Isztambul a világ legforgalmasabb repterét építi

A tervek szerint jövőre, október 29-én átadják Isztambul európai oldalán a világ leendő legforgalmasabb repülőterének első ütemét – jelentette be Ahmet Arslan török közlekedési miniszter az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában.

Amikor legkésőbb 2023-ig a teljes repülőtér elkészül, ez lesz a világ legforgalmasabb repülőtere, nagyjából évi 200 millió utassal. A Dünya török gazdasági napilap adatai alapján a projekt összköltsége 10,2 milliárd euró. Az új komplexum 6 kifutópályán 250 légitársaság repülőgépeit fogadja majd, amelyek révén a világ több mint 350 pontjába juthatnak el innen az utasok.

Az épületegyüttes 68 százalékban kész, az építkezésen több mint 30 ezer ember és 3 ezer munkagép dolgozik éjt nappallá téve. A munkálatok 2014 júniusa óta folynak.

Ahmet Arslan szerint az első repülőgép 2018 februárja előtt landol a légikikötőben, a hivatalos megnyitónál korábban. Október 29. Törökországban a köztársaság 1923-as kikiáltásnak ünnepnapja. A miniszter rámutatott: a jövőben egyre többen lesznek a keleti utasok, és Törökország az ő kiszolgálásukból is profitálni akar.
Isztambulnak most két nemzetközi repülőtere van. A metropolisz európai oldalán található az ország legforgalmasabb légikikötője, az Atatürk repülőtér, amely 2017 első nyolc hónapjában 41,6 millió utast szolgált ki. Az ázsiai oldalon fekvő Sabiha Gökcen repülőtér 20,5 milliós utasforgalmat bonyolított le ugyanebben az időszakban. Az átadandó harmadik, új repülőtér első része a kapacitáshiányt mérsékli. Az Anadolu információi szerint az új repülőtér átveszi az Atatürk forgalmának túlnyomó többségét. A 2018-ban átadandó terminál évente mintegy 90 millió utast fog kiszolgálni.

2016-ban a világ legforgalmasabb légikikötője, az atlantai Hartfield-Jackson repülőtér az Egyesült Államokban több mint 104 millió utast szolgált ki.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.