Európai Bizottság által meghatározott, eddig a legalacsonyabb plafonértéket előíró szabályozás, majd felváltja azt egy új rendelet. Ennek értelmében a barangolásos beszédhívások kiskereskedelmi díjának felső határa áfa nélkül a kezdeményezett hívások esetében a korábbi 39 centes maximális percdíjról 35 centre, a fogadott hívások percdíja pedig 15-ről 11 centre csökkent. Ugyancsak július 1-jétől 80 centről 50 centre csökkent az adatátviteli roamingdíjak megabájtonkénti nagykereskedelmi felső határa, vagyis a szolgáltatók között érvényes maximális ár.

A rendelet nem ír elő kiskereskedelmi árküszöböt az adatszolgáltatások tekintetében: a fogyasztókat és az utazó üzletembereket az védi meg a váratlanul nagy összegű számláktól, hogy a mobilhálózatokon keresztül megvalósított adatátvitelért havonta kiszabható díj felső határa 50 euró, hacsak az ügyfél kifejezetten máshogy nem rendelkezett.

A 2007-ben életbe lépett és jövő év közepén hatályát vesztő roamingrendelet által előírt árcsökkentések sorozatában ez az utolsó. Annak érdekében, hogy az európai „digitális menetrendben” kitűzött cél megvalósuljon, vagyis, hogy a roaming és a belföldi távközlési díjak 2015-re megközelítőleg azonosak legyenek, újabb szabályozási beavatkozás tűnik szükségesnek. Az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti a kérdés hosszú távú megoldását kínáló javaslatát, amely módosítani fogja a hang-, a szövegesüzenet- és az adatátviteli piacok szerkezetét.

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.