Jóváhagyta az EU a LOT-nak nyújtott állami támogatást

Az Európai Bizottság úgy döntött, nem ellenkezik az uniós elvekkel a lengyel kormány 200 millió eurónyi segítsége, amelyet a lengyel légitársaság (LOT) átszervezésére juttatott a cégnek.

Az Európai Bizottság eljárása azt vizsgálta, megegyezik-e az uniós előírásokkal a 66 százalékos állami részesedéssel működő LOT-nak juttatott állami tőkeinjekció, megfelelő-e az átalakítási terve.

Brüsszel úgy érvel: „a LOT átalakítási terve lehetővé teszi, hogy a társaság visszanyerje hosszú távú nyereségességét, anélkül, hogy ez az egységes piacon túlságos bonyodalmakat okozzon”.

Az uniós szervek hitelesnek találták a légitársaság szanálási tervét. Ugyanakkor a LOT lemond egyes nyereséges útvonalak járatairól, valamint néhány forgalmas repülőtéren való leszállás jogáról. Ez más utasszállítók versenyképességét növeli, a közpénzből nyújtott támogatás okozta konkurrencia-zavarokat enyhíti – idézi a TVN24 Joaquín Almuniát,  az EU versenyügyi biztosát.

Wlodzimierz Karpinski lengyel kincstárügyi miniszter úgy nyilatkozott a hírtelevíziónak: elvárható, hogy a LOT továbbra is a Kelet-Közép-Európa vezető légitársasága legyen, intenzívebben dolgozzon hosszú távú stratégiai tervén, és aktívan keressen  stratégiai partnert.

A légitársáság 2012 decemberében kapta meg az állami segély első, mintegy 100 millió eurós részletét. Ezt az Európai Bizottság csak 2013 májusában hagyta jóvá. A szanálási tervet 2013 júniusában adták át Brüsszelnek. Az átalakítási terv szerint a LOT 2015-től kezdve folyamatosan nyereséges lesz.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.